Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 3. 2022,
5.31

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62

71

Natisni članek

pogajanja Vladimir Putin vojna Rusija Ukrajina

Torek, 15. 3. 2022, 5.31

2 leti, 1 mesec

ZDA z močno finančno injekcijo Ukrajini #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62

71

(SPREMLJAMO DOGAJANJE V UKRAJINI IN V RUSIJI) "Treba je priznati, da se Ukrajina ne bo mogla včlaniti v zvezo Nato," je danes dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dodal, da je zadovoljen, da ukrajinski narod začenja razumevati, da se morajo zanesti sami nase. Med pogajalci ruske in ukrajinske strani je danes znova potekal četrti krog pogovorov, nadaljevali bodo jutri. Kljub pogajanjem in prizadevanjem za ustavitev ruske invazije na Ukrajino pa se uničujoči napadi na ukrajinska mesta nadaljujejo in so tudi v ponedeljek zahtevali številne smrtne žrtve. Med smrtnimi žrtvami je tudi pet novinarjev. Danes je sicer Rusija uvedla sankcije proti ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu, ki pa je prav danes podpisal proračunski paket, vreden 13,6 milijarde dolarjev, za pomoč Ukrajini.

 Dnevni pregled dogodkov

21.34 
Rusko-ukrajinski pogovori se bodo nadaljevali tudi v sredo
20.57 ZDA uvedle sankcije za dodatne osebe iz Putinovega kroga 
20.48 Mesto Mariupol danes zapustilo 20 tisoč ljudi 
20.25 ZDA s 13,6 milijarde dolarjev pomoči Ukrajini
18.43 Ugledni ruski novinar dal odpoved 
18.30 Po napadu na šolo v Mikolajevu našli sedem žrtev 
18.06 Rusija sprožila postopek izstopa iz Sveta Evrope
17.40 Od začetka ruske invazije na Ukrajino je umrlo 97 otrok 
16.30 Zelenski: Treba je priznati, da Ukrajina ne more v Nato
16.19 EU prepoveduje izvoz luksuznega blaga
16.06 Rusi uvedli sankcije proti ameriškemu predsedniku 
15.12 Po navedbah Kijeva od začetka ruske invazije ubiti trije novinarji
13.30 ZN: Ukrajino zaradi vojne zapustilo približno tri milijone ljudi
12.29 Rusko tožilstvo za Navalnega zahteva 13-letno zaporno kazen
11.10 Rusija omejuje izvoz žit
10.57 Župan Kijeva zaradi ruskih napadov uvedel 36-urno policijsko uro
10.13 "Ruski vojaki, predajte se"
7.35 V večnadstropni goreči hiši ujeti prebivalci 
7.00 150 mrtvih ruskih vojakov, uničena dva tanka 
6.00 Ukrajinci objavili posnetek boja z ruskimi silami 
5.55 Jutranje eksplozije v Kijevu 
5.15 Četrti krog pogovorov med Ukrajino in Kijevom

21.34 Rusko-ukrajinski pogovori se bodo nadaljevali tudi v sredo

Pogovori med Kijevom in Moskvo se bodo nadaljevali tudi v sredo, je zvečer sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak. Po njegovih besedah so se pokazala velika protislovja, vendar obstaja prostor za kompromis, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Zelo težek pogajalski proces. Obstajajo velika protislovja. Ampak zagotovo je prostor za kompromis. Med premorom se bo nadaljevalo delo v podskupinah," je zvečer tvitnil Podoljak.

Četrti krog pogovorov se je začel v ponedeljek in se je danes nadaljeval. Pogovori sicer potekajo v obliki videokonference.

Ukrajinska stran na njih vztraja pri premirju in umiku ruskih sil, šele nato je pripravljena na pogovore o vsebinskih vprašanjih.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kot pomembno nalogo pogajanj vidi tudi organizacijo srečanja med njim in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je pa danes dejal, da bo morala Ukrajina sprejeti dejstvo, da ne bo nikoli postala članica Nata.

Rusija medtem zahteva, da Kijev prizna rusko priključitev polotoka Krim ter neodvisnost separatističnih regij na vzhodu Ukrajine Doneck in Lugansk.

20.57 ZDA uvedle sankcije za dodatne osebe iz Putinovega kroga 

ZDA so danes uvedle sankcije proti dodatnim osebam iz ožjega kroga ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi njegovega napada na Ukrajino. Med njimi je tudi predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko, ta prav tako kot drugi s seznama ne bo smel potovati v ZDA in bo tam izgubil morebitno premoženje.

Najbolj znana oseba na seznamu je Lukašenko, ta je Putinu dovolil, da njegovo državo, Belorusijo, uporabi za napad na Ukrajino. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Najbolj znana oseba na seznamu je Lukašenko, ta je Putinu dovolil, da njegovo državo, Belorusijo, uporabi za napad na Ukrajino. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Američani so sankcije uvedli tudi proti sodnici Nataliji Mušnikovi in preiskovalcu državnega tožilstva zaradi pregona kritikov Kremlja. Te sankcije so uvedene po zakonu Magnicki, ime nosi po borcu proti korupciji, ki so ga ruski politiki in sodniki poslali v zapor, kjer je umrl.

ZDA lahko na podlagi tega zakona uvajajo sankcije proti kršiteljem človekovih pravic ne le v Rusiji, ampak tudi drugje po svetu. Mušnikova je bila sodnica, ki je Magnickega poslala v zapor, ker je razkril korupcijo državnih uradnikov.

Preiskovalec ruskega državnega tožilstva Ojub Titijev pa je sankcij deležen, ker naj bi si sam izmislil "dokaze" za obtožnico proti skupini na človekove pravice Memorial.

Najbolj znana oseba na seznamu je Lukašenko, ta je Putinu dovolil, da njegovo državo, Belorusijo, uporabi za napad na Ukrajino.

Sankcije so uvedene tudi proti njegovi ženi Halini Lukašenko ter proti še 25 Belorusom ter proti osmim namestnikom ruskega obrambnega ministra, dvema generaloma in obrambnemu podjetju.

20.48 Mesto Mariupol danes zapustilo 20 tisoč ljudi 

Oblegano ukrajinsko mesto Mariupol je po humanitarnem koridorju zapustilo okoli dva tisoč civilnih avtomobilov, so sredi dneva sporočile mestne oblasti. Še okoli dva tisoč vozil pa čaka na svojo priložnost za odhod iz mesta, so dodali. Zvečer so sporočili, da je iz mesta danes odšlo 20 tisoč ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi hudega ruskega obstreljevanja in bombardiranja je okoli 400 tisoč prebivalcev ostalo brez tekoče vode in ogrevanja, primanjkovati je začelo tudi hrane.

Glede na navedbe mestnih oblasti je od ruske invazije umrlo več kot 2.100 prebivalcev. Mednarodni odbor Rdečega križa je danes menil, da razmere v Mariupolu ostajajo kritične in da ne morejo dostaviti pomoči v mesto.

Fotogalerija
1 / 5

Več kot 100 avtobusov z več tisoč civilisti je danes zapustilo tudi oblegano mesto Sumi na severovzhodu Ukrajine, so sporočili z Mednarodnega komiteja Rdečega križa (ICRC). Skupno je lahko danes iz obleganih ukrajinskih mest po humanitarnih koridorjih pobegnilo okoli 29 tisoč ljudi.

20.25 ZDA s 13,6 milijarde dolarjev pomoči Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden je danes podpisal zakon o proračunski porabi do konca septembra, vreden 1.500 milijard dolarjev, v katerem je tudi 13,6 milijarde dolarjev za pomoč Ukrajini, ki se brani pred ruskim napadom. 

Vojna v Ukrajini je v ZDA pospešila sprejemanje zakonodaje o proračunski porabi, ki je zamujalo pet mesecev. Ko so demokrati v predlog dodali denar za Ukrajino, se je postopek pospešil. Obe strani sta bili potem bolj pripravljeni na kompromise. "Putinova agresija proti Ukrajini združuje Američane in celo obe stranki v kongresu," je dejal Biden.

Polovica od 13,6 milijarde dolarjev gre za Pentagon, ta v Ukrajino pošilja orožje in material ter dodatne ameriške vojake v evropske zaveznice zveze Nato. Preostalo je humanitarna in gospodarska pomoč, nekaj pa je tudi denarja za zavezniške države v Natu in druge potrebe.

18.43 Ugledni ruski novinar dal odpoved 

Vadim Glusker, ugledni ruski novinar in dopisnik NTV v Bruslju, je – potem ko je Marina Ovsjanikova, novinarka ruske državne televizije, sinoči v nizu ruskih večernih informativnih oddaj na državnem Kanalu 1 nastopila s protivojnim transparentom – odstopil. 

To je potrdila ruska državna tiskovna agencija RIA, poroča BBC. Glusker je menda odstopil "iz zdravstvenih razlogov".

18.30 Po napadu na šolo v Mikolajevu našli sedem žrtev 

Pod ruševinami šolske stavbe v Mikolajevu, ki je bila v nedeljo uničena v ruskih zračnih napadih, so našli sedem trupel, so danes sporočile ukrajinske oblasti.

18.06 Rusija sprožila postopek izstopa iz Sveta Evrope

Rusija je danes sprožila postopek izstopa iz Sveta Evrope, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo ter obtožilo Nato in EU, da sta iz Sveta Evrope naredila "instrument za služenje njuni vojaško-politični ekspanziji na Vzhod".

Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so danes generalni sekretarki Sveta Evrope Mariji Pejčinović Burić posredovali obvestilo o izstopu Ruske federacije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vodja ruske delegacije v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope Pjotr Tolstoj je dejal, da Rusija izstopa prostovoljno in da je to odločitev, ki so jo dobro pretehtali in utemeljili.

Svet Evrope bedi nad spoštovanjem človekovih pravic v 47 članicah, po ruskem napadu na Ukrajino 24. februarja pa so suspendirali članstvo Rusije.

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope, ki se je v ponedeljek sestala na izrednem zasedanju, je od sveta ministrov organizacije zahtevala, naj Rusijo izključi iz Sveta Evrope zaradi agresije na Ukrajino. Ministri naj bi o tem odločali v četrtek.

17.54 Nato skrbi, da bi Rusija lahko uporabila kemično orožje

Nato skrbi, da bi lahko Rusija na podlagi izmišljenih informacij v Ukrajini uporabila kemično orožje, je danes dejal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. V odzivu na rusko agresijo je v pripravljenosti na sto tisoče zavezniških sil, je opozoril in dodal, da bo napad na eno članico naletel na odločen odgovor vsega zavezništva.

Vsakršna uporaba kemičnega orožja bi bila kršitev mednarodnega prava in je nesprejemljiva, je opozoril Stoltenberg in Rusijo pozval, naj tega ne stori. Če bo Rusija uporabila kemično orožje, bo cena za to zelo visoka, je bil jasen prvi mož zavezništva.

17.40 Od začetka ruske invazije na Ukrajino je umrlo 97 otrok 

Predsednik Zelenski je danes sporočil, da je od začetka ruske invazije na Ukrajino umrlo 97 otrok. 

Med drugim je povedal tudi, da je južno oblegano mesto Mariupol ostalo brez komunikacijskih omrežij, primanjkuje jim tudi hrane. 

16.30 Zelenski: Treba je priznati, da Ukrajina ne more v Nato

Treba je priznati, da se Ukrajina ne bo mogla včlaniti v zvezo Nato, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Zadovoljen sem, da naš narod začenja razumevati, da se moramo zanesti sami nase, je dodal.

Zelenski je dejal, da so v preteklih letih večkrat slišali, da so vrata Nata odprta, a tudi, da Ukrajina ne more vstopiti. "To je resnica in treba jo je sprejeti," je dodal na videokonferenci s predstavniki vojaškega zavezništva pod vodstvom Velike Britanije, v katerem je več severnoevropskih držav.

Znova je izrazil obžalovanje, da Nato, "ki ga je ruska agresija očitno hipnotizirala", ne želi vzpostaviti prepovedi poletov nad ukrajinskim ozemljem.

"Slišati je argumente, da bi to lahko sprožilo tretjo svetovno vojno. Zaradi tega ruska letala lahko napadajo naša mesta in ubijajo ljudi, napadajo bolnišnice in šole," je dodal Zelenski.

Zelenski je že prejšnji teden nakazal, da Ukrajina spreminja stališče glede včlanitve v Nato. V intervjuju za ameriški ABC je dejal, da so doumeli, da zavezništvo noče Ukrajine v svoje vrste.

Ena od zahtev Moskve pred napadom na Ukrajino je bila sicer zagotovilo, da Ukrajina nikoli ne bo postala članica Nata.

16.19 EU prepoveduje izvoz luksuznega blaga

EU je danes sprejela nov, četrti sveženj sankcij zoper Rusijo zaradi njene invazije na Ukrajino, ki vključuje prepoved izvoza luksuznega blaga iz unije, s čimer naj bi rusko elito prikrajšala za dragocene izdelke, kot so kaviar, nakit in vino. EU tudi širi seznam sankcioniranih oligarhov, na njem je tudi kontroverzni Roman Abramovič.

16.06 Rusi uvedli sankcije proti ameriškemu predsedniku 

 Rusija je v odziv na sankcije, ki jih je zaradi vojne v Ukrajini proti njej uvedel Zahod, danes prepovedala vstop v državo predsedniku ZDA Joeju Bidnu in več visokim predstavnikom njegove vlade, med drugim državnemu sekretarju Antonyju Blinknu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Joe Biden | Foto: Reuters Foto: Reuters Sankcije veljajo tudi za ministra za obrambo Lloyda Austina, svetovalca za nacionalno varnost Jaka Sullivana in vodjo Cie Williama Burnsa.

Prizadeti bodo tudi drugi, pravijo na ministrstvu.

To je prvič, da je Rusija na ta način objavila seznam sankcioniranih oseb, izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa in dodaja, da gre za predvsem simbolen korak.

15.12 Po navedbah Kijeva od začetka ruske invazije ubiti trije novinarji

Od začetka ruske invazije na Ukrajino so bili ubiti najmanj trije novinarji, več kot 30 pa jih je bilo ranjenih, je danes sporočila ukrajinska varuhinja človekovih pravic Ljudmila Denisova. Sporočila je, da so poleg ameriškega novinarja Brenta Renauda ruski vojaki ubili še dva ukrajinska novinarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novinar Viktor Dudar je bil ubit v bližini mesta Miklavž na jugu Ukrajine, snemalec Jevhen Sakun pa je umrl v raketnem napadu v Kijevu, je Denisova zapisala na družbenem omrežju Telegram.

"Ruski okupatorji se borijo proti objektivnemu poročanju o njihovih vojnih zločinih v Ukrajini − ubijajo in streljajo na novinarje," je še zapisala in dodala, da so bili tuji novinarji tarča napadov, pri čemer jih je bilo več ranjenih.

Med ranjenimi so bili švicarski novinar in dva danska novinarja, medtem ko je novinarska ekipa britanske televizijske postaje Sky News snemala svoj napad v Buči pri Kijevu. Novinar Stuart Ramsay je bil v napadu ranjen. Novinar Fox News Benjamin Hall je bil v ponedeljek ranjen v bližini Kijeva.

Rusija je napadla in uničila tudi več radijskih oddajnikov, med drugim v Kijevu in v bližini mesta Rivne na zahodu Ukrajine, da bi prekinila komunikacijo. V teh napadih je umrlo več ljudi.

14.31 Ukrajinci: Rusi do denarja za invazijo s krajo naših dreves

Ukrajinska obveščevalna služba je danes objavila dokument, ki naj bi razkrival ideje Kremlja o dodatnih sredstvih za financiranje ruske invazije. V dokumentu, katerega verodostojnosti ni mogoče potrditi, naj bi ruski obrambni minister Sergej Šojgu predsedniku Vladimirju Putinu svetoval, da naj ruska vojska začne množično sečnjo dreves na okupiranih območjih v Ukrajini. S prodajo lesa bi lahko financirali rusko invazijo, je zapisano v dokumentu.

13.30 ZN: Ukrajino zaradi vojne zapustilo približno tri milijone ljudi

Od začetka ruske invazije na Ukrajino je iz te države pobegnilo približno tri milijone ljudi, od tega je 1,4 milijona otrok, so danes sporočili Združeni narodi. Skoraj vsako sekundo v Ukrajini en otrok postane begunec, opozarja Unicef.

"V zadnjih 20 dneh je v Ukrajini vsak dan v povprečju več kot 70 tisoč otrok postalo beguncev," je novinarjem v Ženevi povedal tiskovni predstavnik agencije ZN za otroke Unicef James Elder. Opozoril je, da so ukrajinski otroci tako kot vsi otroci, ki so jih vojne in spopadi pregnali z domov, izpostavljeni veliki nevarnosti ločevanja družin, nasilja, spolnega izkoriščanja in trgovine z ljudmi.

Ukrajino je po podatkih ZN zapustilo tudi 157 tisoč državljanov tretjih držav.

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je sporočil, da je do danes Ukrajino zapustilo 2,95 milijona ljudi. Med njimi jih je več kot polovica oziroma 1,7 milijona prečkalo Poljsko. Več kot 450 tisoč jih je v Romuniji, skoraj 350 tisoč v Moldaviji, skoraj 265 tisoč na Madžarskem in skoraj 215 tisoč na Slovaškem.

Poleg tega jih je po podatkih UNHCR več kot 140 tisoč odšlo v Rusijo in več kot 1.200 v Belorusijo.


12.29 Rusko tožilstvo za Navalnega zahteva 13-letno zaporno kazen

Rusko tožilstvo je danes zahtevalo, da ruski opozicijski voditelj in glavni nasprotnik predsednika Vladimirja Putina Aleksej Navalni, ki je že zaprt, zaradi obtožb o goljufiji odsluži 13 let zapora. 

"Zahtevam, da se Navalnemu izreče kazen 13 let zapora in dve leti pogojne kazni," je po poročanju ruskih tiskovnih agencij dejala tožilka Nadežda Tihonova. Zahtevala je tudi denarno kazen v višini 1,2 milijona rubljev oziroma 9.500 evrov.

Navalnemu od sredine februarja sodijo v zaporniški koloniji sto kilometrov vzhodno od Moskve, kjer je že približno leto dni za zapahi. V ječi je pristal zaradi starih obtožb, potem ko se je po zastrupitvi, za katero krivi Kremelj, z zdravljenja v Berlinu vrnil v domovino. Navalni je obtožen, da je od svoje politične organizacije za osebno rabo ukradel za več kot 4,7 milijona ameriških dolarjev donacij. | Foto: Reuters Navalnemu od sredine februarja sodijo v zaporniški koloniji sto kilometrov vzhodno od Moskve, kjer je že približno leto dni za zapahi. V ječi je pristal zaradi starih obtožb, potem ko se je po zastrupitvi, za katero krivi Kremelj, z zdravljenja v Berlinu vrnil v domovino. Navalni je obtožen, da je od svoje politične organizacije za osebno rabo ukradel za več kot 4,7 milijona ameriških dolarjev donacij. Foto: Reuters

 

12.25 Ruske sile naj bi prevzele nadzor nad regijo Herson

Ruske sile so danes sporočile, da so prevzele nadzor nad celotno regijo Herson na jugu Ukrajine, kjer že nadzorujejo mesto Herson. Iz bližnjega Dnepra pa poročajo, da je bilo v obstreljevanju ruskih sil uničeno letališče. 

Ukrajinska stran sicer navedb ruskih sil o prevzetju nadzora nad regijo Herson še ni potrdila. Na tem območju ob Črnem morju sicer živi okoli milijon ljudi.

Rusko ministrstvo je v dnevnem poročilu še zapisalo, da so uničili več deset ukrajinskih vojaških točk, med drugim tri hangarje za bojna letala in helikopterje v bližini mesta Kramatorsk na območju Donecka.

11.10 Rusija omejuje izvoz žit

Ruski premier Mihail Mišustin je v ponedeljek podpisal odloke, s katerimi je začasno prepovedan izvoz žit v države članice Evrazijske ekonomske unije (EAEU) ter izvoz sladkorja v tretje države, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Prepoved izvoza žit velja do 30. junija, sladkorja pa do 31. avgusta.

Pri izvozu žit sicer veljajo določene izjeme, tako sta denimo še naprej dovoljena humanitarna pomoč ter mednarodni tranzit. Z odločitvijo o prepovedi izvoza želi ruska vlada zaščititi domači trg hrane v luči zunanjih omejitev, izjavo povzema Tass.

Mediji so poročali, da ruske zaloge žit presegajo potrebe države. Prepoved izvoza naj bi preprečil njihovo prehitro odtekanje v tujino, pri čemer so članice EAEU, ki z Rusijo tvorijo brezcarinsko trgovinsko območje, po oceni Moskve že imele priložnost kupiti zadostne količine.

10.57 Župan Kijeva zaradi ruskih napadov uvedel 36-urno policijsko uro

Župan Kijeva Vitalij Kličko je danes zaradi hudih bojev v ukrajinski prestolnici razglasil policijsko uro za dan in pol, ko prebivalci ne bodo smeli zapuščati svojih stanovanj, ampak naj bi si poiskali zatočišče v zakloniščih. Policijska ura bo veljala danes od 20. ure po lokalnem času do četrtka do 7. ure, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kličko je odločitev sporočil preko Telegrama, potem ko so ruski agresorji začeli stopnjevati napade na ukrajinsko prestolnico z okoli 3,5 milijona prebivalci.

"Danes so težki in nevarni trenutki," je opozoril nekdanji boksarski šampion. "Zato pozivam vse Kijevčane, naj se pripravijo, da bodo ostali doma naslednja dva dneva, ali da bodo v primeru, če se bodo oglasile sirene, odšli v zaklonišča," je sporočil Kličko.

"Gibanje po Kijevu brez posebnih dovoljenj bo prepovedano. Ven bo mogoče iti zgolj, če se bo šlo v zaklonišče," je še sporočil kijevski župan.

10.13 "Ruski vojaki, predajte se"

"Rusi vojaki, če se predate, bomo z vami ravnali tako, kot bi moral človek ravnati s sočlovekom," je danes dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in rusko vojsko v Ukrajini pozval, naj se preda, poroča BBC. Kot trdi Zelenski, je uradnemu Kremlju že postalo jasno, da ruska vojska ni sposobna zmagati. "Začeli so razumeti, da z vojno ne bodo ničesar dosegli," je dejal Zelenski. 

10.11 V Mariupolu od začetka ruske invazije več kot dva tisoč civilnih žrtev

V obleganem ukrajinskem pristaniškem mestu Mariupol je bilo od začetka ruske invazije po poročanju ukrajinske strani ubitih več kot dva tisoč civilistov. Ukrajinske oblasti upajo, da jim bo danes uspelo vzpostaviti devet humanitarnih koridorjev za umik civilnega prebivalstva pred napadi ruskih sil, med drugim tudi iz Mariupola.

V tem obleganem mestu, ki ga mnogi vidijo kot simbol ukrajinskega odpora, je bilo od 24. februarja ubitih 2.357 ljudi, so danes sporočili predstavniki tamkajšnjih lokalnih oblasti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Svetovalec župana Mariupola Petro Andriuščenko je razmere označil za nehumane.

"Brez hrane, brez vode, brez svetlobe, brez toplote," je dejal in izrazil strah, da bo smrtnih žrtev še veliko. Z naraščajočo intenzivnostjo napadov bi lahko število smrtnih žrtev doseglo 20 tisoč, je dejal. Številk o žrtvah ni mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajinske oblasti skušajo medtem danes vzpostaviti devet humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov iz obleganih mest, potem ko je v ponedeljek iz Mariupola uspelo odpeljati okoli 160 avtomobilom s civilisti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da ruske sile že tri dni preprečujejo, da bi v oblegano mesto dostavili sto ton hrane, vode in zdravil. Vlada v Kijevu bo skušala pomagati ljudem, je zagotovil.

Iz Berdjanska, ki je od Mariupola oddaljen približno 80 kilometrov, konvoj z več tonami pomoči znova poskuša doseči močno poškodovano mesto, je sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

7.35 V večnadstropni goreči hiši ujeti prebivalci 

Po jutranjih bombnih napadih na stanovanjsko sosesko v Kijevu poteka mrzlično reševanje ljudi iz goreče 15-nadstropne hiše. Umrla sta najmanj dve osebi, veliko jih je še vedno ujetih v goreči stavbi.

Kijev, Ukrajina | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po navedbah ukrajinske vojske je bil incident posledica topniških napadov na okrožje Svjatošinski. Ruske sile so čez noč okrepile tudi zračne napade na severozahodna predmestja Irpin, Hostomel in Buča, je dejal vodja regije Kijev.

Kijev, Ukrajina | Foto: Reuters Foto: Reuters

7.00 150 mrtvih ruskih vojakov, uničena dva tanka 

Po navedbah ministrstva za obrambo so ukrajinske sile ubile 150 ruskih vojakov med osvajanjem Mariupola, poročajo ukrajinske oblasti. Med spopadi naj bi uničili tudi dva ruska tanka. V Mariupolu se spopadajo z najhujšo humanitarno krizo v državi, prebivalci pa imajo vse več težav z dostopom do ključnih zalog za preživetje. Mariupol ostaja pod ukrajinskim nadzorom, še navajajo tamkajšnje oblasti. 

6.00 Ukrajinci objavili posnetek boja z ruskimi silami 

Ukrajinska vojska je objavila posnetek, ki je, kot trdijo, nastal v oklepniku v boju z ruskimi silami v bližini Mariupola, poroča Sky News.

5.55 Jutranje eksplozije v Kijevu 

Lokalni viri v Kijevu navajajo, da je zagorela ena od stavb, ko jo je okoli 5. ure zjutraj po lokalnem času zadel projektil.

5.15 Četrti krog pogovorov med Ukrajino in Kijevom

Da se bo četrti krog pogovorov med Moskvo in Kijevom po "tehničnem premoru" nadaljeval danes, je v ponedeljek sporočil ukrajinski pogajalec Mihajlo Podoljak. Pogajanja so potekala v obliki videokonference, potem ko so se prvi trije krogi odvili v živo v Belorusiji. Preboja na njih ni bilo, sta pa konec tedna obe strani izražali previden optimizem.

Novice Ukrajina svari: To se vam bo zgodilo, če nam ne pomagate #video

Ukrajinska stran je sicer pred pogajanji napovedala, da bo vztrajala pri premirju in umiku ruskih sil, šele nato je pripravljena na pogovore o vsebinskih vprašanjih. V Kijevu so pred začetkom pogovorov ocenili, da je Moskva pokazala bolj konstruktivno držo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kot pomembno nalogo pogajanj vidi tudi organizacijo srečanja med njim in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Rusija medtem zahteva, da Kijev prizna rusko priključitev polotoka Krim ter neodvisnost separatističnih regij na vzhodu Ukrajine Doneck in Lugansk.

Novice Krute podrobnosti smrtonosnega ruskega napada: ustreljen je bil v vrat #video

Kljub pogovorom se v Ukrajini nadaljujejo uničujoči napadi ruskih sil na številna mesta. 

Ukrajinci še naprej pred vojno bežijo v sosednje države. Zelenski je v ponedeljek znova pozval zvezo Nato, naj uvede območje prepovedi poletov nad Ukrajino. Na fotografiji ukrajinsko mesto Ohtirka z okoli 47 tisoč prebivalci. | Foto: Reuters Ukrajinci še naprej pred vojno bežijo v sosednje države. Zelenski je v ponedeljek znova pozval zvezo Nato, naj uvede območje prepovedi poletov nad Ukrajino. Na fotografiji ukrajinsko mesto Ohtirka z okoli 47 tisoč prebivalci. Foto: Reuters

Tom odell
Trendi Tom Odell pel ukrajinskim beguncem v Bukarešti
Novice Zelenski obiskal ranjene vojake: Bodite močni #video
Novice V Beogradu navijajo za vojno #video
Jedrska bomba, atomska bomba, rakete, orožje, jedrsko orožje
Novice Evropa je novo žarišče trgovine z orožjem
Vladimir Putin raketa orožje Rusija
Novice Lahko upor ruskega ljudstva spodnese Putina?
Vladimir Putin
Novice IMF: Rusija res lahko bankrotira
Vladimir Putin
Novice Kaj čaka Putina in kdo bi ga lahko zamenjal
Ne spreglejte