SiolNET. Novice Slovenija
6,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koronavirus pred našimi vrati: v Novi Gorici ne bodo čakali na državo #video

6,87

termometer

Zaradi pojava koronavirusa v Italiji je danes novogoriški župan Klemen Miklavič sklical sestanek s predstavniki zdravstvenih ustanov, šol, otroških vrtcev, igralnic, bencinskih servisov in trgovskih središč.

Tako so v igralnicah pripravili dozirnike za razkuževanje rok, vidno bolne obiskovalce pa so začeli prijazno odslavljati. Ob morebitnem širjenju virusa bodo razmišljali o dodatnih ukrepih oziroma o možnosti zapiranja igralnic, poroča STA.

V Hitovih igralnicah na Goriškem namreč kar 75 odstotkov vseh gostov prihaja iz Benečije, kjer so zaradi širjenja koronavirusa sprejeli ostre zaščitne ukrepe.

Župan pozval ministrstvo, naj regijo obravnava prednostno

Klemen Miklavič Foto: STA Novogoriški župan Klemen Miklavič je na novinarski konferenci po sestanku povedal, da je v nenehnem stiku z županom Gorice Rodolfom Ziberno, ki ga obvešča o vseh ukrepih na italijanski strani, poroča STA. Zaradi možnosti širitve virusa na slovensko stran bo danes ministrstvo za zdravje pozvale, naj severnoprimorsko regijo zaradi bližine italijanske državne meje obravnavajo prednostno.

Za zdaj še ni treba razmišljati o uporabi mask, saj niso potrebne, pa je povedal predstavnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje Mario Fafangel. Na novogoriški občini zato napovedujejo, da bodo upoštevali vsa navodila in priporočila, ki bodo za zaščito pred virusom sprejeta na nacionalni ravni.

V zdravstvenem domu do nadaljnjega odpovedali vse preventive preglede za otroke

Direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec je povedala, da so na današnjem sestanku zaposlenih v zdravstvenem domu sklenili, da do nadaljnjega odpovedo vse preventivne zdravstvene preglede za otroke, medicinske sestre, ki so na tem področju zaposlene, pa bodo začasno premestili drugam. Zaradi povečanega števila telefonskih klicev bodo vzpostavili nove telefonske linije, na katerih bodo odgovarjali na vprašanja o koronavirusu. Prebivalce, ki sumijo, da so morebiti zboleli za koronavirusom, pa prosijo, naj jih pokličejo in nikar ne prihajajo v zdravstveni dom, poroča STA.

Koronavirus Italija Foto: Reuters

V šempetrski bolnišnici bodo morebitne zbolele za koronavirusom napotili na poseben vhod na urgenci, kjer jih bo sprejelo medicinsko osebje. Do zapolnitve prostih postelj bodo morebitne bolnike pošiljali na zdravljenje v ljubljanski UKC.

V novogoriškem domu starejših občanov so iz previdnosti prepovedali obiske njihovih oskrbovancev. Kot je za Radio Robin pojasnil direktor doma Bojan Stante, gre za preventivni ukrep. "Na državnem nivoju ne dobiš nobenih navodil, še mask ne moreš kupiti. Naši stanovalci pa so kritična skupina. Če se nam v domu kar koli razširi, bo zadeva problematična. Med obiskovalci naših oskrbovancev pa so tudi Italijani," je pojasnil odločitev, poroča STA.

Bolni otroci, tudi če niso zboleli zaradi koronavirusa, naj ostanejo doma

Na previdnost in posebne ukrepe so opozorili tudi vse šole in otroške vrtce. Od tam staršem otrok sporočajo, naj bolni otroci ostanejo doma, tudi če niso zboleli zaradi koronavirusa. Otroke bodo učitelji in vzgojitelji podučili o pogostejšem umivanju rok in kašljanju v rokav, kar pomeni najučinkovitejšo zaščito tudi pred širjenjem gripe, ki je še vedno prisotna na Goriškem, poroča STA.

Po županovih besedah prireditev za zdaj ne bodo odpovedovali, vendar se to lahko kaj hitro spremeni. Zato so v nenehnem stiku s pristojnimi zdravstvenimi službami in predstavniki Občine Gorica, da bodo lahko hitro in učinkovito ukrepali ob morebitnih spremembah razmer.

koronavirus letališče Novice V Italiji že sedem smrtnih žrtev. Na letališčih potnikom merijo temperaturo. #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 120
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin