Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 2. 2020,
9.56

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,09

13

Natisni članek

Koronavirus Univerza v Ljubljani šolstvo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Torek, 25. 2. 2020, 9.56

4 leta, 1 mesec

Univerza v Ljubljani: Če ste bili v Italiji, ne glede na počutje ostanite doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,09

13

študenti | "Če v 14 dneh ne boste zboleli (kar je zelo verjetno), se lahko vrnete v službo oz. k pouku," Univerza v Ljubljani sporoča študentom, zaposlenim in sodelavcem. | Foto STA

"Če v 14 dneh ne boste zboleli (kar je zelo verjetno), se lahko vrnete v službo oz. k pouku," Univerza v Ljubljani sporoča študentom, zaposlenim in sodelavcem.

Foto: STA

Univerza v Ljubljani je študentom, zaposlenim in sodelavcem naročila, naj ostanejo doma, če so bili v zadnjih desetih dneh na severu Italije in v krajih, kjer je koronavirus trenutno bolj razširjen. Tako so se odzvali na napotke šolskega ministrstva, ki so sicer precej bolj splošni od navodil univerze ter veljajo tudi za osnovne in srednje šole. Te se bodo o ukrepih na posamezni šoli odločale same.

Na Univerzi v Ljubljani so v skladu z napotki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport sprejeli prve ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa, da se ne bi pojavili zapleti pri izvajanju aktivnosti.

Za posledicami novega koronavirusa je v Italiji umrlo sedem ljudi, okuženih pa je več kot 260 ljudi. | Foto: Guliverimage/Getty Images Za posledicami novega koronavirusa je v Italiji umrlo sedem ljudi, okuženih pa je več kot 260 ljudi. Foto: Guliverimage/Getty Images "Ne glede na počutje ostanite doma"

"Vsi zaposleni, sodelavci, študenti, ki ste se v zadnjih desetih dnevih zadrževali v italijanskih krajih Casalpusterlengo, Codogno, Castiglione d’Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano in okolici kraja Vo’ Euganeo v provinci Padova ali ste bili v tem času v drugih krajih zunaj Evrope, kjer je znano, da obstaja epidemija koronavirusa, ostanite naslednjih 14 dni doma ne glede na svoje počutje," so zapisali.

Kot so še zapisali, naj o tem obvestijo svojega nadrejenega, ki bo njihovo odsotnost ustrezno evidentiral. "Če se v tem času pojavijo znaki, ki kažejo na okužbo s koronavirusom (povišana telesna temperatura, kašelj, občutek pomanjkanja zraka, težko dihanje), o tem po telefonu ali elektronski pošti obvestite svojega izbranega zdravnika," so še zapisali in dodali, naj ne hodijo v ambulanto nenapovedano, da ne bodo okužili še drugih.

Gripa. Virus. Pljučnica. Maska. Koronavirus.
Novice Slovenci množično po zaščitne maske, zmanjkalo jih je skoraj povsod

"Če v 14 dneh ne boste zboleli, se lahko vrnete v službo"

"Zdravstvena služba je o ukrepih ob sumu na okužbo s koronavirusom obveščena in nanjo dobro pripravljena. Če v 14 dneh ne boste zboleli (kar je zelo verjetno), se lahko vrnete v službo oz. k pouku," so zapisali.

Svetujemo tudi, da obvestite študente, profesorje ali poslovne partnerje iz bolj ogroženih držav, da svoj obisk do nadaljnjega odložijo, so še zapisali na Univerzi v Ljubljani, kjer zaposlenim in študentom svetujejo, da naj spremljajo spletne strani in družbena omrežja Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ), ministrstva za zdravje in ministrstva za zunanje zadeve.

Kot so nam sporočili z Univerze v Ljubljani, so ukrepi v skladu z navodili in zadnjimi informacijami o spremljanju koronavirusa na NIJZ.

Razkužilo
Novice Po maskah v lekarnah zmanjkuje tudi razkužil #video

Napotki tudi osnovnim in srednjim šolam

Na Univerzi v Ljubljani so navodila izdali v skladu z napotki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Na ministrstvu so napotke vsem izobraževalnim ustanovam, torej tudi osnovnim in srednjim šolam, poslali včeraj in so precej bolj splošni kot navodila Univerze v Ljubljani. V njih na primer ni naštetih nobenih italijanskih krajev ali navodil, da naj posamezniki ostanejo doma, če so te kraje obiskali v zadnjih desetih dneh.

Napotke ministrstva glede koronavirusa so dobile tudi osnovne in srednje šole, ki se bodo o ukrepih odločale samostojno. | Foto: Thinkstock Napotke ministrstva glede koronavirusa so dobile tudi osnovne in srednje šole, ki se bodo o ukrepih odločale samostojno. Foto: Thinkstock Kot so zapisali na ministrstvu, v Sloveniji ni razloga za preplah, a je kljub temu treba biti izredno previden, zato so pripravili napotke in usmeritve za ravnanje v skladu s trenutno veljavnimi navodili pristojnih institucij. 

Na ministrstvu so med drugim odgovorne osebe izobraževalnih zavodov pozvali, da skladno z lastno presojo konkretnih primerov ocenijo stopnjo tveganja in v primeru nenujnih dejavnosti prilagodijo svoje aktivnosti. To pomeni, da se bodo osnovne in srednje šole vsaka posebej odločale o morebitnih ukrepih.

Odprli e-naslov za vprašanja o koronavirusu

Na ministrstvu so sicer danes odprli nov elektronski naslov, ki je namenjen vprašanjem državljanov, učiteljev in vseh ostalih glede preventivnih ukrepov povezanih s koronavirusom. Elektronski naslov, na katerega lahko zastavljajo vprašanja, je vprasanja.mizs@gov.si.

Celotne napotke ministrstva šolam in drugim izobraževalnim ustanovam lahko preberete tukaj.

Gimnazija Poljane odpovedala izmenjavo z Italijo

Nekatere šole so se odločile za različne ukrepe. Gimnazija Bežigrad zaradi preventivnih ukrepov pri preprečevanju okužbe z novim koronavirusom do nadaljnjega odpovedala za danes napovedano srečanje staršev drugih letnikov. Na ljubljanski Gimnaziji Poljane so odpovedali za marec načrtovane mednarodne izmenjave z Italijo ter aprilske strokovne ekskurzije v Rim in zamejstvo, piše STA.

Fortrade
Novice Koronavirus ne škodi samo zdravju, ampak tudi finančnim trgom
Koronavirus
Trendi Prepoznajte simptome novega koronavirusa

 

 

Ne spreglejte