SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Tako se lahko obvarujete pred novim koronavirusom

10

termometer

Italija koronavirus | | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za preprečevanje okužbe s koronavirusom je priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje med drugim svetujejo izogibanje tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

Na Kitajskem je novi koronavirus do zdaj zahteval že več kot 2.400 življenj, okuženih pa je skoraj 80 tisoč ljudi. O več kot sto obolelih pa v zadnjih dneh poročajo tudi iz Italije. Največ primerov je v deželah Lombardija in Benečija, nekaj tudi drugje po Italiji. 

koronavirus Kitajska Wuhan Novice V Italiji že tri žrtve koronavirusa, mesta na severu države v karanteni #foto #video

Pri preprečevanju okužbe z virusom, ki so ga poimenovali SARS-CoV-2, je tako, kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbo dihal, priporočljivo upoštevati vsakodnevne zaščitne ukrepe, so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

 • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni,
 • ne dotikamo se oči, nosu in ust,
 • v primeru, da zbolimo, ostanemo doma,
 • upoštevamo pravila higiene kašlja,
 • redno si umivamo roke z milom in vodo,
 • v primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože,
 • glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna,
 • v času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
Benetke karneval Novice Zaradi koronavirusa odpovedan znameniti beneški pustni karneval #foto

Bolj podvrženi so ljudje s kroničnimi boleznimi

Ob tem je NIJZ dodal, da se lahko s koronavirusom okužijo ljudje vseh starosti. Starejši ljudje in ljudje s kroničnimi boleznimi, kot so astma, sladkorna bolezen in srčne bolezni, so bolj podvrženi težji bolezni po okužbi. Svetovna zdravstvena organizacija ljudem vseh starosti svetuje, naj se držijo najbolj pomembnih ukrepov, ki zmanjšajo možnost okužbe. Med temi sta predvsem higiena rok in izogibanje vidno obolelim osebam, če so videti vročični, kašljajo, smrkajo, kihajo, piše STA. Do danes ni priporočeno nobeno posebno zdravilo za preprečevanje ali zdravljenje novega koronavirusa.

NIJZ | Foto: NIJZ Foto: NIJZ

NIJZ | Foto: NIJZ Foto: NIJZ

Slovencem v Italiji svetujejo previdnost pri vračanju domov

Z ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da slovenskim državljankam in državljanom, ki se nahajajo v Italiji, svetujejo previdnost pri vračanju domov.

"Vsem, ki nameravate oditi v Italijo, svetujemo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverite stanje ukrepov v ciljni destinaciji. Razmere in ukrepi za zajezitev virusa se hitro spreminjajo, zato svetujemo, da pred potovanjem preverite zadnje stanje z gostitelji, potovalno agencijo oziroma  hoteli," so dodali.

Dodali so da je konzularna služba MZZ, veleposlaništvo RS v Rimu in Generalni konzulat RS v Trstu so v stikih z italijanskimi oblastmi in redno spremljajo situacijo.

V kolikor bi želeli preveriti informacije pri njih, so dosegljivi na:

VP Rim: sloembassy.rome@gov.si, telefon: (+) 39 335 80 64 552

GK Trst: sloconsulate.trieste@gov.si, telefon: (+) 39 040 30 78 55

Zunanje ministrstvo bo glede na sprejete ukrepe v sosednjih državah še naprej ažurno seznanjalo slovensko javnost preko spletnih strani in družabnih omrežij @MZZRS.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 90
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin