Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 2. 2020,
11.28

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,22

15

Natisni članek

Italija Koronavirus Janez Janša Janez Janša

Nedelja, 23. 2. 2020, 11.28

4 leta, 1 mesec

Zaradi koronavirusa odpovedan znameniti beneški pustni karneval #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,22

15

Italija koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

V sosednji Italiji želijo zajeziti širjenje koronavirusa, zaradi katerega sta do sedaj umrla že dva človeka. Enajst mest na severu je v karanteni, tudi znameniti beneški festival je odpovedan. Zaradi situacije pri sosedih pa nadzor na meji zahteva tudi predsednik SDS Janez Janša. A premier Marjan Šarec miri, da je panika odveč in da ima Slovenija pripravljene načrte za primer epidemije.

V Italiji so zabeležili že več kot 130 obolelih za novim koronavirusom, ki je v Evropo prišel iz Kitajske. Največ posameznikov, ki so bili na testiranju pozitivni, je v Lombardiji, nekaj pa tudi v Benečiji. Zaradi tega je italijanska vlada včeraj zvečer za enajst mest razglasila karanteno. Ljudje ne smejo v mesta in iz njih, razen s posebnim dovoljenjem. 

Predsednik dežele Benečija Luca Zaia je sporočil, da bodo do vključno 1. marca zaprti muzeji in šole po vsej deželi. Šole in univerze bodo prihodnji teden zaprte tudi v deželah Lombardija in Piemont, poroča STA.

Codogno Italija
Novice V Italiji že tri žrtve koronavirusa, mesta na severu države v karanteni #foto #video

Salvini poziva k zaprtju meja

Vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini je danes celo pozval k vzpostavitvi nadzora na mejah znotraj schengna, tudi na slovensko-italijanski meji. A je italijanski minister za zdravje Roberto Speranza to zavrnil in dejal, da želijo okužbo, koliko je le to mogoče, omejiti znotraj določenega območja. 

Janša zahteva sklic sveta na nacionalno varnost

Panika pred širjenjem koronavirusa pa se širi tudi v Sloveniji. Predsednik SDS Janez Janša je na Twitterju vlado pozval, naj skliče Svet za nacionalno varnost. Kot je zapisal, pričakuje ustanovitev nacionalnega kriznega štaba, vključitev vseh, ki v njem lahko pomagajo, ter učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo.

Šarec miri: Slovenija ima načrte

Na Twitterju se je včeraj odzval tudi predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec. Kot je zapisal, se pristojni dnevno usklajujejo o tej temi. "Obstajajo tudi načrti v primeru širšega obsega bolezni. Situacijo je treba jemati resno, a brez politizacije in ustvarjanja panike," miri Šarec.

Slovencem v Italiji svetujejo previdnost pri vračanju domov

MZZ Ministrstvo za zunanje zadeve Mladika | Foto: Melanie Likar Foto: Melanie Likar Z ministrstva za zunanje zadeve pa so sporočili, da slovenskim državljankam in državljanom, ki se nahajajo v Italiji, svetujejo previdnost pri vračanju domov.

"Vsem, ki nameravate oditi v Italijo, svetujemo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverite stanje ukrepov v ciljni destinaciji. Razmere in ukrepi za zajezitev virusa se hitro spreminjajo, zato svetujemo, da pred potovanjem preverite zadnje stanje z gostitelji, potovalno agencijo oziroma  hoteli," so dodali.

Dodali so da je konzularna služba MZZ, veleposlaništvo RS v Rimu in Generalni konzulat RS v Trstu so v stikih z italijanskimi oblastmi in redno spremljajo situacijo.

V kolikor bi želeli preveriti informacije pri njih, so dosegljivi na:

VP Rim: sloembassy.rome@gov.si, telefon: (+) 39 335 80 64 552

GK Trst: sloconsulate.trieste@gov.si, telefon: (+) 39 040 30 78 55

Zunanje ministrstvo bo glede na sprejete ukrepe v sosednjih državah še naprej ažurno seznanjalo slovensko javnost preko spletnih strani in družabnih omrežij @MZZRS.

Italija že beleži manjši turistični obisk

V Italiji se sicer zadnje tedne soočajo s precejšnjim upadom tujih turistov, zlasti iz Kitajske. Kitajske oblasti so namreč, da bi ustavile širjenje koronavirusa, ustavile potovanja svojih turističnih skupin v tujino. V italijanskem združenju hotelirjev Federalberghi so tako že opozorili, da bi lahko zaradi odpovedi rezervacij in letov izgubili več milijard evrov. Pri tem izpostavljajo Benetke, ki so jih novembra prizadele poplave, število turistov pa je, v primerjavi z letom prej, upadlo za okoli 30 odstotkov. 

Kitajska
Trendi Zaradi virusa se Kitajci bojijo potovati #video

Odpovedan tudi beneški festival

STA poroča, da se pustni karneval v Benetkah danes sicer kljub širjenju koronavirusa nadaljuje, saj so se v mestu zbrali številni ljudje. Festivali in povorke beneškega karnevala, ki sodijo med največje in najbolj znane pustne dogodke na svetu, pa se bodo sklenili drevi, je še sporočil Luca Zaia. Po prvotnih načrtih bi sicer morali potekati do torka.

Fotogalerija
1 / 9

V Benečiji se je število okuženih s koronavirusom medtem povzpelo na 25. Med njimi sta tudi dva starejša človeka, ki sta v bolnišnici v Benetkah. V Lombardiji so po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje doslej zabeležili 89 okužb z novim koronavirusom, v Piemontu pa šest. O primerih okužb poročajo še iz Emilije-Romanje, kjer jih je devet, in Lacija, kjer je en primer okužbe.

Vse skupaj so do zdaj pri naših zahodnih sosedih našteli 132 okužb, od tega sta dva človeka umrla, eden pa je ozdravel. 26 okuženih je na intenzivni negi, navajanje italijanskih medijev povzema STA.

Ne spreglejte