SiolNET. Novice Slovenija
0,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenska vojska bo pomagala pri negi covidnih bolnikov #video

0,46

termometer

Pri zdravljenju in negi covidnih bolnikov bo s svojimi zmogljivostmi pomagala tudi Slovenska vojska. Ob naraščanju števila hospitaliziranih je namreč trenutno največji problem pomanjkanje kadra. Možnosti za prerazporejanje zdravstvenega osebja na covidne oddelke so praktično že izčrpali, pri oskrbi bolnikov pomagajo študenti in prostovoljci.

Vojaške zdravstvene ekipe bodo pomagale v obeh univerzitetnih kliničnih centrih ter v celjski in novomeški bolnišnici. Slovenska vojska bo vzpostavila štiri skupine za pomoč, v vsaki skupini bo do pet ljudi, in sicer diplomirana medicinska sestra ali zdravstvenik, zdravstveni tehnik, vojaški bolničar ter dva bojna reševalca. Glede na potrebe bodo delali na intenzivnih covidnih oddelkih, oddelkih urgentne medicine in drugih bolnišničnih oddelki.

Na pomoč so priskočili številni 

Večina pripadnikov medicinskega kadra je iz vojaške zdravstvene enote, bojni reševalci pa so pripadniki 1. oz. 72. brigade Slovenske vojske, v današnji izjavi za medije ob prihodu ekipe v ljubljanski univerzitetni klinični center (UKC) pojasnil poveljnik logistične brigade polkovnik Franjo Lipovec.

Ekipo Slovenske vojske danes pričakujejo tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, kjer pomoč dobivajo tudi iz drugih zdravstvenih zavodov, koncesionarjev in zasebnikov. Že zdaj jim pomaga okoli 230 študentov zdravstvene nege in okoli 40 študentov medicine, odzvali so se tudi prostovoljci Rdečega križa.

Vojaki in vojakinje pomagajo že od vsega začetka

"V Slovenski vojski smo vedno pripravljeni pomagati. Nudenje pomoči je za Slovensko vojsko prioritetna naloga in zelo smo veseli in ponosni, da lahko pomagamo," je dodal Lipovec.

Ob tem je Lipovec spomnil, da pripadnice in pripadniki Slovenske vojske že od vsega začetka epidemije covida-19 aktivno sodelujejo pri njenem reševanju oz. obvladovanju. Neprestano izvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, med drugim evakuirajo obolele pripadnike iz tujine, testirajo, analizirajo vzorce in proti covidu-19 cepijo tako za pripadnike vojske kakor tudi za zaposlene v kritični infrastrukturi. Poleg tega zagotavljajo dezinfekcijska sredstva in zaščitno opremo ter občinam nudijo pomoč pri izvajanju cepljenja, na primer v vojašnici Petra Petriča v Kranju.

Poklukar: Odziv študentov je več kot dober

Minister za zdravje Janez Poklukar je konec preteklega tedna pojasnil, da se ob Rdečem križu in vojski za pomoč dogovarjajo tudi s civilno zaščito ter srednjimi šolami. Odziv študentov je v ponedeljek označil za več kot dober. Točno število študentov, ki pomagajo v bolnišnicah, bo predvidoma predstavil na današnji novinarski konferenci.

Vzpostavili bodo 290 intenzivnih postelj 

Po podatkih, ki jih je vlada objavila v ponedeljek, v bolnišnicah zdravijo 1.008 covidnih bolnikov, na oddelkih intenzivne nege 229, kar je največ od začetka epidemije covid-19. Po Poklukarjevih besedah je bilo v ponedeljek na voljo 234 intenzivnih covidnih postelj, v bolnišnicah pa potekajo priprave, da bi jih skupno vzpostavili okoli 290.

"Če danes nehajo rasti številke pozitivnih v populaciji, se bodo intenzivne kapacitete polnile še naslednjih 14 dni," je opozoril minister. Po zadnji napovedi Instituta Jožef Stefan (IJS), ki je ocenil, da je epidemija "predvidoma dosegla vrh četrtega vala", bo na intenzivnih oddelkih predvidoma več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300.

slovenska vojska Novice Stanje je kritično: v boj proti covid-19 se vključuje Slovenska vojska

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin