SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Predsednik Pahor sprejel svojo naslednico #video #foto

10

termometer

Prvo srečanje med predsednikom republike Borutom Pahorjem in novoizvoljeno predsednico Natašo Pirc Musar je bilo "prisrčno in ljubeznivo", sta po srečanju dejala v izjavi za medije. Dogovorila sta se, da bo Pahor Pirc Musarjevi podrobneje predstavil proces Brdo-Brioni. Novoizvoljena predsednica bo obveznosti prevzela 23. decembra.

Borut Pahor upa, da bo njuno sodelovanje tudi v prihodnje dobro. "Če bo predsednica ocenila, da bi kakšno moje mnenje, nasvet prav prišel," je dejal Pahor. Nataša Pirc Musar je hvaležna, da bo Pahor z njo podelil svoje desetletne izkušnje na tem položaju, kadarkoli bo to potrebno.

Predvsem se bosta posvetovala glede procesa Brdo-Brioni, saj se zavedata, da sta mir in stabilnost v tej regiji izjemno pomembna, tudi za celotno Evropo. "Veselim se prenosa izkušenj in pogleda na to regijo, torej na Zahodni Balkan," je dejala Pirc Musarjeva.

Pirc Musarjevo je na srečanju s Pahorjem spremljala odvetnica v odvetniški pisarni Pirc Musar & Lemut Strle Ula Tomaduz. Po informacijah časnika Delo bo Tomaduzova postala vodja kabineta predsednice republike.
Zajem zaslona odvetniške pisarne Pirc Musar & Lemut Strle | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Pogovarjala sta se tudi o nestalnem članstvu Slovenije v varnostnem svetu, kjer je Pahor že sodeloval z ministrstvom za zunanje zadeve. Tudi tu je Pahor Pirc Musarjevi obljubil pomoč. "S svojimi poznanstvi in stiki po svetu, ki jih ima, bo na tem področju še naprej pomagal delati za Slovenijo," je dejala novoizvoljena predsednica.

Pahorju priznava, da je veliko naredil na področju sprave. "Mi ne moremo sami odločati o celi vrsti velikih stvari v svetu, o eni stvari pa odločamo sami, in to je, kakšni bodo odnosi med nami," je dejal Pahor. Slovenci imamo obe zgodovinski izkušnji – tako razkola kot osamosvojitve, kjer smo stopili skupaj – je dejal. "Zdaj je treba s strpnostjo, s sožitjem, z razumevanjem, z upoštevanjem tistih, ki mislijo drugače, nekako gojiti to kulturo, da si pripadamo," je še dodal.

Borut Pahor in Natasa Pirc Musar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Pirc Musarjeva je dejala, da je Slovenija čudovit mozaik različnih ljudi in da nas ta različnost bogati. "Predsednik Pahor je naredil ogromno, sama bom morala paziti, da ne gremo nekaj korakov nazaj, koraki naprej so težji, nazaj gre hitro," je dejala. Ceni tudi vse, kar je Pahor naredil za Slovence v zamejstvu. Sama obljublja, da bo to politiko in držo do Slovencev za mejo nadaljevala.

Pirc Musarjeva se bo s Pahorjem posvetovala tudi o tem, katera pot v tujino bi bila tista, ki bi morala biti prva. Oba pa menita, da bi morala biti tudi njena osredotočenost na Zahodnem Balkanu.

Dogovorila sta se, da bo ob zadnjem uradnem obisku avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellena v času Pahorjevega mandata v neformalnem delu prisotna tudi Pirc Musarjeva. "Tudi jaz si želim, da če ji lahko prenesem svoje odlične odnose z vrsto voditeljev v Evropi in po svetu, bom to z veseljem naredil in Van der Bellen je gotovo eden izmed njih," je dejal Pahor.

Borut Pahor in Natasa Pirc Musar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Novoizvoljena predsednica bo predsedniške obveznosti v celoti prevzela 23. decembra, do takrat bo naloge predsednika v celoti opravljal Pahor, ki bo opravil še kar nekaj obiskov v tujini. Poleg obiska avstrijskega predsednika bo Pahor zadnji uradni dvodnevni obisk opravil na Hrvaškem. Nazadnje pa bo obiskal italijanskega predsednika Sergia Mattarello, s katerim ju po njegovih besedah povezuje "malo več kot samo običajni državniški odnosi". "Da zapustimo naši naslednici dediščino dobrega sosedstva, ki smo jo dolžni razvijati naprej," je dejal.

Do polnega prevzema funkcije so predsednici na voljo tako Pahor kot njegovi sodelavci, je dejal Pahor. Dogovorila pa sta se, da se bo Pirc Musarjeva od 5. decembra naprej seznanjala z administrativnim delom urada predsednika.

Borut Pahor in Natasa Pirc Musar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Pahor je Pirc Musarjevi zaželel vse najboljše pri opravljanju dolžnosti predsednice in da bo ob prenehanju funkcije čutila zadoščenje, saj je to nagrada, ki je "noben drug občutek ne nadomesti". "Človek potem v sebi čuti, ne glede na mnenja drugih, da je delo opravil tako, kot si ga je zastavil," je poudaril, čeprav morda ni bilo vse narejeno tako, kot si je sprva zamislil.

Pirc Musarjeva pa je dejala, da ima vsak na funkciji svoj pogled, in tudi če bi hotela, ne bi mogla biti enaka kot Pahor, se pa zaveda odgovornosti, ki je naložena na njena ramena. Zagotovila je, da je ne bomo "poslušali vsak dan", ampak se bo oglašala premišljeno. "Te modrosti bi se nekaj rada tudi nalezla od gospoda predsednika," je zaključila.

Borut Pahor in Natasa Pirc Musar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Borut Pahor in Natasa Pirc Musar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Borut Pahor in Natasa Pirc Musar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Borut Pahor in Natasa Pirc Musar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Borut Pahor in Natasa Pirc Musar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Borut Pahor in Natasa Pirc Musar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Borut Pahor in Natasa Pirc Musar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Nataša Pirc Musar, Anže Logar Novice Slovenija je dobila prvo predsednico republike #video Volilni štab Nataše Pirc Musar Novice Nataša Pirc Musar razkrila, kaj bo njena prva poteza #video Volilni štab Nataše Pirc Musar Novice Nataša Pirc Musar: Najbolj se veselim srečanja z Janšo. On pa ji odgovarja ... Nataša Pirc Musar Novice Zorko: Zmaga Pirc Musarjeve ni presenečenje. Merše o tem, kaj to pomeni za SDS. Volilni štab Anže Logar. Romana Jordan, Eva Irgl Novice Anže Logar: Če bo storila to, potem bo Nataša Pirc Musar dobra predsednica #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin