SiolNET. Novice Slovenija
0,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski vojski letos 120 milijonov evrov za dva ključna cilja

0,40

termometer

Zaključek vojaške vaje Preskok 2020 | Skladno z omenjenim zakonom bo vlada spremljala uresničevanje letnega načrta in ga po potrebi spremenila oziroma dopolnila, dodajajo na Morsu. | Foto: Vitomir Petrović
Skladno z omenjenim zakonom bo vlada spremljala uresničevanje letnega načrta in ga po potrebi spremenila oziroma dopolnila, dodajajo na Morsu. Foto: Vitomir Petrović

Vlada je na dopisni seji sprejela letni načrt za izvajanje investicij v Slovenski vojski (SV). Ministrstvo za obrambo (Mors) bo letos razpolagalo z 120,55 milijona evri za projekt dveh ključnih zmogljivosti za zagotavljanje nacionalne in kolektivne obrambe v okviru zveze Nato. To sta bataljonska bojna skupina in enota za specialno delovanje.

Načrtovana sredstva so višja od določenih v zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih od 2021 do 2026, ki jih na letni ravni določa pri 100 milijonih evrov. Znesek je povečan za del nerealiziranih finančnih sredstev iz prejšnjega leta, so na Morsu zapisali v sporočilu za javnost.

Mors bo letos izvajal že podpisan izvedbeni dogovor z italijanskim obrambnim ministrstvom glede nakupa taktičnega transportnega letala C-27J Spartan. Izdelal in potrdil bo tudi investicijsko dokumentacijo za nakup helikopterjev za podporo delovanja specialnih sil.

slovenska vojska Novice Slovenski vojaki se odpravljajo na ukrajinsko-slovaško mejo Slovenska vojska Novice Pahor: Slovenska vojska je sposobna ubraniti suverenost Slovenije

Glede bojnih vozil bo realiziral določene finančne obveznosti za lahka štirikolesna oklepna vozila LKOV 4x4 oshkosh in sklenilo nadaljnje izvedbene akte za nakup osemkolesnikov boxer 8x8. Z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) je Mors pooblaščen skleniti obligacijskopravno pogodbo o nakupu omenjenih osemkolesnikov in še varnostni sporazum, memorandum o soglasju, programsko odločitev ter realizacijo določenih prevzetih finančnih obveznosti.

Izvajali se bodo tudi postopki naročil za komunikacijske in informacijske sisteme ter glede kibernetske obrambe. Investicijska dokumentacija za oba projekta je že izdelana.

Modernizacija vadišča Poček in strelišča Bač

Načrtovana je še modernizacija obstoječe infrastrukture in naprav na območju vadišča Poček in strelišča Bač, ki se nahajata v osrednjem vadišču SV Postojna. Ob tem se bo začela tudi izgradnja strelišča Apače in posodobitev vojaške infrastrukture v Vojašnici Edvarda Peperka. Cilj zadnje investicije je zagotovitev zmožnosti za delo poveljstev in enot SV. To vključuje ureditev delovnih in bivanjskih prostorov za pripadnike SV, izgradnjo delavnic in garaž za vozila ter zagotovitev vojaške vadbene infrastrukture.

Matej Tonin Novice Poslanci preprečili referendum. Začenja se modernizacija Slovenske vojske #video

Nadaljevali se bodo projekti pehotne oborožitve in opreme ter oborožitve specialnih sil. Na ravni celotne SV se bo nadaljeval projekt menjave osebne zaščitne opreme vojaka.

Mors bo začel še z izdelavo investicijske dokumentacije za nakup taktičnih tovornih vozil, nujnih reševalnih vozil in dokupa opreme za lahko premično bolnišnico Role 2.

Načrtovan je tudi dokup protioklepnih raketnih sistemov ter priprava investicijske dokumentacije za zagotovitev raketnih sistemov zračne obrambe kratkega in srednjega dosega.

Tonin Novice Tonin obiskal enoto za elektronsko bojevanje slovenska vojska Novice V Slovenski vojski bi rekrutirali srednješolce, ki šolanja niso dokončali #video Vojska Novice Bolnišnicam na pomoč še štiri ekipe Slovenske vojske Letalo C-27J Spartan Novice Vojaško transportno letalo v Sloveniji predvidoma čez leto in pol #video slovenska vojska Novice Slovenska vojska bo pomagala pri negi covidnih bolnikov #video slovenska vojska Novice Stanje je kritično: v boj proti covid-19 se vključuje Slovenska vojska

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin