Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 2. 2022,
18.55

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

7

Natisni članek

referendum nakup Slovenija Matej Tonin Slovenska vojska oklepniki

Ponedeljek, 21. 2. 2022, 18.55

2 leti, 2 meseca

Poslanci preprečili referendum. Začenja se modernizacija Slovenske vojske #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

7

Poslanci so odločili, da je razpis zakonodajnega referenduma o nakupu oklepnikov, ki ga je želela stranka Levica, nedopusten. ''Nujen proces modernizacije Slovenske vojske se začenja,'' je odločitev poslancev pozdravil obrambni minister Matej Tonin. Levica napoveduje ustavno pritožbo.

Poslanci so danes dopoldne z relativno večino, 43 za in 30 proti, preprečili referendum o nakupu 45 osemkolesnih oklepnikov tipa boxer za Slovensko vojsko. Cena vozil uradno sicer še ni znana, v zadnjih petih letih je od prvotnega povpraševanja z dobrih 200 milijonov evrov narasla na dobrih 400 milijonov.

"Oklepniki, ki jih kupuje Slovenska vojska, so potrebni za varnost slovenskih vojakov. Naši vojaki prispevajo k miru v širši okolici," je pojasnil minister za obrambo Matej Tonin

Matej T. Vatovec iz Levice je ob tem dejal, da "metanje 400 milijonov evrov v oklepnike 8x8 nikakor ne bo prispevalo k temu, da bodo ljudje lažje plačevali položnice in si kupili hrano."

Nakupu nasprotujejo tudi v stranki LMŠ. Lidija Divjak Mirnik je dejala, da "gre za orožarski 'biznis', ki smo ga že videli nekoč v preteklosti."

Predvsem so se poslanci lovili okrog vprašanja, ali gre pri sporazumu, ki ga bo vlada sklenila z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju, za mednarodni sporazum. Referendumi o ratifikaciji teh po Ustavi namreč niso dovoljeni.

"To ni mednarodna pogodba, ampak skupinska nabava orožja z imenom OCCAR. Branite nakup orožja z vsem, kar lahko. Tudi z lažmi," je dejal Miha Kordiš iz Levice.

Levica napovedala ustavno pritožbo 

Poslanci se ob tem niso mogli izogniti krizi na vzhodu Ukrajine, v katero so v zadnjih dneh uprte oči sveta. Jožef Horvat iz NSi je opozoril, da trenutno sicer res nismo ogroženi, vendar pa se to, kot pravi, lahko kaj hitro spremeni.

"S temi oklepniki si v Bosni in Ukrajini ne morejo pomagati, ker jih ni in jih še nekaj časa ne bo," pa meni Divjak Mirnikova.

"Ostajamo trdno zavezani svoji viziji. Ustvarili bomo moderno in dobro opremljeno slovensko vojsko," je po odločanju na Twitterju zapisal Matej Tonin in dodal, da je v interesu RS, da je mir na Balkanu, v Severni Afriki, na Bližnjem vzhodu in na vzhodu Evrope.

 V Levici pa medtem napovedujejo, da bodo prepoved referenduma z ustavno pritožbo izpodbijali na sodišču.

Matej Tonin
Novice Tonin v oddaji Ura moči: Te volitve so absolutno prelomne
Matej Tonin, NSi.
Novice NSi začela zbirati podpise v podporo sprejetju novele zakona o dohodnini #video
Ne spreglejte