Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 3. 2022,
8.53

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

395

Natisni članek

Mateusz Morawiecki Petr Fiala Janez Janša Janez Janša Ukrajina

Torek, 15. 3. 2022, 8.53

2 leti, 1 mesec

Zelenski na srečanju z Janšo, Morawieckim in Fialo: Zelo cenimo vašo podporo #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

395

Kijev | Premiere Slovenije, Poljske in Češke je zvečer sprejel ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski. | Foto Twitter

Premiere Slovenije, Poljske in Češke je zvečer sprejel ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski.

Foto: Twitter

Premier Slovenije Janez Janša, poljski premier Mateusz Morawiecki in češki premier Petr Fiala so se zvečer v Kijevu srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Po navedbah ukrajinskih virov se jim je Zelenski zahvalil za "ta močan znak podpore".

Ali je prav, da je predsednik vlade Janez Janša skupaj s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim in češkim premierjem Petrom Fialo obiskal Ukrajino?

  • Da.
    72,20 %
    15727 glasov
  • Ne.
    27,80 %
    6055 glasov
Oddanih 21782 glasov

"Vaš obisk v Kijevu v tem težkem času za Ukrajino je močan znak podpore. To resnično zelo cenimo," je dejal Zelenski na srečanju, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski premier Denis Šmihal.

Na novinarski konferenci po srečanju, ki so jo prenašali po Twitterju, so trije premierji poudarili, da so prišli izrazit podporo Ukrajini v boju za svobodo in demokracijo.

Janša: Občudujemo vaš boj, s katerim uničujete mit o neuničljivi Rusiji

"Tu smo zato, da izrazimo občudovanje vašemu boju, s katerim uničujete mit o neuničljivi Rusiji," je med drugim dejal Janša. Kot je dodal, ne branijo samo svoje domovine, ampak tudi temeljne evropske vrednote. "Vse delamo, kar je v naši moči, da bi vam pomagali," je dejal in dodal, da se zavedajo, da Ukrajina trenutno najbolj potrebuje pomoč v orožju.

"Želimo vam prenesti tudi enotnost EU v podpori boju in vaši suverenosti ... Tu smo tudi zato, da vam sporočimo, da bodite pogumni, Ukrajina je evropska država, in storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi postala tudi članica EU. Podpiramo status kandidatke za EU," je še povedal Janša in dodal, da bodo vse informacije prenesli prijateljem iz Evropskega sveta: "Nekaj povsem drugega opazovanje dogodkov iz daljave, kot pa, če vse to vidimo in se seznanimo od blizu."

Slovenski premier meni, da je trenutno prav Ukrajina država, ki najbolj brani evropske vrednote. Ukrajincem je še sporočil, da se je v državah EU "občutno spremenilo ozračje in na stotisoče ljudi na ulicah vas po evropskih prestolnicah podpira".

Prvi trije voditelji v Kijevu

Trije premierji so prvi tuji voditelji, ki so po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico. Janša je pred prihodom sporočil, da želijo z obiskom prinesti Ukrajini sporočilo, da je evropska država in da bo kmalu na poti v EU. Ob tem se je zahvalil Ukrajini, ker brani Evropo in temeljne evropske vrednote. "Vaš boj je naš boj, in skupaj bomo zmagali," je tvitnil s poti v Kijev.

"Tu, v od vojne razdejanem Kijevu, se dela zgodovina. Tu se svoboda bori proti tiraniji. Od tega je odvisna prihodnost nas vseh. EU podpira Ukrajino, ki lahko računa na pomoč prijateljev − to sporočilo smo danes prinesli v Kijev," je ob prihodu premierjev v Kijev sporočil svetovalec poljskega premierja Michal Dwoczyk.

Šmihal je na Twitterju zapisal: "Pogum resničnih prijateljev! Govorimo o podpori Ukrajini ter krepitvi sankcij proti ruski agresiji."

V delegaciji je poleg treh premierjev tudi podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski.

Janša iz Ukrajine: Vaš boj je naš boj

Premier Janša je med vožnjo z vlakom proti Kijevu na Twitterju sporočil, da želijo skupaj s premierjema Poljske in Češke z današnjim obiskom v Kijevu prinesti Ukrajini sporočilo, da je evropska država in da bo kmalu na poti v EU. Ob tem se je zahvalil Ukrajini, ker brani Evropo in temeljne evropske vrednote.

Fotografija premierjev na vlaku proti Kijevu:

Vlak proti Kijevu | Foto: Gov.si Foto: Gov.si "Hvala vam, ne le, ker branite svojo domovino in Evropo kot ozemlje, ampak ker branite temelje evropskih vrednot in naš način življenja. Vaš boj je naš boj, in skupaj bomo zmagali," je na poti v Kijev tvitnil Janša. 

Na poti v Kijev je predsednika vlade kontaktiral generalni sekretar OECD, ki je dejal, da OECD pripravlja velik paket, kako pomagati Ukrajincem, da se bo država po vojni ponovno zgradila in obnovila. 

Nemški kancler obisk trojice pozdravil
V Bruslju so danes za STA potrdili, da sta bila predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije ob robu neformalnega vrha EU konec prejšnjega tedna v Versaillesu seznanjena z namero trojice premierjev, da obiščejo Kijev, nato pa so ju v ponedeljek zvečer iz Varšave obvestili, da je obisk potrjen.

Neuradno so sicer v Bruslju pojasnili, da premierji nimajo mandata Evropskega sveta, saj je bil omenjeni vrh neformalen in na njem formalno niso bili sprejeti nobeni sklepi. Obenem so opozorili na varnostna tveganja, povezana z obiskom v prestolnici Ukrajine, ki je tarča silovite ruske agresije.

Na obisk se je danes v Berlinu že odzval nemški kancler Olaf Scholz, ki ga je pozdravil, in menil, da "je v teh razmerah dobro poskušati in pomagati na različne načine", poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Vsi smo vključeni na različne načine, in tako je tudi prav," je dejal.

Kot je še poudaril Scholz, mednarodna skupnost pri pomoči Ukrajini sledi jasni politični strategiji, pri čemer je pomembno, da se nadaljujejo pogovori tako z Zelenskim kot tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Dpa obenem dodaja, da sta bila z današnjim obiskom med drugim seznanjena Bela hiša in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Janša je na Twitterju še opozoril, da so razprave o evropskih vrednotah v zadnjih letih večinoma potekale na teoretični ravni, zdaj pa obstaja zavedanje, da te vrednote obstajajo in da so ogrožene. "In vsi Evropejci jih branijo. S svojimi življenji. V Ukrajini," je dodal.

Posnetki ukrajinske pokrajine na poti proti Kijevu:

Prepričan je, da je prišel trenutek, ko se EU prebuja in spreminja, da bo postala še bolj poenotena v podpori Ukrajini. "Vaš pogum. Vaša enotnost. Vaše žrtvovanje. V tem trenutku, ko govorimo o naših vrednotah, ni druge države na celi celini, ki bi bila bolj evropska kot Ukrajina," je poudaril.

Zagotovil je še, da bo Ukrajina, ki je evropska država, kmalu na poti v Evropsko unijo.

Za pot so se dogovorili v Versaillesu

Glavni svetovalec poljskega premierja je novinarjem potrdil, da je delegacija nekaj po 8. uri zjutraj z vlakom prečkala poljsko-ukrajinsko mejo. Kot je dodal, so se za pot dogovorili prejšnji teden na vrhu EU v Versaillesu. 

"Obisk vseh treh premierjev ima izjemen pomen. Lahko ga primerjamo z obiskom Londona med drugo svetovno vojno. Za obisk Kijeva danes je potreben izjemen pogum," je za CNN dejal upokojeni ameriški general Wesley K. Clark.

Pahor pozdravil obisk treh premierjev v Kijevu
Predsednik republike Borut Pahor je danes pozdravil "politično izjemno pomemben obisk treh predsednikov vlad", med njimi slovenskega premierja Janeza Janše, v Kijevu. Gre za močan izraz podpore Poljske, Češke in Slovenije ter vse EU Ukrajini, je Pahor sporočil na Twitterju.

Kaj je uradni namen obiska?

Namen obiska v Kijevu je potrditev nedvoumne podpore celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine. Cilj obiska je tudi predstavitev širokega paketa podpore Ukrajini in Ukrajincem, so, tako kot pred tem poljska vlada, danes sporočili iz Janševega kabineta. Kijev bodo obiskali kot predstavniki Evropskega sveta, so sporočili.

Obisk je organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Kot so sporočili iz njunih kabinetov, so obisk potrdili v ponedeljek zvečer.
 

Kot je danes dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, je pomembno, da voditelji držav Nata in članic EU tesno sodelujejo z ukrajinskim predsednikom.

Oligarhi ob več kot pet milijard, ruske banke ob okoli 300 milijonov evrov?

Kot smo izvedeli neuradno, naj bi se na sestanku v Kijevu pogovarjali tudi o več kot dveh milijardah evrov pomoči Evropske unije državi. Od tega zneska naj bi 450 milijonov evrov šlo neposredno za nakupe orožja za ukrajinsko vojsko, 1,2 milijarde pa za zagotavljanje finančne stabilnosti države. 90 milijonov evrov bo namenjenih za humanitarne namene, 330 milijonov evrov pa za zdravstvo, energetsko infrastrukturo in kibernetsko varnost.

Na sestanku pa naj bi se tudi dogovorili o ustanovitvi posebnega sklada za obnovo Ukrajine, ki naj bi ga financirali z zaplenjenim premoženjem ruskih oligarhov (za zdaj približno 5,5 milijarde evrov) in ruskih bank (za zdaj okoli 300 milijonov evrov). 

Fotogalerija
1 / 8

Xi Jinping
Novice Kitajska: Za Putinovo pobijanje Ukrajincev je kriva Evropa
Zelenski
Novice ZDA z močno finančno injekcijo Ukrajini #vŽivo
Tom odell
Trendi Tom Odell pel ukrajinskim beguncem v Bukarešti
Ne spreglejte