SiolNET. Novice Slovenija
4,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koronavirus: v Sloveniji še ni okuženih, meje ostajajo odprte #video

4,58

termometer

Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da v Sloveniji še ni potrjene okužbe z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 49 testov, vsi so bili negativni. Italija in njene sosednje države pa so se na sestanku zdravstvenih ministrov v Rimu o ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa dogovorile, da ne bodo zaprle svojih meja.

V zadnjih dneh so se v javnosti večkrat pojavile informacije o primerih okužbe z novim koronavirusom tudi v Sloveniji, a pristojni to zanikajo. Tako je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek na seji odbora DZ za zdravstvo pojasnila, da so doslej opravili 49 testov na koronavirus, vsi pa so bili negativni, piše STA.

Bolnišnice v pripravi na možnost izbruha koronavirusa

V bolnišnicah se resno pripravljajo na možnost izbruha koronavirusa. Darko Čander z ministrstva za zdravje je po sestanku s predstavniki bolnišnic ocenil, da smo, kar zadeva pripravljenost na prvi val okužb, lahko pozitivni. V bolnišnicah pa opozarjajo, da bo nujna koordinacija aktivnosti na ravni ministrstva, ter mirijo, da je panika odveč.

V UKC Ljubljana bodo preventivno ukinili obiske

Predstojnica infekcijske klinike Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je napovedala, da bodo v UKC Ljubljana od srede preventivno ukinili obiske. Poostrili bodo dostope do kliničnega centra in uvedli triažo na urgenci ter tako poskušali bolnišnico obvarovati pred nenadzorovanim vstopom potencialno okuženega bolnika.

Klinika za infekcijske bolezni se sicer po njenih besedah na morebitne bolnike intenzivno pripravlja in jih lahko ta hip takoj sprejme tako na intenzivno enoto kot navadni oddelek. Trenutno imajo tudi dovolj zaščitne opreme.

Reševalci UKC Ljubljana | Foto: STA , Foto: STA ,

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je za A kanal dejal, da bosta v prvi fazi bolnike sprejemala UKC Ljubljana in Maribor, in sicer ljubljanski bolnike iz jugozahodnega dela države in mariborski bolnike iz vzhodnega dela, Klinika Golnik pa bolnike z območja Gorenjske. V UKC Ljubljana lahko v nekaj urah pripravijo 20 postelj, prve bolnike pa lahko sprejmejo "praktično takoj", je zagotovil, piše STA.

Italija in sosednje države kljub koronavirusu za ohranitev odprtih meja

Aleš Šabeder, minister za zdravje RS. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je v Rimu gostil kolege iz Avstrije, Francije, Hrvaške, Nemčije, Švice in Slovenije. Ministri, med njimi slovenski minister za zdravje Aleš Šabeder, ki opravlja tekoče posle, so v skupni izjavi pohvalili prizadevanja Italije ob izbruhu novega koronavirusa na severu države.

Dogovorili so se za ohranitev odprtih meja. Zapiranje meja bi bilo po njihovem mnenju v tem trenutku pretiran in neučinkovit ukrep. Zavzeli so se za izmenjavo in standardizacijo informacij za popotnike, ki prihajajo z ogroženih območij ali potujejo tja.

"Najpomembnejši sklep je bil, da ne zapiramo mej," je dejal Šabeder v izjavi za TV Slovenija. Zapiranje meja bi bilo po njihovem mnenju v tem trenutku pretiran in neučinkovit ukrep.

Zavzeli so se tudi za izmenjavo zdravstvenih in epidemioloških informacij kot tudi informacij o ukrepih, sprejetih za soočenje z okužbami. Ministri so se dogovorili za redne konferenčne pogovore na strokovni ravni in periodična srečanja na ministrski ravni. V skupni izjavi nasprotujejo vnaprejšnjemu odpovedovanju večjih dogodkov, temveč se zavzemajo za to, da ustrezne ukrepe sprejemajo od primera od primera.

Hrvaške oblasti so danes na skupnih mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod postavile zabojnike, kjer bodo naloge opravljali sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi. Gre za dodatne ukrepe zaradi pojava novega koronavirusa v več italijanskih deželah. Danes so prvo okužbo zabeležili tudi na Hrvaškem, piše STA.

Da so pripravljeni, pravijo tudi v UKC Maribor

Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin je opozoril, da je nujna centralna koordinacija, ustanovitev kriznega štaba, ki bo ves projekt strokovno vodil, hkrati razporejal kadrovske vire in opremo. Po njegovih besedah je nujno, da so navodila in strokovno vodenje upravljani z enega mesta in stvari niso prepuščene posameznim regionalnim centrom ali posameznim bolnišnicam.

Kot je zagotovil Čander, je na ministrstvu že ustanovljena skupina, ki bo komunicirala ne le z bolnišnicami, ampak z vsemi izvajalci. Za petek pa je napovedal sestanek z zdravstvenimi domovi, da se dogovorijo o natančnih protokolih dela, da bi se izognili nejasnostim in nepotrebni paniki.

Koronavirus, Kitajska Novice Kdo je "pacient nič" v izbruhu novega koronavirusa?

Usmeritev v zdravstvene domove

Na današnji seji odbora DZ za zdravstvo pa je Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek naštela vsa usklajevanja, ki jih izvajajo v teh dneh, da bi Slovenija pojav koronavirusa pričakala čim bolj pripravljena in bi tako njegovo širitev lahko čim bolj omejili.

Koronavirus v Avstriji | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dogovorili so se, da bodo ob pojavu okužbe na naših tleh bolnike usmerjali le v tiste javne zdravstvene ustanove, ki imajo 24-urno oskrbo in imajo dežurno službo. Na primarni ravni bodo to zdravstveni domovi. V bolnišnice bodo sprejemali le tiste s hujšim potekom bolezni. Ker bodo v primeru širjenja okužbe odpovedovali elektivne operacije, se bodo dodatne postelje sprostile tudi na drugih oddelkih bolnišnic, zato računajo, da bo postelj za nameščanje hudo bolnih dovolj. Preverili so zaloge opreme in imajo pripravljene različne načrte ukrepanja za primer izbruha okužbe v različnih obsegih, poroča STA.

Danes so med drugim pripravili odgovore na številna vprašanja, ki jih ministrstva dobivajo iz različnih resorjev, med drugim, kako naj ravnajo javni uslužbenci ali kaj storiti z napovedanimi javnimi prireditvami. "S strokovnega vidika ni razloga za odpovedovanje javnih prireditev. Življenje se ne sme ustaviti. Maske nisi potrebne. Ustanove morajo poskrbeti, da so zaščiteni zdravstveni delavci, organi na mejah, za ravnanje z zdravimi pa ni posebnih navodil," je pojasnila Repar Bornškova.

Jan Kozamernik Sportal Nervozo občutili tudi slovenski odbojkarji v Italiji: Ko na policah zmanjka testenin ...

Ne glede na napore se med prebivalci širi strah

Do konca tedna se bodo nadaljevali sestanki na različnih ravneh, na katerih bodo usklajevali načrt ravnanja ob pojavu koronavirusa. V sredo bodo po besedah državne sekretarke znani dodatni ukrepi, ki jih bodo sprejeli na podlagi tega, kar se bodo danes dogovorili ministri za zdravje v Italiji.

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat pa je povzela, kaj vse so za potrebe informiranja prebivalstva, zdravstvenih delavcev in delavcev v drugih strokah že pripravili na NIJZ. Kot je pojasnila, pripravljajo tudi "priporočila po meri" za nekatere poklicne skupine, na primer za promet.

Koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Tako Repar Bornškova kot Pirnatova sta ugotavljali, da se ne glede na vse napore med ljudmi širi strah. O tem je italijanski veleposlanik Carlo Campanile, ki se je udeležil seje, poslance opomnil, da se je treba "boriti proti paniki in neustreznim interpretacijam stanja na terenu". Kot je zagotovil, želi Italija delovati pregledno in koordinirano z drugimi državami, navaja STA.

Nova Gorica Novice Koronavirus pred našimi vrati: v Novi Gorici ne bodo čakali na državo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin