Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 2. 2020,
11.23

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,90

53

Natisni članek

pomanjkanje zaloge zaščitna maska Koronavirus

Ponedeljek, 24. 2. 2020, 11.23

4 leta, 1 mesec

"Hoditi okrog z masko ta hip nima smisla"

Slovenci množično po zaščitne maske, zmanjkalo jih je skoraj povsod

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,90

53

Gripa. Virus. Pljučnica. Maska. Koronavirus. | Danes takoj po odprtju so v več lekarnah po vsej Sloveniji kupci pokupili vso zalogo zaščitnih mask. | Foto Getty Images

Danes takoj po odprtju so v več lekarnah po vsej Sloveniji kupci pokupili vso zalogo zaščitnih mask.

Foto: Getty Images

Danes takoj po odprtju je v več lekarnah po Sloveniji zmanjkalo zaščitnih mask. Vse več lekarn je brez njih že več tednov. Pošle so tudi vse zaloge v enotah Lekarne Ljubljana, ki je največji javni lekarniški zavod v Sloveniji. "Hoditi okrog z masko ta hip nima smisla," pravi Eva Grilc iz NIJZ.

Že od pojava navadne gripe pred tedni v lekarnah zaznavajo močno povečano povpraševanje po zaščitnih maskah. V zadnjih tednih pa se je povpraševanje še povečalo zaradi strahu pred novim koronavirusom, s katerim se je tudi v sosednji Italiji okužilo že več kot 200 ljudi.

Danes takoj po odprtju so v več lekarnah po vsej Sloveniji kupci pokupili vso zalogo zaščitnih mask. V eni od lekarn v prestolnici so nam povedali, da mask nimajo že dva meseca, pričakujejo pa jih šele maja.

Ponekod po Sloveniji so maske sicer še na voljo, a jih zaradi večjega povpraševanja pakirajo v manjše pakete, na primer po pet skupaj. Kupci močno povprašujejo tudi po razkužilnih sredstvih.

Pošla tudi vsa zaloga v enotah Lekarne Ljubljana

Pošla je tudi vsa zaloga vseh vrst zaščitnih mask v enotah Lekarne Ljubljana, kjer povečano povpraševanje po zaščitnih maskah zaznavajo od zadnjega tedna v januarju.

Kot so nam še sporočili iz največjega javnega lekarniškega zavoda v Sloveniji, se trudijo, da bi zaščitne maske pridobili od različnih dobaviteljev, "a jih tudi za naročila ni več na voljo oziroma so občasno na voljo le manjše količine, ki pa ne zadoščajo povečanemu povpraševanju po maskah".

Italija koronavirus
Novice Tako se lahko obvarujete pred novim koronavirusom

Covid-19 je bolezen, ki se razvije zaradi novega koronavirusa, ki so ga poimenovali sars-cov-2. | Foto: Getty Images Covid-19 je bolezen, ki se razvije zaradi novega koronavirusa, ki so ga poimenovali sars-cov-2. Foto: Getty Images

Eva Grilc: Uporaba mask trenutno ni potrebna

Uporaba zaščitnih mask pri nas trenutno ni potrebna, saj v Sloveniji nimamo potrjenega primera okužbe s koronavirusom, prav tako nimamo suma nanj, pravi Eva Grilc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

"Hoditi okrog z masko ta hip nima smisla, poleg tega maske tudi sicer za preprečevanje okužb nosijo oboleli, in ne zdravi. Zdrava oseba si masko nadene le v primeru, da gre na primer na obisk h komu v bolnišnico, kjer bi se lahko tudi sama okužila, sicer pa jih pri stiku z bolniki nosijo zdravstveni delavci," dodaja Grilčeva.

Kako jih pravilno nosimo

Uporaba zaščitnih mask je učinkovita pri preprečevanju okužb, če je pravilno nameščena, torej pritrjena zadaj za ušesa in nameščena tako, da povsem prekriva usta in nos, poudarja Grilčeva. "Masko moramo po dveh urah nošenja nujno zamenjati, v vmesnem času pa se je ne smemo nič dotikati oziroma je prestavljati po obrazu," še pravi.

"Če torej ne znamo pravilno uporabljati maske in je potem tudi pravilno zamenjati, ne da si na roke spravimo bacile, lahko naredimo več škode kot koristi," nam je še povedala Grilčeva.

Kot še pravi, so za laično javnost sicer povsem dovolj klasične kirurške maske, tiste bolj profesionalne maske pa potrebujejo zdravstveni delavci.

Nova Gorica
Novice Koronavirus pred našimi vrati: v Novi Gorici ne bodo čakali na državo #video

V Italiji je okuženih že več kot 200 ljudi. | Foto: Reuters V Italiji je okuženih že več kot 200 ljudi. Foto: Reuters

Iz Slovenije na Kitajsko 1,2 milijona zaščitnih mask

Iz Slovenije so sicer pred desetimi dnevi na Kitajsko za pomoč v boju proti koronavirusu poslali 1,2 milijona zaščitnih mask. A donirala jih ni Slovenija, ampak slovenska podružnica podjetja švicarskega podjetja Kylin Prime Group, za katerim stoji kitajski kapital. Slovenija je krila le četrtino stroškov prevoza pošiljke.

Kako se zaščititi, da bo verjetnost okužbe manjša

Pri preprečevanju okužbe z virusom, ki so ga poimenovali sars-cov-2, je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbo dihal, priporočljivo upoštevati vsakodnevne zaščitne ukrepe, so zapisali pri NIJZ.

- Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

- Ne dotikamo se oči, nosu in ust.

- Če zbolimo, ostanemo doma.

- Upoštevamo pravila higiene kašlja.

- Redno si umivamo roke z milom in vodo.

- Če voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 odstotkov. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.

- Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.

- V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Koronavirus
Novice V Italiji že sedem smrtnih žrtev. Na letališčih potnikom merijo temperaturo. #video
Ne spreglejte