Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2024,
18.35

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

Natisni članek

Acer Rusija vohunjenje vohuni

Ponedeljek, 17. 6. 2024, 18.35

1 teden, 1 dan

Wall Street Journal napoveduje skorajšnjo obsodbo ruskih vohunov v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33
Poslovna stavba Lesnina, Parmova ulica. | Domnevna ruska vohuna sta imela v Sloveniji podjetje, ki je imelo pisarne v poslovni zgradbi v središču Ljubljane, na Parmovi ulici. | Foto Bojan Puhek

Domnevna ruska vohuna sta imela v Sloveniji podjetje, ki je imelo pisarne v poslovni zgradbi v središču Ljubljane, na Parmovi ulici.

Foto: Bojan Puhek

Domnevnima ruskima vohunoma, ki so ju decembra 2022 priprli v Sloveniji, bodo po tajnem sojenju v prihodnjih tednih izrekli sodbo zaradi vohunjenja, danes poroča ameriški časopis Wall Street Journal. Časnik dodaja, da bosta po obsodbi v igri za izmenjavo zapornikov med ZDA in Rusijo, kjer je med drugim zaprt novinar WSJ Evan Gershkovich.

Ameriški novinar Evan Gershkovich je zaradi domnevnega vohunjenja od marca lani zaprt v Rusiji, sojenje proti njemu pa se bo za zaprtimi vrati začelo 26. junija. V Kremlju so danes potrdili, da sta Washington in Moskva v stikih zaradi morebitne izmenjave zapornikov, tudi novinarja.

Wall Street Journal (WSJ) sicer v prispevku opisuje zgodbo omenjenih domnevnih ruskih vohunov v Sloveniji, ki sta se predstavljala kot zakonski par iz Argentine, v bistvu pa bila del ruske vohunske mreže v zahodnih državah.

Lesnina Ljubljana
Novice Sredi Ljubljane prijeli ruska vohuna. To je sledilo.

Predstavljala sta se kot Maria Rosa Mayer Munoz in Ludwig Gisch, dejansko pa sta Ana Valerevna Dulceva in Artem Viktorovič Dulcev, elitna agenta ruske obveščevalne službe SVR, časopis navaja slovenske in zahodne obveščevalne uradnike.

Tarča vohunjenja Acer

Po navedbah časnika je bila tarča njunega vohunjenja v Sloveniji Agencija EU za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) s sedežem v Ljubljani nedaleč od njune hiše. Slovenijo pa sta uporabljala kot bazo za potovanja v Italijo, na Hrvaško in drugod po Evropi za stike z drugimi obveščevalci, ki sta jim prenašala ukaze iz Moskve.

Art Gallery 5'14
Novice To je hiša v Črnučah, kjer sta živela ruska vohuna #foto #video

"Rojstna država Melanie Trump je bila idealna izbira z dostopom po večini Evrope brez vizuma in omejenimi protiobveščevalnimi zmogljivostmi," poroča WSJ, ki navaja še druge podobne ruske vohunske pare in posameznike v evropskih državah, kot so Grčija, Nizozemska, Norveška, Češka in Bolgarija.

Sovo na sumljivi par opozorili obveščevalci zavezniške države

WSJ navaja še, da sta v Slovenijo prispela leta 2017 preko številnih držav. Po navedbah časnika je Slovensko obveščevalno varnostno agencijo (Sova) na sumljivi par opozorila obveščevalna agencija zavezniške države, ki pa je WSJ ne imenuje.

"Sodelovali smo v največji tajnosti," je za časnik izjavil državni sekretar v premierjevem kabinetu Vojko Volk. Časnik je ob tem opisal tajna prisluškovanja, spremljanje spletnih komunikacij in druge oblike nadzora, kar je segalo tudi v Argentino.

Janez Stušek
Novice Nekdanji šef Sove o vohunih v Sloveniji: Tega je več, kot si javnost predstavlja

Aretirali so ju v Ljubljani 5. decembra 2022, tako da sta sedaj v zaporu že 18 mesecev, njuna otroka pa pri rejnikih. Rusija je priznala, da sta obveščevalca in izrazila željo, da ju dobi nazaj.

WSJ še navaja, da je Slovenija želela hitro izmenjavo, da ne razjezi Kremlja, vendar dogovora ni bilo mogoče doseči. Ob tem navaja izjavo neimenovanega uradnika, da so se ju "slovenski uradniki želeli hitro znebiti".

Ne spreglejte