Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 2. 2020,
6.59

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,91

82

Natisni članek

vlada Borut Pahor Janez Janša Janez Janša koalicija

Torek, 25. 2. 2020, 6.59

4 leta, 2 meseca

SDS za mandatarja predlaga Janšo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,91

82

Janez Janša in Borut Pahor | Po neuradnih informacijah je Janez Janša dosegel dogovor s strankami za oblikovanje koalicije. | Foto Reuters

Po neuradnih informacijah je Janez Janša dosegel dogovor s strankami za oblikovanje koalicije.

Foto: Reuters

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je predsedniku države Borutu Pahorju sporočil, da v SDS za mandatarja predlagajo vodjo stranke Janeza Janšo. Vodja poslancev SMC Igor Zorčič je po pogovoru s Pahorjem potrdil, da so predsedniki SDS, SMC, NSi in DeSUS v ponedeljek zvečer potrdili zadnjo različico koalicijske pogodbe. Na sestanku pri Pahorju so napovedani še predstavniki DeSUS in NSi.

Kot je po srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem pojasnil vodja poslancev SDS Danijel Krivec, so morebitne koalicijske partnerice za sestavo nove vlade zadeve vsebinsko že uskladile. Dokončne odločitve bodo po njegovih besedah v rokah organov strank, ki bodo zasedali danes, je dejal Krivec.

Matej Tonin
Novice Tretja Janševa vlada: kako so si stranke razdelile ministrske stolčke #video

Krivec ni razkril, na koliko glasov lahko v državnem zboru računa Janša

SDS ima po njegovih navedbah zagotavlja 26 poslanskih glasov za imenovanje nove vlade in za mandatarja. V SDS so na to mesto predlagali predsednika stranke Janeza Janšo. Koliko glasov drugih strank imajo zagotovljenih, Krivec ni razkril, je pa poudaril, da je to odvisno od odločitev organov drugih strank.

Koliko glasov drugih strank imajo zagotovljenih v SDS, vodja poslancev SDS Danijel Krivec ni razkril, je pa poudaril, da je to odvisno od odločitev organov drugih strank. | Foto: STA , Koliko glasov drugih strank imajo zagotovljenih v SDS, vodja poslancev SDS Danijel Krivec ni razkril, je pa poudaril, da je to odvisno od odločitev organov drugih strank. Foto: STA ,

Krivec ob tem ni potrdil neuradnih informacij, da so predsedniki SDS, SMC, NSi in DeSUS v ponedeljek že parafirali osnutek koalicijske pogodbe. Da se je to včeraj vendarle zgodilo, je pozneje potrdil vodja poslancev SMC Igor Zorčič, ki je dejal, da so se predsedniki strank dogovorili o zadnjem osnutku koalicijske pogodbe.

Janez Janša
Novice Neuradno: SDS, NSi, SMC in DeSUS dosegle dogovor o novi koaliciji

Zorčič: Kadrovski razrez po imenih še ni dokončen

"Predsedniki strank so se dogovorili o besedilu zadnjega osnutka koalicijske pogodbe, obravnavala ga bo poslanska skupina, potem pa še svet stranke, ki bo odločil, ali je koalicijska pogodba sprejemljiva za stranko," je po pogovoru s Pahorjem povedal Zorčič. Po njegovem mnenju ta dokument sicer zadovoljuje zahteve SMC in "odpravlja strahove, ki so jih v preteklih tednih navedli nekateri iz civilne družbe".

Predsedniki strank so dogovorili besedilo zadnjega osnutka koalicijske pogodbe, je po pogovoru s predsednikom države Borutom Pahorjem povedal vodja poslancev SMC Igor Zorčič. | Foto: STA , Predsedniki strank so dogovorili besedilo zadnjega osnutka koalicijske pogodbe, je po pogovoru s predsednikom države Borutom Pahorjem povedal vodja poslancev SMC Igor Zorčič. Foto: STA ,

Na vprašanje, kaj je mislil s tem, je odgovoril, da je imel v mislih različna pisma, ki so se v javnosti pojavila v zadnjih tednih. S koliko glasovi bo SMC v državnem zboru podprla novo Janševo vlado, še ni znano, Zorčič pa prav tako ni hotel komentirati neuradnega kadrovskega razreza ministrstev, ki se je pojavil v javnosti. "Kadrovski razrez po imenih ni dokončen, po številu ministrstev in po resorjih pa je kadrovski razrez narejen," je pojasnil Zorčič.

Igor Lukšič
Novice Lukšič: Janša lahko računa le na Tonina in NSi

Horvat potrdil, da bo NSi dobila tri ministrske položaje

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je tako kot Zorčič povedal, da so predsedniki potencialnih koalicijskih strank včeraj parafirali koalicijsko pogodbo, ki jo bodo danes pretresali organi strank. "V tem trenutku je še vse odprto. Ne morem zagotoviti podpore poslanske skupine, dokler nimamo sklepa sveta stranke NSi," je po pogovoru s Pahorjem pojasnil Horvat.

Po besedah vodje poslancev NSi Jožeta Horvata bi stranki v novi vladi pripadla ministrstva za obrambo, infrastrukturo ter delo, družino in socialne zadeve | Foto: STA , Po besedah vodje poslancev NSi Jožeta Horvata bi stranki v novi vladi pripadla ministrstva za obrambo, infrastrukturo ter delo, družino in socialne zadeve Foto: STA ,

Po njegovih besedah bi NSi v novi vladi pripadla ministrstva za obrambo, infrastrukturo ter delo, družino in socialne zadeve: "Imamo nabor kandidatov, o imenih pa ta trenutek še ne morem govoriti." Ob tem je Horvat poudaril, da je koalicijska pogodba zanj osebno sprejemljiva, in napovedal, da bo v tej smeri razpravljal tudi na organih stranke.

Diana Vlahinič, OrCa
Trendi Koronavirus: "Ne vidim nič dobrega v tem, da se tako straši ljudi" #video

Jurša: Ustanovili bomo urad za demografijo

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je po opravljenem srečanju s predsednikom države povedal, da bodo organi stranke DeSUS odločitev o vstopu v koalicijo sprejeli danes. "Če se bo stranka odločila, da gre v koalicijo desne sredine, bodo vsi poslanci dali svoje glasove za koalicijo štirih strank," je dejal Jurša.

Glede koalicijske pogodbe, ki je bila po njegovih besedah parafirana včeraj zvečer oziroma ponoči, je vodja poslancev DeSUS dejal, da je v njej zajetih veliko tem, ki so vezane na program, interese in populacijo, ki jo stranka zastopa v državnem zboru. "Kar zadeva koalicijsko pogodbo, smo zadovoljni. Seveda pa moram povedati, da je velikokrat hudič v podrobnostih. V tem trenutku težko rečem, da so te podrobnosti slabe. Kar zadeva kadrovski razrez, bi lahko rekel, da smo z njim zadovoljni."

"S to odločitvijo smo zadovoljni, ta tematika je zelo pereča v Sloveniji," je glede ustanovitve novega urada za demografijo, ki ga bo vodil minister brez listnice, dejal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. | Foto: STA , "S to odločitvijo smo zadovoljni, ta tematika je zelo pereča v Sloveniji," je glede ustanovitve novega urada za demografijo, ki ga bo vodil minister brez listnice, dejal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Foto: STA ,

DeSUS bo v novi vladi po njegovih besedah ohranila kmetijski resor, ki ga bo še naprej vodila predsednica stranke Aleksandra Pivec, dobili pa bodo še ministrstvo za zdravje in urad za demografijo, ki ga bo pokrival minister brez listnice: "S to odločitvijo smo zadovoljni, ta tematika je v Sloveniji zelo pereča. Ta urad naj bi imel sedež zunaj glavnega mesta oziroma v Mariboru." Kdo bo vodil omenjeni urad, Jurša ni razkril, je pa izrazil prepričanje, da bo kandidat za ministra za zdravje Tomaž Gantar.

Koronavirus v Avstriji
Novice Koronavirus tudi v Švici, Avstriji in na Hrvaškem #video

Zadnji poskus LMŠ, da odidemo na predčasne volitve?

Četverica strank SDS, SMC, NSi in DeSUS ima skupaj 47 oziroma 48 glasov. Tik pred zdajci naj bi LMŠ, ki je pod vodstvom predsednika Marjana Šarca do zdaj vodila manjšinsko vlado, po poročanju Dela poskušala v svoje vrste zvabiti člane SMC, ki ne podpirajo koalicije z Janšo. Šarec namigov o ponudbah nekaterim poslancem SMC, naj se raje približajo LMŠ, kot da podprejo Janševo vlado, danes ni izrecno zanikal.

Prvak LMŠ Marjan Šarec namigov o ponudbah nekaterim poslancem SMC, naj se raje približajo LMŠ, kot da podprejo Janševo vlado, danes ni izrecno zanikal. | Foto: STA , Prvak LMŠ Marjan Šarec namigov o ponudbah nekaterim poslancem SMC, naj se raje približajo LMŠ, kot da podprejo Janševo vlado, danes ni izrecno zanikal. Foto: STA ,

Kot je dejal, je njihova stranka vedno odprta za vse, ki se strinjajo z njihovimi vrednotami in programom. Na vprašanja, koliko poslancem je poslal ponudbo, na kakšen način in ali je dobil kakšen odgovor, Šarec ni odgovoril konkretno. Kot je dejal, to niti ni pomembno. "Vsi vedo, da je naša stranka odprta za vse svobodomiselne ljudi," je povedal premier v odstopu.

Morebitni dogovor o novi vladi premierja Janeza Janše za Šarca sicer ne pomeni kakšnega velikega presenečenja: "Morda bi bil celo bolj presenečen, če bi imeli predčasne volitve." Znova je zatrdil, da je svoj odstop dobro premislil. "Ugotovil sem, da na ta način ni bilo več mogoče delati," je pojasnil predsednik vlade v odstopu.

Janez Janša
Novice Pismo proti Janševi vladi: Obvarujmo demokracijo pred avtoritarno oblastjo

Organi morebitnih koalicijskih strank bodo zasedali še danes

In kakšna bo nadaljnja pot do nove vlade? Danes popoldne bosta najprej zasedala izvršni odbor in svet DeSUS, pozno popoldne oziroma proti večeru pa naj bi o vstopu v Janševo vlado odločali tudi organi SMC in NSi. Danes se bodo sestali tudi organi SDS.

Če bodo vodje poslanskih skupin izrekli podporo kandidatu za predsednika vlade, se bo Pahor z Janšo predvidoma uradno sestal v sredo, v nasprotnem primeru pa bo državni zbor obvestil o tem, da kandidata ne bo predlagal, poroča STA. V skladu z ustavnimi roki mora Pahor svojo odločitev sporočiti najpozneje do vključno petka.

Ne spreglejte