SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To je hiša v Črnučah, kjer sta živela ruska vohuna #foto #video

10

termometer

Po naših informacijah naj bi v Ljubljani prijeta domnevna ruska vohuna, ki sta v partnerski zvezi, z mladoletnima otrokoma kot najemnika živela na Primožičevi ulici 35 v Črnučah. Oba sta imela državljanstvo in potni list tretje države in se nista predstavljala kot ruska državljana. Imela naj bi argentinsko državljanstvo. Zgoraj objavljamo posnetek zaslona strani Marie Rose Mayer Munos, domnevne ruske vohunke v Sloveniji, na družbenem omrežju LinkedIn.

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

Kot smo poročali, je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) decembra lani odkrila in v sodelovanju z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) priprla dva tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo. Domnevna ruska agenta sta imela v najeti pisarni v poslovni stavbi Lesnine za ljubljanskim Bežigradom odprto podjetje, ki naj bi se uradno ukvarjalo s preprodajo starin in nepremičnin. Po naših informacijah naj bi z mladoletnima otrokoma živeli na Primožičevi ulici 35 v Črnučah. 

Oba pridržana sta trenutno v priporu, za mladoletna otroka pa je po poročanju N1 poskrbljeno. N1 poroča tudi, da naj bi z ruskima vohunoma sodeloval tudi slovenski državljan, ki pa ga niso priprli. 

Delala naj bi za rusko obveščevalno službo GRU ali SVR 

Po neuradnih informacijah 24ur.com gre za 38-letna državljana Argentine Mario Roso Mayer Munos in Ludwiga Gischa, ki sta delovala prek umetniške galerije Art Gallery 5'14 ter informacijsko-tehnološkega podjetja DSM & IT. Informacijo naj bi Sova prejela od ene od tujih obveščevalnih služb.

Po informacijah N1 naj bi delala ali za rusko vojaško varnostno obveščevalno službo GRU ali za zunanjo obveščevalno službo SVR. Glede na neuradne informacije naj bi odkrita celica vohunov iz Ljubljane izvajala operacije ne samo v Sloveniji, temveč tudi v tujini.

Poslovni podatki podjetja Art Gallery 5'14, d. o. o.

  • Datum vpisa v Poslovni register: 29. 8. 2018
  • Trenutno nimajo odprtega TRR-računa ali ta ni javno dostopen.
  • 100-odstotna lastnica je MARIA ROSA MAYER MUNOS, podjetje ima enega zaposlenega.
  • Nimajo narokov ali objav sodišč.
  • V letu 2021 so imeli 25.220 evrov čistih prihodkov od prodaje in 3.033,00 evra čistega dobička.
  • Povprečna bruto mesečna plača na zaposlenega (2021): 1.111,83 evra
  • Bonitetna ocena na Biziju je zelena, kaže, da podjetje dobro posluje in nima težav s tekočim poslovanjem.

Vir: Bizi

Lesnina Ljubljana Novice Sredi Ljubljane prijeli ruska vohuna. To je sledilo.

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so potrdili, da je slovenske organe pregona in pravosodja o delovanju obeh vohunov obvestila Sova. Kot smo izvedeli neuradno, naj bi operacijo izvedli v sodelovanju s tujimi obveščevalnimi službami.

Grozi jima do osem let zapora 

Na policiji so za STA pojasnili, da sta osumljena pripadnika tuje obveščevalne službe, ki sta z nezakonito pridobljenimi tujimi osebnimi listinami in lažno identiteto prebivala in poslovno delovala v Sloveniji ter v korist tuje obveščevalne službe v Sloveniji izvajala prikrito obveščevalno dejavnost.

Osumljencema za kaznivi dejanji vohunstva in overitve lažne vsebine grozi skupaj do osem let zapora.

Vohunjenje, sledenje obrazom, prepoznava obrazov Novice Aretacije ruskih vohunov se po Evropi kar vrstijo

Ker je zadeva na podlagi zakona, ki ureja tajne podatke, označena z določeno stopnjo tajnosti, na tožilstvu več informacij ne morejo posredovati, so pa za STA dodali, da v preteklosti še niso obravnavali nikogar zaradi kaznivega dejanja vohunstva.

Tudi na Sovi poudarjajo, da so podatki, ki jih agencija pridobi v okviru izvajanja nalog iz 2. člena zakona o Sovi, tajni in jih agencija zato ne posreduje v javnost in javno ne komentira, so sporočili za STA.

Janez Stušek Novice Nekdanji šef Sove o vohunih v Sloveniji: Tega je več, kot si javnost predstavlja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin