Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2024,
13.46

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,09
izjava orožje Ukrajina Rusija Kitajska

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 6. 2024, 13.46

1 mesec

Kitajska o sklepni izjavi G7: Je arogantna in polna laži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,09
Kitajska zastava | Kitajska je že večkrat zavrnila očitke. Lin je ob tem danes še poudaril, da G7 ne predstavlja mednarodne skupnosti, in skupini očital, da je politično orodje za zagotavljanje hegemonije ZDA in Zahoda. | Foto Reuters

Kitajska je že večkrat zavrnila očitke. Lin je ob tem danes še poudaril, da G7 ne predstavlja mednarodne skupnosti, in skupini očital, da je politično orodje za zagotavljanje hegemonije ZDA in Zahoda.

Foto: Reuters

Kitajska je bila danes kritična do sklepne izjave skupine G7, v kateri so Peking med drugim posvarili pred zagotavljanjem sestavnih delov za orožje Rusiji. Po oceni kitajskega zunanjega ministrstva je sklepna izjava polna arogance, predsodkov in laži, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sklepna izjava voditeljev skupine sedmih najbolj razvitih gospodarstev sveta (G7) je bila na več točkah kritična do Kitajske, med drugim so bile v njej obtožbe, da Peking pošilja Rusiji surovine in izdelke, ki naj bi ji pomagali pri vojni v Ukrajini. Zaradi nepoštenih poslovnih praks so ji zagrozili z ukrepanjem.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lin Jian je bil danes kritičen do sklepne izjave, ki po njihovi oceni obrekuje in napada Kitajsko. Gre za ponavljajoče se klišeje, ki nimajo ne dejanske, ne pravne in ne moralne podlage ter so polni arogance, predsodkov in laži, je dejal.

Sedmerica voditeljev je bila kritična tudi do kitajskega širjenja vpliva v Južnokitajskem morju. "Nasprotujemo kitajski militarizaciji ter prisilnim in ustrahovalnim dejavnostim v Južnokitajskem morju," piše v izjavi.

BYD ladja explorer no.1
Avtomoto Kitajci v Evropi z enim prodanim zaslužijo desetkrat več kot doma
Nemčija, BYD
Avtomoto Bruselj s carinami nad Peking: ostri odzivi iz Nemčije, bentijo tudi Madžari
BYD tovarna
Avtomoto Prvi uspeli Madžari, kdo sledi? Evropske države lovijo kitajske milijone.
Nemčija, BYD
Avtomoto Večina jih noče: Bruselj pred razkritjem višjih carin za Kitajce

 

Ne spreglejte