Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2022,
18.03

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

6

Natisni članek

napredek Matjaž Han energetika živalski vrt Zoran Milanović gospodarstvo Hrvaška obisk predsednik Slovenije Borut Pahor

Torek, 29. 11. 2022, 18.03

1 leto, 4 mesece

Pahor v Zagrebu: Gospodarstvo mora ostati odprto v svet #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

6

Borut Pahor v Zagrebu, 2.dan, 19.11.2022 | V ospredju dogodka so aktualne teme, povezane z energetsko krizo, in priložnosti za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja. Poteka v organizaciji poslovnega kluba slovensko-hrvaških gospodarstvenikov SLO CRO, slovenskega veleposlaništva v Zagrebu in urada hrvaškega predsednika. | Foto STA

V ospredju dogodka so aktualne teme, povezane z energetsko krizo, in priložnosti za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja. Poteka v organizaciji poslovnega kluba slovensko-hrvaških gospodarstvenikov SLO CRO, slovenskega veleposlaništva v Zagrebu in urada hrvaškega predsednika.

Foto: STA

"Živimo v zelo nepredvidljivem času, v katerem so ključni dobri odnosi med sosedami," sta se danes v Zagrebu na poslovnem dogodku s slovenskimi in hrvaškimi gospodarstveniki strinjala predsednik Borut Pahor in hrvaški predsednik Zoran Milanović. Pahor je pri tem poudaril, da mora gospodarstvo kljub krizam ostati odprto v svet.

"Pred leti si nismo mislili, da bi bila prihodnost lahko tako nepredvidljiva, kot je zdaj, da bo v srcu Evrope tako velika vojna, kot je zdaj, s številnimi vprašanji, ki imajo malo odgovorov," je dejal Pahor na dogodku Business Meets Politics: Energetika danes in jutri ter dodal, da ni mogoče vnaprej vedeti, kdaj bodo izbruhnile krize.

Pahor: Ključna sta konkurenčno in v svet odprto gospodarstvo

Poudaril je še, da morata Slovenija in Hrvaška še naprej skrbeti za odlične medsebojne odnose in si prizadevati za mir v regiji, ključna pa sta tudi konkurenčno in v svet odprto gospodarstvo. "Naše ekonomije morajo biti fleksibilne, konkurenčne, v svet odprte in pripravljene na različne krize," je izpostavil. Dodal je, da je vse skupaj lažje, če je gospodarstvo globalno, liberalno in čim manj neposredno odvisno od države.

Pri tem je še enkrat pozdravil, da Hrvaška postaja članica schengenskega in evrskega območja, in dodal, da je pametno, da Slovenija Hrvaški ni dala veta oziroma blokade. | Foto: STA , Pri tem je še enkrat pozdravil, da Hrvaška postaja članica schengenskega in evrskega območja, in dodal, da je pametno, da Slovenija Hrvaški ni dala veta oziroma blokade. Foto: STA ,

Borut Pahor in Zoran Milanović
Novice Pahor v Zagrebu: Ni alternative arbitražnemu sporazumu #video

Milanović: Energija je vse

Milanović je dejal, da je energetika vse. "Energija ni blago. Če gledaš na energijo kot na blago, se boš prej ali slej prebudil s hladnim znojem na čelu. Energija je vse, varnost, neodvisnost," je poudaril.

"ZDA in Rusija vsaka na svoj način nista naključno neuničljivi državi brez vstopanja v kakršnekoli etične kategorizacije, ker imata določene tehnologije in neomejene količine za svoje potrebe. Kitajska ni več takšen primer, ker je odvisna od uvoza," je pojasnil Milanović. Na fotografiji Matjaž Han, Borut Pahor in Zoran Milanović.  | Foto: STA , "ZDA in Rusija vsaka na svoj način nista naključno neuničljivi državi brez vstopanja v kakršnekoli etične kategorizacije, ker imata določene tehnologije in neomejene količine za svoje potrebe. Kitajska ni več takšen primer, ker je odvisna od uvoza," je pojasnil Milanović. Na fotografiji Matjaž Han, Borut Pahor in Zoran Milanović. Foto: STA ,

Hrvaški predsednik je pri tem izpostavil, da Hrvati porabijo 3.900 kilovatnih ur električne energije na prebivalca letno, Slovenija pa skoraj sedem tisoč, kar po njegovih besedah kaže na to, kako močno je v kateri državi prisotna industrija.

Današnjega poslovnega dogodka se udeležujejo tudi slovenski gospodarski minister Matjaž Han, sekretar s hrvaškega ministrstva za gospodarstvo Ivo Milatić ter predstavniki nekaterih vodilnih podjetij iz obeh držav, kot so GEN energija, Petrol, Indeloop, Siemens Energy in Orbico.

Živalskemu vrtu dvopanjski čebelnjak 

Slovenski predsednik je popoldne v trajni spomin zagrebškemu živalskemu vrtu podaril dvopanjski čebelnjak. 

Na krajši slovesnosti, ob predaji tega darila Republike Slovenije mestu Zagreb, so bili navzoči tudi predstavniki slovenske manjšine na Hrvaškem. | Foto: STA , Na krajši slovesnosti, ob predaji tega darila Republike Slovenije mestu Zagreb, so bili navzoči tudi predstavniki slovenske manjšine na Hrvaškem. Foto: STA ,

Borut Pahor in Natasa Pirc Musar
Novice Pahor za viceguvernerja Banke Slovenije predlagal Pahorja
Alexander Van der Bellen
Novice Avstrijski predsednik zaradi bolezni preložil obisk v Sloveniji
Borut Pahor in Natasa Pirc Musar
Novice Pahor o digitalizaciji in umetni inteligenci: V to je treba vlagati več
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na posebni slovesnosti v predsedniški palači vročil državna odlikovanja, ki so jih prejeli vrhunski športniki Alenka Artnik, Tim Gajser, Tadej Pogačar in Urška Žolnir Jugovar.
Sportal Zlati red za Pogačarja, Gajserja, Artnikovo in Žolnirjevo #video
Maribor, sprejem za Tima Gajserja
Sportal Tim Gajser vklesan v skalo, sledi še predsednikov zlati red
Borut Pahor in Natasa Pirc Musar
Novice Predsednik Pahor sprejel svojo naslednico #video #foto
Giorgia Meloni in Borut Pahor
Novice Predsednik Pahor se je srečal z Giorgio Meloni
Borut Pahor
Novice Predsednik Pahor predlagal kandidatko za sodnico v Haagu
Matjaž Han
Novice Han: Vse skupaj mi je smešno, Borut Pahor je le Borut Pahor
Ne spreglejte