Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 3. 2022,
15.19

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

4

Natisni članek

Slovenska vojska Ukrajina Slovaška Slovenija vojaki

Sreda, 16. 3. 2022, 15.19

2 leti, 1 mesec

Slovenski vojaki se odpravljajo na ukrajinsko-slovaško mejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

4

slovenska vojska | O bojni skupini in številu slovenskih vojakov bo sicer odločala tudi slovenska vlada, zaenkrat postopki o tem še tečejo. | Foto STA

O bojni skupini in številu slovenskih vojakov bo sicer odločala tudi slovenska vlada, zaenkrat postopki o tem še tečejo.

Foto: STA

Slovaški parlament je v torek odobril vzpostavitev nove bojne skupine zveze Nato na Slovaškem, v katero naj bi bilo vključenih 2.100 vojakov, med njimi tudi slovenski. Pred tem je vzpostavitev bojne skupine že potrdila vlada.

V skupini bo sprva okoli 1.200 vojakov s Češke, Poljske, z Nizozemske, iz ZDA, Nemčije in Slovenije. Kot je v ponedeljek pojasnil slovaški obrambni minister Jaroslav Ned, bodo v okviru bojne skupine imeli na voljo tudi protizračni obrambni sistem Patriot.

"V bližnji prihodnost pričakujemo neposredni vojaški napad Ruske federacije proti letališču Užgorod (v Ukrajini) v bližini meje s Slovaško," je še povedal minister.

Vladni predlog vzpostavitve bojne skupine je potrdilo 134 poslancev, 15 jih je bilo proti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Parlament je o predlogu glasoval tik pred napovedanim obiskom ameriškega obrambnega ministra Lloyda Austina v četrtek v Bratislavi, kjer se bo srečal z Nedom.

Slovaški minister se bo srečal z Matejem Toninom 

Slovaški minister se bo v četrtek srečal tudi s slovenskim obrambnim ministrom Matejem Toninom, so potrdili na slovenskem obrambnem ministrstvu. Med drugim bo obisk tudi priložnost za pogovor o vzpostavitvi nove bojne skupine.

Vzpostavitev bojne skupine je del okrepljene prisotnosti Natovih sil na vzhodu Evrope, predvsem v luči vojne v Ukrajini. Tonin je že pred časom dejal, da je Slovenija pripravljena podpreti članstvo Ukrajine v EU in okrepiti prisotnost Slovenske vojske v vzhodnih članicah Nata.

Postopki še tečejo 

Na STA so zapisali, da naj bi na ukrajinsko-slovaško mejo odšlo do sto slovenskih vojakov, kot so za Slovenske Novice sporočili z Morsa, pa naj bi jih odšlo dvesto. O bojni skupini in številu slovenskih vojakov bo sicer odločala tudi slovenska vlada, zaenkrat postopki o tem še tečejo, so za STA še pojasnili na Morsu. Vojaki naj bi na pot odšli čez nekaj tednov. 50 slovenskih vojakov je sicer že v Latviji na vzhodnem krilu Nata.

Novice Tega šefa bi Rusi radi ubili
Janez Janša
Novice Janša, Morawiecki in Fiala po pogovoru z Michelom: To je treba narediti #video
Zoran Milanović
Novice Milanović zaprl nebo nad hrvaškimi mesti. "Kot uradnik iz Kremlja."
Ne spreglejte