Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2024,
9.29

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

Natisni članek

zaloga gasilci Ukrajina nafta Rusija požar

Torek, 18. 6. 2024, 9.29

1 teden, 1 dan

V Švici preiskujejo ruskega agenta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25
Ruska zastava | Osumljenega agenta so odkrili nekaj tednov pred mirovno konferenco za Ukrajino v Švici.  | Foto Guliverimage

Osumljenega agenta so odkrili nekaj tednov pred mirovno konferenco za Ukrajino v Švici.

Foto: Guliverimage

Švicarske oblasti preiskujejo neimenovanega ruskega diplomata, ki naj bi v državi poskušal pridobiti orožje in nevarne snovi, je danes za švicarske medije potrdilo tožilstvo v Bernu. Urad generalnega državnega tožilca in policija sta že opravila potrebne hišne preiskave, so za nemško tiskovno agencijo dpa povedali pristojni. Iz Rusije medtem poročajo, da je v skladišču nafte v mestu Azov ponoči po domnevnem napadu z droni izbruhnil obsežen požar. Dviga se gost oblak črnega dima, gasilci pa se še trudijo omejiti požar, ki se razteza na površini 3.200 kvadratnih metrov. Po prvih podatkih nihče ni bil poškodovan.  

Po poročanju švicarskih medijev se je pod preiskavo znašel diplomat, akreditiran na ruskem veleposlaništvu v Bernu. Osumljen je vzpostavljanja stikov, prek katerih naj bi poskušal naročiti orožje in nevarne snovi, vendar naj ne bi načrtoval napada.

Da bi lahko nadaljevali postopek proti diplomatu, je urad generalnega državnega tožilca zaprosil za odvzem njegove imunitete. V skladu z mednarodnim pravom namreč diplomatov načeloma ni mogoče preganjati v državi gostiteljici.

Poleg diplomata švicarske oblasti preiskujejo še dve osebi, osumljeni kršenja predpisov o vojnem materialu, sankcijah in nadzoru izvoza, navaja dpa.

Osumljenega agenta so odkrili nekaj tednov pred mirovno konferenco za Ukrajino v Švici, ki se je je pretekli konec tedna udeležilo okoli 160 delegacij iz približno 90 držav, vključno s Slovenijo. Rusija medtem nanjo ni bila povabljena.

Silovit napad z ukrajinskim dronom. V Rusiji gori skladišče nafte. 

Guverner Rostova Vasilij Golubev je dejal, da "ni nevarnosti, da bi se požar razširil na druge objekte ali da bi ogrožal stanovalce".

Rusko ministrstvo za izredne razmere je objavilo videoposnetek požara in sporočilo, da je zagorel rezervoar za gorivo s prostornino pet tisoč kubičnih metrov.

požar, skladišče nafte, Azov, regija Rostov, Rusija | Foto: Reuters Foto: Reuters požar, skladišče nafte, Azov, regija Rostov, Rusija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na terenu je več kot 70 gasilcev, ki se trudijo pogasiti požar.

Ruski uradniki v zadnjih tednih ukrajinska brezpilotna letala krivijo za številne napade na rusko energetsko infrastrukturo, predvsem naftne obrate blizu meje z Ukrajino, v Belgorodu in Novošahtinsku, Kijev pa se komentiranju incidentov izogiba. Glavni cilj je zmanjšanje zalog goriva ruske vojske.

požar, skladišče nafte, Azov, regija Rostov, Rusija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ukrajina je bila sicer od začetka obsežne ruske invazije pred dvema letoma izpostavljena skoraj nenehnim ruskim napadom z brezpilotnimi letali in raketami na njeno civilno in energetsko infrastrukturo. Ruski zračni napadi so povzročili številne žrtve med civilisti in ogromno materialno škodo po vsej državi, vključno s prestolnico Kijev.

Latvija bo še okrepila varovanje meje z Rusijo

Latvija bo okrepila varovanje na meji z Rusijo, je danes napovedala vlada v Rigi in pojasnila, da bo za ta namen v naslednjih petih letih porabila 300 milijonov evrov. Za krepitev varnosti bo med drugim na meji postavila tudi protitankovske ovire, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vlada je namenila dodatnih 300 milijonov evrov, ki jih bomo v naslednjih petih letih porabili za krepitev varnosti na meji, kar vključuje ukrepe proti mobilnosti nasprotnika na našem ozemlju," je sporočilo obrambno ministrstvo v Rigi.

Kot je pri ogledu gradnje ograje na meji z Rusijo pojasnil latvijski predsednik Edgars Rinkevics, bo med omenjene ukrepe sodila tudi postavitev protitankovskih ovir, znanih kot zmajevi zobje. "Naša politika je jasna. Niti en centimeter latvijskega ozemlja ne bo ostal nezavarovan," je dodal.

Vodja mejne straže Guntis Pujats je medtem povedal, da so obmejni policisti že od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 opremljeni z avtomatskimi puškami, neprebojnimi jopiči in čeladami. "Pripravljeni so na morebitne provokacije Rusije in Belorusije," je poudaril.

Latvija, bivša sovjetska republika, ki je sedaj članica zveze Nato in Evropske unije, ima 214 kilometrov dolgo mejo z Rusijo in je ena najbolj zanesljivih zaveznic Ukrajine od začetka ruske invazije nanjo. Ograjo na meji z Rusijo je sicer Riga začela graditi že leta 2014.

Zaradi kršenja zračnega prostora Švedska na pogovor poklicala ruskega veleposlanika

Švedsko zunanje ministrstvo je danes na pogovor poklicalo ruskega veleposlanika v Stockholmu in mu izrazilo protest, ker je ruski bombnik SU-24 v petek kršil švedski zračni prostor blizu strateško pomembnega otoka Gotland v Baltskem morju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Švedska vojska je v soboto sporočila, da je rusko letalo v petek popoldne kršilo švedski zračni prostor vzhodno od skrajnega juga Gotlanda. Pojasnila je, da so letalo najprej ustno opozorili, ker se ni odzvalo, pa sta ga iz švedskega zračnega prostora odvrnili dve švedski lovski letali JAS-39 Gripen.

Rusija se na švedske obtožbe še ni odzvala, je pa švedski zunanji minister Tobias Billström v soboto rusko ravnanje obsodil kot nesprejemljivo in napovedal, da bo na pogovor poklical ruskega veleposlanika.

Incident je po poročanju švedskih medijev trajal le nekaj minut.

Poslovna stavba Lesnina, Parmova ulica.
Novice Wall Street Journal napoveduje skorajšnjo obsodbo ruskih vohunov v Sloveniji
Vladimir Putin
Novice Razkritje dokumentov tajnih pogajanj med Rusijo in Ukrajino
Vladimir Putin in Emir Kusturica
Novice Putin po dveh desetletjih znova na obisk v Severno Korejo
Kitajska zastava
Novice Kitajska o sklepni izjavi G7: Je arogantna in polna laži
Ne spreglejte