Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
12. 6. 2024,
23.46

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

Natisni članek

carine za kitajske avtomobile Prodaja avtomobilov proizvodnja avtomobilov Kitajska

Sreda, 12. 6. 2024, 23.46

1 teden

Višje carine za kitajske avtomobile v Evropi

Bruselj s carinami nad Peking: ostri odzivi iz Nemčije, bentijo tudi Madžari

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43
Nemčija, BYD | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Napoved višjih carin za kitajske avtomobile, ki se bodo z zdajšnjih desetih v Evropi povišale vse do 38 odstotkov, je naletela na številne odzive. Kitajci besnijo, prav tako tudi določene evropske države, med temi tudi naša soseda Madžarska.

Parkirišče tovarna
Avtomoto Očitna razlika: Kitajci doma blizu preobrata, Nemčija močno zaostaja

Včerajšnja odločitev Evropske komisije o povišanju carin za električne avtomobile kitajske proizvodnje je bila pričakovana in tudi mešani odzivi najrazličnejših deležnikov avtomobilske industrije nanjo so pričakovani. Dokaj redki so prikimali in podprli odločitev iz Bruslja, več bojazni pa je pri tistih, za katere je Kitajska eden najpomembnejših trgov. Vsakršni protiukrepi na Kitajskem bi lahko imeli za nekatere ključne evropske, predvsem nemške, proizvajalce težke posledice.

Kitajsko združenje avtomobilskih proizvajalcev ni zaskrbljeno

Treba je sicer poudariti, da odločitev še ni dokončna. Evropska komisija bo še do jeseni opravljala preiskavo poslovanja med kitajskimi proizvajalci in državo, ki jim prek spodbud omogoča nižje tržne cene. O višjih carinah bodo, če ne bo prej dogovora med Brusljem in Pekingom, nato odločali evropski poslanci.

Zanimivo je, da so se še najbolj stoično odzvali pri združenju kitajskih proizvajalcev osebnih avtomobilov. "Evropske začasne višje carine so v skladu z našimi pričakovanji. Za večino kitajskih podjetij ne bodo imele večjih posledic," je dejal Cui Dongshu, generalni sekretar združenja.

BYD tovarna
Avtomoto Prvi uspeli Madžari, kdo sledi? Evropske države lovijo kitajske milijone.

Oliver Zipse, izvršni direktor BMW | Foto: BMW Oliver Zipse, izvršni direktor BMW Foto: BMW

Ostri odzivi predvsem nemške avtomobilske industrije

"Odločitev o dodatnih uvoznih carinah je napačna. Evropska komisija škoduje evropskim podjetjem in evropskim interesom," je bil oster Oliver Zipse, izvršni direktor BMW.

"Protekcionizem, kar je uvajanje dodatnih carin, ne pomaga pri konkurenčnosti na mednarodnih trgih. Trdno verjamemo v načela proste trgovine," je še dejal Zipse. BMW ima interese na Kitajskem, obenem nekatere svoje avtomobile tam tudi izdeluje in jih uvaža v Evropo.

Podobno meni tudi Volkswagnovo vodstvo. Tudi v Wolfsburgu ne pozdravljajo namer iz Bruslja. Glede na zmanjšanje povpraševanja po električnih avtomobilih v Nemčiji in Evropi odločitev ocenjujejo kot škodljivo. Negativne posledice odločitve po Volkswagnovem mnenju presegajo morebitne prednosti takih ukrepov za evropsko in nemško avtomobilsko industrijo.  

Podobno sta v odzivu zapisala tudi Ola Kaellenius, izvršni direktor Mercedes-Benza, in Hildegard Müller, predsednik nemškega VDA.

BYD seal
Avtomoto Prvi že v Sloveniji: limuzina BYD preseneča, zagotovo tudi s ceno #video

BYD seal je v Evropi okrog deset tisoč evrov cenejši od nemškega volkswagna ID.7. | Foto: Gregor Pavšič BYD seal je v Evropi okrog deset tisoč evrov cenejši od nemškega volkswagna ID.7. Foto: Gregor Pavšič

Stellantis z Leapmotorjem že načrtuje proizvodnjo v Evropi

Stellantis je kot ena največjih evropskih avtomobilskih skupin še pred napovedjo carin sprejel prve ukrepe in s svojim kitajskim partnerjem Leapmotor napovedal proizvodnjo na Poljskem. S tem se bodo carinam izognili. "Kot globalno podjetje verjamemo v prosto in pošteno konkurenčnost. Zavzemamo se za svetovno trgovinsko okolje in zato ne podpiramo ukrepov, ki prispevajo k delitvi sveta," so v odzivu zapisali pri Stellantisu.

Uvajanje višjih carin bi lahko pospešilo gradnjo kitajskih tovarn v Evropi. Nekateri proizvajalci so take načrte že pripravili, več evropskih držav ima za take posle tudi velike interese.  

Bruslju prikimala italijanski minister in nemški evroposlanec

Med evropskimi politiki je v odzivu izstopal italijanski industrijski minister Adolfo Urso. "Odločitev je prava," je bil kratek v odzivu.

V nasprotju z nemškimi gospodarstveniki drugače razmišlja Markus Ferber, nemški evroposlanec.

"Evropa ne more več zgolj gledati kitajskih dampinških cen. Če je Evropska unija resna v vzpostavitvi konkurenčne industrije električnih vozil, se moramo boriti. Ne moremo pričakovati visokih vlaganj evropskih podjetij v nove tehnologije, nato pa jih na trgu pričakajo kitajske dampinške prakse. Podobno smo v preteklosti že videli na področju sončnih elektrarn in Evropa take napake ne sme več ponoviti," je dejal Ferber.

MG4 xpower
Avtomoto Ali Evropa podcenjuje Kitajce? Take številke evropski avto težko pokaže. #foto

Prodaja kitajskih električnih avtomobilov v Evropi je za zdaj še zelo skromna. | Foto: Guliverimage Prodaja kitajskih električnih avtomobilov v Evropi je za zdaj še zelo skromna. Foto: Guliverimage

Uradni Peking: To je tipični primer protekcionizma

Medtem ko kitajsko avtomobilsko združenje večjih težav ne pričakuje, je bil oster uradni Peking. "To je tipični primer protekcionizma," so dejali predstavniki kitajskega zunanjega ministrstva.

"Taka odločitev spodkopava temelje tržnega gospodarstva, sodelovanja med Evropo in Kitajsko, pa tudi stabilnost globalne avtomobilske proizvodnje in dobavnih verig. Dolgoročno bo spodnesla evropske lastne interese," je v imenu kitajskega zunanjega ministrstva povedal Lin Jian.

Bentijo tudi Madžari, ki so si zagotovili prvo kitajsko avtomobilsko tovarno v Evropi

Pričakovano so se ostro odzvali naši vzhodni sosedi Madžari. Tamkajšnja Orbanova vlada ima tesne vezi s kitajskimi podjetji in ji je uspelo kot prvi zagotoviti gradnjo tovarne za kitajskega, za nameček še njihovega največjega, avtomobilskega proizvajalca. Madžari so v tovarne baterij v zadnjih letih vložili več kot milijardo evrov.

"Namesto visokih carin bi morala Evropska unija podpirati evropsko industrijo električnih vozil. Ne strinjamo se s povišanjem carin. Protekcionizem ni rešitev," so sporočili z madžarskega gospodarskega ministrstva.

Ne spreglejte