Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 11. 2021,
10.59

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26

43

Natisni članek

zdravnik vojska pomoč italija Matej Tonin

Četrtek, 18. 11. 2021, 10.59

2 leti, 5 mesecev

V Slovenijo prihaja na pomoč italijanska vojska #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26

43

Obrambni minister Matej Tonin se je z italijanskim kolegom Lorenzom Guerinijem med obiskom v Rimu, kjer je podpisal pogodbo za nakup transportnega vojaškega letala, med drugim dogovoril, da bo italijanska vojska v boju proti covid-19 Sloveniji pomagala s 30 zdravniki in medicinskimi sestrami. V okviru enot Slovenske vojske jih bodo napotili v slovenske bolnišnice, poroča Radio Slovenija. Zgoraj si poglejte, kaj je o italijanski pomoči povedala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar

Minister za obrambo Matej Tonin je namreč v sredo po srečanju z italijanskim kolegom Lorenzom Guerinijem na Twitterju zapisal, da sta se dogovorila, da bo italijanska vojska Sloveniji pomagala s 30 zdravniki in medicinskimi sestrami.

Kot so danes dodatno pojasnili na ministrstvu za za obrambo, sta ministra sta ob začetku pogovorov izmenjala informacije o trenutnem stanju glede okuženih bolnikov in boju proti covidu-19. Tonin je ob tem italijanskega kolega zaprosil za pomoč z zdravstvenim osebjem. Minister Guerini je po navedbah obrambnega ministrstva dejal, da na podlagi italijanskih izkušenj razume trenutno situacijo v Sloveniji in ponudil tovrstno pomoč.

"Ministra sta se tako dogovorila, da bo Sloveniji na pomoč priskočilo do 30 zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki se bodo pri delu v bolnišnicah pridružili moštvom Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske, ki že od začetka tedna pomagajo slovenskemu zdravstvu," so zapisali.

Grčija zasebne zdravnike obvezala k delu v javnih bolnišnicah
Novice Grčija zasebne zdravnike obvezala k delu v javnih bolnišnicah

Na podlagi dogovora med ministroma bo slovensko ministrstvo za zdravje opredelilo, katere specialnosti zdravstvenih delavcev potrebujemo, o tehničnih podrobnostih pa se bosta nato dogovorila načelnika obeh vojsk.

V Slovenijo bodo italijanski vojaki napoteni na podlagi veljavnega sporazuma o sodelovanju med obema vojskama, pri čemer bo Slovenska vojska zagotovila namestitev in prehrano italijanskih kolegov, so še dodali.

Janša napovedal dodatne ukrepe

Glede predloga uvedbe pogoja preboleli, cepljeni (PC) bodo po njenih besedah počakali na odločitev ustavnega sodišča. To je namreč septembra zadržalo izvajanje določb odloka, ki je določal uvedbo pogoja PC v državni upravi. K sprejetju odločitve je sodišče v ponedeljek pozval tudi predsednik vlade Janez Janša.

Ob tem je napovedal, da bodo dodatni ukrepi zagotovo potrebni. Kako radikalni bodo, pa da je odvisno od tega, kako se bodo uveljavljali že sprejeti ukrepi. Sprejeti ukrepi na nekaterih področjih po njegovi oceni že delujejo.

Delo od doma kot pomemben ukrep

Strokovna skupina bo vladi prav tako predlagala delo od doma povsod, kjer je to mogoče. Na Portugalskem je bilo poleti, ko je prišlo do poslabšanja epidemioloških razmer, po besedah Logarjeve delo od doma v veliki meri sprejeto kot pomemben ukrep. "Sploh če gledamo, da so okužbe na delovnem mestu na drugem mestu po okužbah znotraj družine v zadnjih tednih," je povedala Logarjeva.

Na vprašanje, ali bodo vladi predlagali zaprtje države, je Logarjeva pripomnila, da so se že več tednov v skupini pogovarjali tudi o tej možnosti. Po njenih besedah je poleg zdravstva treba upoštevati tudi druge dejavnosti, med njimi šolstvo, kulturo in gospodarstvo, "ki omogoča financiranje zdravstva". Ob tem je Logarjeva poudarila, da "idealne rešitve v tem trenutku ni".

Po navedbah ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa bodo končni predlogi za vlado odvisni od stališč, podanih na zadnjem sestanku strokovne skupine, ki je zasedala v sredo zvečer.

slovenska vojska
Novice Slovenska vojska bo pomagala pri negi covidnih bolnikov #video
slovenska vojska
Novice Stanje je kritično: v boj proti covid-19 se vključuje Slovenska vojska
Ne spreglejte