SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša, Morawiecki in Fiala po pogovoru z Michelom: To je treba narediti #video

10

termometer

Premierji Slovenije, Poljske in Češke, Janez Janša, Mateusz Morawiecki in Petr Fiala so danes varno prispeli iz Kijeva na Poljsko. Po vrnitvi so premierji po telefonu govorili s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. V pogovoru so poudarili, da je treba v odgovoru na rusko invazijo nujno sprejeti omejitvene ukrepe.

"Poljska, slovenska in češka delegacija so se varno vrnile iz Kijeva na Poljsko," je tvitnil tiskovni predstavnik poljskega premierja Piotr Müller.

Po vrnitvi na Poljsko so premierji po telefonu govorili s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. V pogovoru so poudarili, da je treba v odgovoru na rusko invazijo nujno sprejeti omejitvene ukrepe. Izrazili pa so še prepričanje, da imajo "vse države EU pomembno vlogo pri tem."

Janša se je danes na Twitterju tudi zahvalil Šmihalu za gostoljubje v teh težkih časih. "In za globok vpogled v to zelo kompleksno situacijo na raznolikih bojiščih," je zapisal. Dodatno se je zahvalil poljski ekipi, ki je kljub številnim oviram omogočila to pot.

Ali je prav, da je predsednik vlade Janez Janša skupaj s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim in češkim premierjem Petrom Fialo obiskal Ukrajino?

  • Da. 15727 glasov
    72,20%
  • Ne. 6055 glasov
    27,80%
Oddanih 21782 glasov

Poljski premier: Zahvaljujem se Janši, ki je bil pobudnik obiska v Ukrajini

"Zahvaljujem se svojemu prijatelju Janezu Janši, ki je bil pobudnik obiska v Ukrajini, " je po včerajšnjem srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim povedal poljski premier Mateusz Morawiecki. 

Kot je povedal Janša, se je za obisk odločil, ker se zaveda, kako se Ukrajinci počutijo v teh dneh: "Slovenija je bila v podobni situaciji pred tremi desetletji. Tudi mi smo se borili za našo svobodo, neodvisnost in za naša življenja."

Kaj pomeni obisk Janše v Ukrajini?

"Vsak takšen obisk na vojaškem območju pomeni visoko varnostno tveganje za osebno varnost. Kaj bi nam pomenilo leta 1991, ko smo se borili za svojo samostojnost in demokracijo, če bi dobili obisk kogarkoli iz Evropske unije ali iz druge države? To, da je to jasen signal podpore in sočutja za tisto, za kar se boriš," je za RTV Slovenija povedal Dobran Božič, nekdanji načelnik generalštaba slovenske vojske.

 

Slovenski premier Janez Janša je včeraj zvečer skupaj s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim in češkim premierjem Petrom Fialo prispel v Kijev, kjer se je srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim

Janša: Niste sami, ste del družine

"Tukaj smo, ker je vaš boj tudi naš boj in ker ne branite le ozemlja Ukrajine, temveč branite nekaj, kar imenujemo temeljne evropske vrednote. Tisoče ljudi prihaja na ulice in trge po vseh državah Evropske unije, da vas podprejo. Niste sami, ste del družine, zato ostanite pogumni, kajti skupaj bomo zmagali," je povedal Janša. 

"Slovenski narod je solidaren z ukrajinskim, tudi tako, da zbira pomoč in pomaga ženskam in otrokom, ki bežijo z območja vojne. Prav tako skušamo pomagati na način, da organiziramo solidarnost, ki seže prek meja naše države," je povedal predsednik vlade.

Na poti v Kijev je z Janšo stopil v stik generalni sekretar OECD, ki je dejal, da OECD pripravlja velik paket, kako pomagati Ukrajincem, da se bo država po vojni ponovno zgradila in obnovila. To bo tudi tema naslednjega srečanja OECD.

Slovenski, poljski in češki premier so na novinarski konferenci poudarili, da so Ukrajini prišli izkazat podporo ter se hkrati zavzeli za to, da Ukrajina čim prej dobi status države kandidatke za članstvo v Evropski uniji in da čim prej tudi postane članica. "Tu smo, da vam povemo, da je vaš boj tudi naš boj in da bomo skupaj zmagali. Slava Ukrajini," je zaključil Janša. 

Kijev Novice Zelenski na srečanju z Janšo, Morawieckim in Fialo: Zelo cenimo vašo podporo #foto Vladimir Putin in patriarh Kiril Novice To je mož, ki Putinu pomaga vladati Rusiji Prepoznavanje obrazov, tehnologija za prepoznavanje obrazov, prepoznava obraza, prepoznava obrazov, varnostna kamera Digisvet Ukrajina je dobila in že uporablja zloglasno "orožje", ki ga Rusi nimajo

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin