Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 4. 2023,
6.37

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

5

Natisni članek

Afrika Tanja Fajon Brdo pri Kranju Dan Afrike

Četrtek, 20. 4. 2023, 6.37

1 leto

Na Brdu pri Kranju se je začel Dan Afrike #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

5

Na Brdu pri Kranju se je danes začela 12. mednarodna konferenca Dan Afrike, na kateri je osrednja tema podnebna varnost. Zaradi izzivov, ki jih pred nas postavljajo podnebne spremembe, smo vsi majhni in ranljivi, uspe pa nam lahko le, če bomo sodelovali kot partnerji, je ob začetku konference dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Za Slovenijo bo konferenca priložnost za iskanje podpore pred prihajajočimi volitvami za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

Konference, ki ima zaradi kandidature Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN letos poseben pomen za slovensko diplomacijo, se med drugim udeležujejo zunanji ministri z Zelenortskih otokov, iz Malavija, Ruande in s Komorov, ki letos predsedujejo Afriški uniji. Ravno v Afriki se v zadnjem obdobju bije boj za glasove med Slovenijo in Belorusijo. Glasovanje v ZN, ki bo odločilo, ali bo Slovenija v obdobju 2024-25 nestalna članica VS ZN, bo čez nekaj tednov.

Dvodnevna konferenca bo na Brdu pri Kranju povezala odločevalce in strokovnjake iz Slovenije, Evrope, Afrike in nekaterih drugih delov sveta. Razpravljali bodo o izzivih, ki jih prinašajo podnebne spremembe, in razmišljali o ukrepih za spoprijemanje z njihovimi posledicami, poudarjajo na zunanjem ministrstvu.

Pričakujejo osem zunanjih ministrov afriških držav

Vabilo na konferenco so iz Mladike poslali na vsa zunanja ministrstva v Afriki, na Brdu pri Kranju pa pričakujejo osem ministrov in še štiri namestnike ministrov afriških držav.

Urška Klakočar Zupančič, obisk, Ruanda
Novice Klakočar Zupančičeva v Afriki: Ruanda in Slovenija si delita iste vrednote

Posledice podnebnih sprememb so globalni izziv, razprave na konferenci Dan Afrike pa bodo naslovile tudi vprašanja, kako se o tej temi pogovarjati v globalnih multilateralnih okvirih, kot je Varnostni svet ZN ali podnebna konferenca COP28, je poudarila ministrica Tanja Fajon.

Podnebna pravičnost

Ko govorimo o podnebni pravičnosti, bi morali po njenih besedah razmišljati in delovati hitreje ter uporabljati učinkovit model globalnega podnebnega financiranja. Enako pomembni so lokalni ukrepi, ki upoštevajo sonaravne rešitve. V politike je treba vključiti ideje, potrebe in skrbi mladih, veliko bolj odločno pa bi morali v podnebne ukrepe vključiti vidik spola ter ženskam omogočiti polno sodelovanje v teh procesih, izkoristiti njihovo znanje in njihovo odgovorno vlogo v družbi, je dejala.

Tanja Fajon, Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Ana Brnabić
Novice Ministrica Fajonova začenja obisk v Tanzaniji

Podnebne spremembe so po besedah ministrice tudi priložnost, da vzpostavimo nova ali obnovimo obstoječa partnerstva za zeleni prehod, razvoj novih tehnologij in novih rešitev.

Za Slovenijo kot majhno državo je ključnega pomena, da gradi partnerstva po vsem svetu, ključni vodili njene zunanje politike pa sta solidarnost in spoštovanje, je poudarila ministrica. V tem kontekstu je nastalo ter se razvija in poglablja tudi partnerstvo z Afriko.

Dan Afrike kot sodelovanje med Slovenijo in Afriko

Dan Afrike, ki je prvič potekal pred 12 leti, je po besedah ministrice prerasel v dragoceno obliko sodelovanja med Slovenijo in Afriko, med Evropo in Afriko. Konference se po podatkih zunanjega ministrstva udeležuje približno 300 odločevalcev in strokovnjakov iz Slovenije, Evrope, Afrike in nekaterih drugih delov sveta.

Novice Klakočar Zupančičeva v Afriki posvojila šimpanzinjo, poimenovala jo je Urska

Udeležence je v uvodu prek videopovezave nagovorila tudi evropska komisarka za mednarodno partnerstvo Jutta Urpilainen. Poudarila je pomen sodelovanja v boju proti podnebnim spremembam, ki je bistven za razvoj in stabilnost afriške celine.

Zunanji ministri štirih afriških držav so danes na panelu voditeljev na 12. mednarodni konferenci Dan Afrike na Brdu pri Kranju izpostavili nujnost globalnega sodelovanja v boju proti podnebnim spremembam. Afrika ni kriva za podnebno krizo, a je najbolj na udaru njenih posledic, so poudarili v družbi gostiteljice, zunanje ministrice Tanje Fajon.

Dhoihir Dhoulkamal, zunanji minister Zveze Komorov, otočja, ki trenutno predseduje Afriški uniji, je poudaril, da Afričani že danes trpijo za posledicami krize, za katero niso sami krivi. Neposredne posledice segrevanja ozračja so nedavno občutili tudi v Malaviju. Tamkajšnja zunanja ministrica Nancy Tembo je opisala izkušnjo njene države z uničujočim ciklonom Freddyjem, ki je odnesel več kot tisoč življenj in uničil javno infrastrukturo.  Ruandski šef diplomacije Vincent Biruta pa je povedal, da morajo kljub vsemu tudi afriške države same biti dejavne pri iskanju rešitev za ta globalni izziv. Državljani te vzhodnoafriške države se po njegovih besedah že redno spopadajo s posledicami v obliki neviht, plazov, suš in požarov.

Nevarnosti podnebnih sprememb za varnost Afrike in sveta je v vnaprej posnetem videonagovoru izpostavil tudi posebni odposlanec ameriškega predsednika Joeja Bidna za podnebje John Kerry. Po njegovih besedah je namreč od 17 od 20 držav, ki jih najbolj ogrožajo podnebne spremembe, ravno v Afriki.

 Na panelu voditeljev se bodo zunanji ministrici Tanji Fajon pridružili zunanji ministri in ministrice Čada, Gambije, Gane, Komorov, Libije, Malavija, Ruande in Ugande. Z vnaprej posnetim nagovorom bo sodelujoče pozdravil tudi posebni ameriški odposlanec za podnebje John Kerry.

Na preostalih panelih bodo predstavniki vlad, možganskih trustov in podjetij razpravljali o podnebju ter vlogi žensk, civilne družbe in mladih pri tem.

Udeležence bo nagovorila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Klakočar Zupančičeva: Nobena država se sama ne more spopasti s podnebnimi spremembami

Zbrane pa je nagovorila tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je poudarila, da se nobena država sama ne more spopasti s podnebnimi spremembami. Ob tem je izrazila stališče, da nas želja po omejitvi posledic globalnega segrevanja vodi k prevpraševanju sistema, ki postavlja dobiček peščice pred dobrobit ljudi in okolja. Kot je sporočila, se svet zaradi podnebnih sprememb sooča z izgubo biološke raznovrstnosti.

Ob tej priložnosti je citirala britanskega biologa in televizijskega voditelja Davida Attenborougha, ki je o podnebnih spremembah dejal, da je "morda najhujša ovira, s katero se soočamo, abstraktna sila, ki bi ji lahko rekli partikularni interesi".

Mednarodna konferenca Dan Afrike bo na Brdu pri Kranju potekala še v petek. Že tradicionalna konferenca ima letos poseben

Predsednica DZ je bila v luči pridobitve nestalnega članstva Slovenije v Varnostnem svetu ZN pred časom na obisku v Ruandi in Ugandi. Med potovanjem po Vzhodni Afriki je naslovila tudi vprašanje varstva okolja. V današnjem nagovoru je izpostavila podvige teh dveh držav ter DR Kongo, ki so s svojimi aktivnostmi uspešno zaščitile gorske gorile. To je po besedah Klakočar Zupančič le ena izmed lekcij, ki jo imajo te države za preostali svet.

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec.
Novice Zunanja ministrica Tanja Fajon na obisku v Etiopiji
Fajonova
Novice Fajonova o slovenski kandidaturi za VS ZN tudi z Blinknom
Urška Klakočar Zupančič, obisk, Ruanda
Novice Urška Klakočar Zupančič: Noben zlobni jezik me pri tem ne bo ustavil

 

Ne spreglejte