SiolNET. Novice Slovenija
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vojaško transportno letalo v Sloveniji predvidoma čez leto in pol #video

0,32

termometer

Vojaško transportno letalo C-27J spartan, ki ga bo Slovenija kupila v okviru dogovora z Italijo, bo v Slovenijo predvidoma prispelo čez približno leto in pol, so danes pojasnili na novinarski konferenci ministrstva za obrambo (Mors). Letalo, ki bo državo stalo okoli 72 milijonov evrov, bo namenjeno tako vojski kot državljanom.

Minister za obrambo Matej Tonin je v sredo v Rimu z italijanskim kolegom Lorenzem Guerinijem podpisal dogovor o sodelovanju med ministrstvoma za obrambo Slovenije in Italije na področju letalstva. Temelj tega sporazuma je nakup taktičnega transportnega letala C-27J spartan.

Na Morsu računajo, da bo pogodba med italijanskim ministrstvom in podjetjem Leonardo, ki proizvaja ta tip letala, podpisana v enem mesecu, je povedal direktor direktorata za logistiko na ministrstvu Uroš Korošec. "Med 14 in 18 meseci od podpisa te pogodbe pa naj bi bilo letalo dostavljeno v Slovenijo," je pojasnil na današnji novinarski konferenci.

C-27J Spartan Novice Tonin podpisal 72-milijonski dogovor o nakupu letala

Letalo za vojsko in državljane

To letalo po besedah poveljnika 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske, polkovnika Janeza Gaubeja, pomeni vzpostavitev zmogljivosti vertikalnega premika. Tako bodo lahko vzpostavili dvonamensko nacionalno zmogljivost, ki bo omogočala neodvisnost in samostojnost delovanja SV.

Med drugim bo z letalom mogoč premik vojaških sil na območje delovanja in z njega, zagotavljanje vzdržljivosti teh sil pri opravljanju bojnih ali humanitarnih nalog ter medicinska evakuacija pripadnikov vojske in evakuacija slovenskih državljanov, vključno z reševanjem izoliranega osebja vojske.

Z njim bodo lahko pomagali tudi pri gašenju. Na letalo gre lahko šest vreč s po tisoč kubičnih metrov vode, ki se jih spušča prek nakladalne rampe, je povedal Korošec.

Letalo bo umeščeno v 15. polk slovenskega vojaškega letalstva v 152. letalsko eskadriljo na letališče Cerklje ob Krki, je dejal Gaube. Korošec je pojasnil, da tam načrtujejo tudi gradnjo novega hangarja za to letalo.

Predvidena je vzpostavitev dveh tričlanskih posadk, usposabljanje po Gaubejevih besedah traja približno tri mesece. "Za naš polk ne bo težav, saj imajo mnogo mednarodnih izkušenj," je povedal.

Dolet letala znaša 5.865 kilometrov, leti lahko na maksimalni višini 9.144 metrov. Z njim bodo lahko prepeljali 46 oboroženih vojakov oziroma do 60 vojakov z osebno prtljago. Maksimalna nosilnost znaša 11,3 tone. Največja hitrost, ki jo lahko doseže, je 602 kilometra na uro.

Dogovor vreden 72 milijonov evrov

Vrednost podpisanega izvedbenega dogovora znaša približno 72 milijonov evrov z vključenim DDV, pri čemer cena osnovnega letala, pripravljenega za letenje, znaša približno 48 milijonov evrov brez DDV. Z vsemi moduli za zgoraj omenjene naloge se cena poveča na 59 milijonov evrov. V skupno ceno so vključeni tudi logistična podpora, rezervni deli, tehnična dokumentacija, končno certificiranje in usposabljanje posadk na simulatorjih.

Italijanska vojska Novice V Slovenijo prihaja na pomoč italijanska vojska #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin