Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 2. 2020,
10.57

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

11

Natisni članek

razkužilo zaloga lekarne Koronavirus

Torek, 25. 2. 2020, 10.57

4 leta, 1 mesec

Po maskah v lekarnah zmanjkuje tudi razkužil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

11

Čeprav stroka miri, da sta panika in strah zaradi koronavirusa odveč, se očitno želijo ljudje pripraviti, kolikor je le mogoče. Tako so včeraj mnogi množično odhajali v lekarne in stali v vrstah, da nakupijo razkužila, ki jih je tako v nekaterih lekarnah že zmanjkalo.

Koronavirus, Kitajska
Novice Kdo je "pacient nič" v izbruhu novega koronavirusa?

Lekarna Ljubljana

Povpraševanje po razkužilih v enotah Lekarne Ljubljana je izredno veliko, tako da je večina enot brez zalog razkužil. Določena razkužila so zaenkrat še dobavljiva, a v manjših količinah, tako da jih v lekarnah hitro zmanjka, so nam sporočili iz javnega zavoda Lekarna Ljubljana.

Gorenjske lekarne

"Včeraj zjutraj ob sedmih so ljudje v vrstah stali pred našimi lekarnami, da bi si kupili zaloge razkužila. Tako smo v naših poslovalnicah brez njega ostali že pred osmo uro zjutraj," situacijo z zalogami razkužila pojasni direktorica Gorenjskih lekarn Romana Rakovec.

Danes so sicer dobili že nekaj novih zalog, ki pa so tudi hitro pošle. "Sproti naročamo nove in nove zaloge, ampak tudi dobavitelj trenutno nima več razkužil na zalogi, čaka novo pošiljko."

Koronavirus
Trendi Prepoznajte simptome novega koronavirusa

Rakovčeva še dodaja, da je panično kupovanje razkužil sicer ta trenutek povsem nepotrebno, kajti zgodilo se bo, da takrat, ko bodo določeni ljudje res potrebovali razkužila, jih zaradi trenutne vsesplošne panike in brezglavega kupovanja ne bodo mogli dobiti. Hkrati polaga na srce: "Razkužilo je tako ali tako namenjeno za uporabo, ko prvi preventivni higienski ukrep, to je temeljito umivanje rok z vročo vodo in milom, ni mogoč."

Po maskah zdaj v lekarnah zmanjkuje tudi razkužil. | Foto: Getty Images Po maskah zdaj v lekarnah zmanjkuje tudi razkužil. Foto: Getty Images

Celjske Lekarne

Podobno situacijo s pomanjkanjem zalog razkužila imajo tudi v Celjskih lekarnah, nam je potrdila Tadeja Kopač Vidmar: "Res je, tudi pri nas zmanjkuje razkužil, ljudje so jih namreč včeraj pospešeno kupovali. V nekaterih naših poslovalnicah so zaloge že pošle, spet v drugih jih ostaja le malo. Pri naših dobaviteljih pa ni napovedi, kdaj bodo zaloge na voljo. "

Goriška lekarna

Imajo pa še kar nekaj zaloge razkužil v Goriški lekarni, čeprav so včeraj k njim po razkužila množično drli ne le Slovenci, ampak tudi Italijani. "Včeraj je bila takšna gneča pri nas, da smo komaj shajali. Prodali smo vse zaloge razkužil, ampak smo danes dobili že nove in tako trenutno še imamo zalogo. Je pa težko reči za prihodnje dni, kako bo z dobavljanjem. To bomo videli sproti," pojasni direktorica Goriških Lekarn Ester Košiček.

Lekarne Maribor

Pričakovano se je prodaja razkužil v zadnjih dveh dneh občutno povečala tudi v Mariboru. "Zaloga razkužil se v naših lekarnah iz ure v uro spreminja. Trudimo se, da zaloge sproti obnavljamo, koliko se le da, iščemo pa tudi druge možnosti nabave oziroma priprave razkužil," je sporočila Mateja Kumperščak Duh, strokovna vodja Lekarn Maribor.

Lekarne imajo te dni daljše vrste kot sicer. | Foto: STA , Lekarne imajo te dni daljše vrste kot sicer. Foto: STA ,

Primerno nadomestilo za razkužilo tudi 70-odstotni etanol

Razkužilo je sicer nekaj, kar lahko proizvajalci lažje sproti izdelujejo, zato ga bodo vendarle lažje dobavljali lekarnam kot zaščitne maske. Proizvodnja teh namreč večinoma poteka na Kitajskem, od koder pa je trenutno dobava blaga močno otežena, zato tudi naše lekarne novih pošiljk mask ne dobivajo, je še pojasnila Romana Rakovec iz Gorenjskih lekarn.

Košičkova pa dodaja, da je prednost pri dezinfekcijskih sredstvih tudi ta, da lahko vsaka lekarna izdeluje svoj 70-odstotni etanol, ki je zadostno nadomestilo klasičnim razkužilom, je pa zaradi trošarin nekoliko dražje. Torej je uporaba 70-odstotnega etanola nekakšen rezervi načrt, če bi se zgodilo, da bi v prihodnjih dneh in tednih po lekarnah zmanjkalo klasičnih razkužil.

Koronavirus, maska, zaščita, oprema
Novice Koronavirus: v Sloveniji še ni okuženih, meje ostajajo odprte #video

Pri preprečevanju okužbe z virusom, ki so ga poimenovali SARS-CoV-2, je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbo dihal, priporočljivo upoštevati vsakodnevne zaščitne ukrepe, so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ):

- Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni;

- ne dotikamo se oči, nosu in ust;

- v primeru, da zbolimo, ostanemo doma;

- upoštevamo pravila higiene kašlja;

- redno si umivamo roke z milom in vodo;

- v primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60-odstotna. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože;

- glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna;

- v času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Fortrade
Novice Koronavirus ne škodi samo zdravju, ampak tudi finančnim trgom
Ne spreglejte