Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 2. 2020,
7.07

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

44

Natisni članek

Koronavirus Italija izredni ukrepi

Ponedeljek, 24. 2. 2020, 7.07

4 leta, 2 meseca

V Italiji že sedem smrtnih žrtev. Na letališčih potnikom merijo temperaturo. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

44

V Furlaniji - Julijski krajini (FJK) so danes razglasili izredne razmere, ki bodo trajale do 1. marca. Zaprti so vrtci, osnovne in srednje šole ter muzeji in kulturne ustanove, kulturne, športne in verske prireditve so odpovedane. Avstrija ob tem razmišlja, da bi na meji z Italijo znova vzpostavila nadzor. V Italiji so sicer našteli že več kot 220 okužb, ob tem pa so potrdili sedem smrtnih žrtev, med njimi pet v deželi Lombardija.

Samo danes v Italiji tri smrtne žrtve

Novi koronavirus je samo danes zahteval tri smrtne žrtve. Najprej je umrl 84-letnik, ki se je zdravil v bolnišnici v Bergamu v Lombardiji. Pozneje je vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli sporočil, da je peta žrtev 88-letni moški iz kraja Caselle Landi v Lombardiji. Šesta žrtev je starejši moški iz kraja Castiglione d'Adda. Sedma smrtna žrtev je 62-letnica iz kraja Como. Pred tem so poročali, da je zaradi koronavirusa umrla tudi starejša ženska, ki je imela raka, a so pozneje ugotovili drug vzrok smrti, piše STA.

Žarišče novega koronavirusa v Italiji je v Lombardiji, kjer so danes zaradi bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrli trije ljudje. Od šestih smrtnih primerov v Italiji so jih pet zabeležili v Lombardiji.

Največ okužb v Lombardiji

Italija je za Kitajsko in Južno Korejo država z največ okuženimi z novim koronavirusom. Okuženih je 229 ljudi, večina, in sicer 172, v Lombardiji, v Benečiji pa je okuženih 33 ljudi. V Lombardiji, kjer je žarišče izbruha, so skupaj zabeležili šest smrti zaradi bolezni covid-19, ki jo povzroča virus, ena oseba pa je umrla v deželi Benečija (Veneto).

Od 172 primerov okužb v Lombardiji je 70 odstotkov okuženih moških in 30 odstotkov žensk, so potrdile regionalne oblasti. Med okuženimi so jih več kot sto hospitalizirali, 27 oseb je na intenzivni negi, 94 pa jih je v izolaciji na svojih domovih, piše STA.

Na meji s Slovenijo veljajo izredni ukrepi

V vseh deželah na severu Italije z izjemo Doline Aoste zaradi novega koronavirusa veljajo izredni ukrepi. Ukrepi v Furlaniji - Julijski krajini so podobni tistim, ki so jih v prejšnjih dneh že uvedli v Benečiji, Emiliji - Romanji, Lombardiji in Piemontu. V Furlaniji - Julijski krajini so jih uvedli, čeprav do danes še niso zabeležili primera okužbe z novim koronavirusom, poroča STA. Prvi primer koronavirusa so potrdili tudi v Milanu, kjer je okužen dermatolog s poliklinike.

Po poročanju italijanske radiotelevizije Rai bodo v FJK morebitne okužene z novim koronavirusom namestili v vojašnico pri Lazaretu blizu meje s Slovenijo in na gradu v Tricesimu blizu Vidma, poroča STA. V tej italijanski deželi nadzirajo stanje 20 ljudi, pri katerih so sumili, da gre za okužbo. Vsi dosedanji testi so bili negativni.

Kljub izbruhu koronavirusa pa vseeno še naprej obratujejo letališča, a so večinoma prazna. Na njih veljajo poostreni varnostni ukrepi, saj zaposleni potnikom merijo telesno temperaturo.  
 

koronavirus letališče | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović  

Bo Avstrija zaprla mejo?

Koronavirus Italija | Foto: Reuters Foto: Reuters Zaradi strahu pred novim koronavirusom so v nedeljo na meji med Italijo in Avstrijo za več ur ustavili dva vlaka s skupno okoli 500 potniki. Razlog za preplah sta bili dve potnici z vročino in kašljem. V Avstriji se pojavlja celo ideja o ponovni uvedbi nadzora na meji z Italijo.

V Avstriji bo danes zasedal tudi posebni vladni štab z udeležbo zdravstvenega ministrstva in predstavnikov zveznih dežel, ki bo razpravljal o trenutnem stanju širjenja koronavirusa in sprejel morebitne odločitve, poroča STA. Te so po besedah notranjega ministra Karla Nehammerja odvisne od ocene strokovnjakov. Avstrijske varnostne oblasti sicer razmere obravnavajo zelo resno, je še dejal Nehammer.

Razmišljajo o ponovni uvedbi nadzora na meji z Italijo, a kot je pozno v nedeljo dejal avstrijski zdravstveni minister Rudolf Anschober, to za zdaj še ni potrebno. "Smo pa zelo v skrbeh, smo previdni in pozorni in jutri bomo stanje še enkrat proučili z vsemi strokovnjaki," je o današnjem srečanju dejal za ORF.

Komisarka za zdravje Stella Kiriakide in komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič sta na novinarski konferenci dobila več vprašanj v povezavi z vprašanjem uvajanja nadzora na mejah znotraj schengenskega prostora. Poudarila sta, da je možnost uvedbe ponovnega začasnega nadzora v schengnu v pristojnosti članic in da za zdaj članice takšnih ukrepov niso sprejemale.
Fotogalerija
1 / 8

Preplah sta sprožili potnici z vročino in kašljem

Zaskrbljenost zaradi hitrega širjenja virusa na severu Italije je sicer v nedeljo že povzročila zastoj železniškega prometa na meji med Italijo in Avstrijo. Na mejnem prehodu Brenner sta bila več ur ustavljena vlaka s potniki pretežno iz Nemčije in Avstrije, ki so potovali iz Italije, poroča STA.

Italijanski vlak | Foto: Reuters Foto: Reuters

Preplah sta sprožili potnici z vročino in kašljem, ki sta sicer morali izstopiti že v Veroni. Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva sta bili na testiranju na novi koronavirus negativni.

Avstrijske oblasti so zeleno luč za nadaljevanje poti vlakov dale malo pred polnočjo. Številni so pot nadaljevali proti Münchnu, pri tistih, ki so izstopili v Avstriji, pa so oblasti zabeležile osebne podatke.

V Franciji se pripravljajo na morebitno epidemijo

Razvoj razmer v Italiji sicer pozorno spremljajo tudi njene preostale sosede, vključno s Slovenijo. V Franciji se po besedah ministra za zdravje Oliviera Verana pripravljajo na morebitno epidemijo, češ, da je možnost novih primerov bolezni v Franciji "zelo verjetna".

Opozoril je na povečanje števila laboratorijev, opremljenih z ustreznimi diagnostičnimi sredstvi za ugotavljanje okužbe. Medtem ko so trenutno sposobni izvesti 400 testiranj na dan, jih bodo kmalu lahko izvedli več tisoč. Kot je še dejal v izjavi v nedeljo, bodo ob morebitnem širjenju "aktivirali" tudi okrog 70 dodatnih bolnišnic.

Bruselj proti novemu koronavirusu z 232 milijoni evrov

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je danes v Bruslju napovedal 232 milijonov evrov za ukrepanje za zajezitev novega koronavirusa. Mednarodna misija strokovnjakov bo v torek odpotovala v Italijo, da oceni tamkajšnje razmere. Poleg tega se danes sestaja odbor EU za varovanje javnega zdravja, poroča STA.

Italija koronavirus
Novice Tako se lahko obvarujete pred novim koronavirusom
Ne spreglejte