Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 2. 2020,
8.44

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,79

54

Natisni članek

SDS koalicijska pogodba DeSUS SMC

Ponedeljek, 24. 2. 2020, 8.44

4 leta, 2 meseca

Neuradno: SDS, NSi, SMC in DeSUS dosegle dogovor o novi koaliciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,79

54

Janez Janša | SDS je strankam SMC, NSi in DeSUS poslala osnutek koalicijske pogodbe. | Foto STA

SDS je strankam SMC, NSi in DeSUS poslala osnutek koalicijske pogodbe.

Foto: STA

Stranke SDS, NSi, SMC in DeSUS naj bi po neuradnih informacijah sklenile dogovor o oblikovanju nove koalicije, ki jo bo vodil prvak SDS Janez Janša. Nova koalicija lahko računa na 51 poslanskih glasov, je poročal portal necenzurirano.si.

V torek vodje poslanskih skupin čaka sestanek pri predsedniku države Borutu Pahorju, kjer bo ta preverjal, ali Janez Janša uživa zadostno podporo za mandatarja.

Janša naj bi imel zagotovljenih 51 glasov

Po poročanju medija necenzurirano.si, ima nova koalicija zagotovljenih 51 poslanskih glasov. Poslanec SMC Jani Möderndorfer vlade naj ne bi podprl. Bi pa za glasovala tudi poslanca manjšin in po en poslanec iz SNS oziroma iz SAB, najverjetneje Marko Bandelli

SDS naj bi glede na dogovore dobila pet ministrov in še dva resorja brez listnice. Ministrstvo za finance naj bi vodil Andrej Šircelj, za zunanje zadeve Anže Logar, za infrastrukturo pa Andrej Vizjak. SDS naj bi imela še ministra za okolje in prostor, kulturo, kohezijo in Slovence po svetu, še piše omenjeni portal.

SDS strankam poslala osnutek koalicijske pogodbe

SDS je medtem danes strankam, s katerimi se je pogovarja o oblikovanju koalicije, poslala osnutek koalicijske pogodbe. Ta naj bi bil sicer precej splošen, v njem pa naj bi bile zapisane prioritete, ki si jih želijo izpolniti do konca mandata, poroča Delo. 

Igor Lukšič
Novice Lukšič: Janša lahko računa le na Tonina in NSi

SAB ne bo na pogovorih pri Pahorju

V torek torej vodje poslanskih skupin čaka nov sestanek pri predsedniku države. Iz stranke SAB, ki jo vodi predsednica Alenka Bratušek, so sporočili, da so se Pahorjevemu uradu opravičili zaradi nesodelovanje v torkovih pogovorih, na katere so bili povabljeni kot pobudniki oblikovanja projektne vlade.

"Svojo prisotnost smo opravičili zato, ker predsedniku republike končnega odgovora o možnosti oblikovanja projektne vlade še ne moremo dati," so sporočili iz SAB, ki jo vodi Alenka Bratušek. | Foto: STA , "Svojo prisotnost smo opravičili zato, ker predsedniku republike končnega odgovora o možnosti oblikovanja projektne vlade še ne moremo dati," so sporočili iz SAB, ki jo vodi Alenka Bratušek. Foto: STA ,

"Svojo prisotnost smo opravičili zato, ker predsedniku republike končnega odgovora o možnosti oblikovanja projektne vlade še ne moremo dati. Na naš predlog so se odzvale stranke SD, SMC, NSi in DeSUS, s katerimi smo že opravili prvi krog pogovorov. Drugi krog predvidoma sledi v prihodnjih dneh, saj nihče od sodelujočih možnosti oblikovanja takšne koalicije ni ovrgel," so sporočili iz SAB.

Kot so pojasnili, bi bil namen projektne vlade sprejetje volilnega zakona, s katerim bi volivcem omogočili večji vpliv na izbiro poslancev in za katerega obstaja skoraj zahtevana ustavna večina. "V vmesnem času bi uredili še nekaj najbolj perečih izzivov, kot so skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu, dolgotrajna oskrba in lažji pogoji za nakup prvega stanovanja za mlade. Zakoni za izpostavljena področja so večinoma že pripravljeni," so še sporočili iz SAB.

Iva Pahor
Novice Umrla Iva Pahor Martelanc, mama Boruta Pahorja

Predsednik države mora odločitev o mandatarju sporočiti do petka

Ali bo predlagal mandatarja ali ne, mora Pahor sporočiti najkasneje do petka. Če do petka Pahor ne predlaga mandatarja, bo začel teči 14-dnevni rok, v katerem lahko svojega kandidata za predsednika vlade poleg predsednika republike predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.

V Zboru za republiko so objavili poziv vsem poslankam in poslancem k resni in državotvorni drži. "Vse kaže, da je v ozadju strah globoke države pred izgubo ideološkega monopola na pomembnih področjih, kot so kultura, šolstvo, sociala in medijski prostor, ter izgubo nadzora nad finančnimi tokovi države," so med drugim zapisali v svojem pozivu.
Ne spreglejte