Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 2. 2020,
12.44

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

31

Natisni članek

Koronavirus Hrvaška Avstrija virus

Torek, 25. 2. 2020, 12.44

4 leta, 1 mesec

Koronavirus tudi v Švici, Avstriji in na Hrvaškem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

31

Hrvaški premier Andrej Plenković je potrdil, da so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom. Okužen je mlajši moški, ki je zdaj na zdravljenju na kliniki za infekcijske bolezni v Zagrebu. Okužbo s koronavirusom so potrdili tudi v Švici, celinski Španiji in Avstriji. 

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je dodal, da ima moški blažje znake okužbe. Okužil se je med 19. in 21. februarjem v Milanu. Po današnji seji hrvaškega nacionalnega štaba za civilno zaščito v Zagrebu je hrvaški premier Andrej Plenković dejal, da je prvi okuženi s koronavirusom izoliran v zagrebški kliniki, poroča STA.

V Sloveniji še ni potrjene okužbe s koronavirusom

Ministrstvo je sporočilo, da v Sloveniji danes do 16. ure še ni potrjene okužbe z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 49 testov, vsi so bili negativni. 

študenti
Novice Univerza v Ljubljani: Če ste bili v Italiji, ne glede na počutje ostanite doma

Čakajo še na teste devetih ljudi

Na avstrijskem Tirolskem so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri dveh ljudeh. | Foto: Reuters Na avstrijskem Tirolskem so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri dveh ljudeh. Foto: Reuters Hrvaški zdravstveni minister Beroš je ob tem povedal, da so potrdilo o prvi okužbi na Hrvaškem prejeli malo pred 12. uro. Pričakuje, da moški zaradi okužbe ne bo imel hujših posledic.

Medtem na Hrvaškem čakajo še na izide testiranja devetih ljudi, ki so delali v eni od italijanskih tovarn v Lombardiji, v kateri je bilo 20 okuženih s koronavirusom.

Hrvaški delavci so v reško bolnišnico prispeli preteklo noč, eden izmed njih pa je imel znake, podobne gripi. Laboratorijske izvide bodo dobili v popoldanskih urah, so napovedali v reški bolnišnici. Delavci so stari od 19 do 50 let, poroča STA.
Koronavirus, maska, zaščita, oprema
Novice Koronavirus: v Sloveniji še ni okuženih, meje ostajajo odprte #video

V Avstriji okužena 24-letnika

Na avstrijskem Tirolskem so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri dveh ljudeh, je izjavo deželnega glavarja Güntherja Platterja povzela STA. Pri dvojici je bil pozitiven že drugi test na okužbo. Najmanj eden od okuženih je iz Lombardije.

Kot poroča Kronen Zeitung, sta okužena stara 24 let in živita v Innsbrucku, vendar nista huje bolna. Okužena imata malce povišano temperaturo in sta trenutno v izolaciji v innsbruški kliniki. Na reševalno službo v Innsbrucku sta se obrnila sama in opisala svoje bolezenske znake. Kje sta se okužila, za zdaj še ni jasno.

Pristojne oblasti zdaj poskušajo identificirati vse osebe, s katerimi sta bila obolela v stiku. Vse bodo zdravniško pregledali in ob pojavu morebitnih znakov okužbe tudi testirali. Tako želi Avstrija preprečiti nadaljnje širjenje virusa. Prav tako bodo na kliniki v Innsbrucku vzpostavili posebno ambulanto za primere suma na okužbo z novim koronavirusom, kjer naj bi takoj ugotovili, ali gre za okužbo z virusom. Skupno so do zdaj na Tirolskem testirali 14 ljudi.

Koronavirus italija
Novice V Italiji koronavirus zahteval že deset žrtev

Pri severnih sosedih preiskujejo še en sum okužbe

V državi ob tem obravnavajo še en sum na okužbo s koronavirusom, in sicer pri 55-letniku iz Linza. Ta je bil nedavno na potovanju v Italiji in kaže znake bolezni. Trenutno je v karanteni in čaka na rezultate testov. Petinpetdesetletnik je potoval v skupini, ki je obiskala Benetke. Vsi preostali člani skupine, ki so bili prav tako na izletu, so trenutno doma in so jim svetovali, naj nimajo stikov z drugimi ljudmi.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v ponedeljek po seji kriznega štaba o epidemiji novega koronavirusa napovedal, da bodo v državi proti širjenju virusa uvedli pet novih ukrepov, vključno z informacijsko kampanjo za prebivalstvo ter objavo natančnih potovalnih nasvetov, poroča STA. Kako prepoznate simptome koronavirusa, si lahko preberete tukaj.

Okužbe tudi v Švici in Španiji

V Švici so danes potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Iz Španije pa poročajo o prvem primeru okužbe na celini. Po navedbah španskih zdravstvenih oblasti so virus sars-cov-2 potrdili pri ženski v Barceloni, ki se je pred kratkim vrnila iz severne Italije.

Koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

V Španiji je to že četrti potrjeni primer okužbe. Pretekli teden so okužbo potrdili pri nemškem državljanu na kanarskem otoku La Gomera ter pri Britancu na Majorki. Ta teden so okužbo potrdili pri Italijanu na Tenerifu. Hotel, v katerem je 69-letnik bival, je v karanteni. Vseh več kot tisoč gostov bodo zdravniško pregledali.

Okužbo s koronavirusom so danes potrdili tudi v Švici. Odkrili so jo v kantonu Ticino, ki meji na italijansko Lombardijo, kjer so zabeležili več primerov okužb. Švicarski notranji minister Alain Berset je v ponedeljek zatrdil, da je država dobro pripravljena, poroča STA.

V ZDA doslej potrdili 53 okuženih s koronavirusom

V ZDA so doslej potrdili 53 primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega 39 pri osebah, ki so jih evakuirali s potniške ladje Diamond Princess na Japonskem ter iz kitajskega mesta Wuhan, kjer se je izbruh virusa začel, je sporočil ameriški Center za nadzor nad boleznimi (CDC). Vsi evakuiranci so v karanteni.

Virus so odkrili tudi pri 14 osebah v zveznih državah Kalifornija, Illinois, Massachusetts, Washington, Arizona in Wisconsin. CDC je še v petek poročal o 21 primerih okužb pri evakuiranih Američanih in 13 primerih znotraj ZDA. Predvidevajo, da se bo število okužb pri tistih, ki so jih evakuirali, najverjetneje povečalo, piše STA.
Ne spreglejte