Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 4. 2023,
11.09

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

33

Natisni članek

Afrika Samuel Žbogar živalski vrt posvojitev sodelovanje obisk Uganda Ruanda Urška Klakočar Zupančič

Četrtek, 6. 4. 2023, 11.09

10 mesecev, 3 tedne

Klakočar Zupančičeva v Afriki: Ruanda in Slovenija si delita iste vrednote

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

33

Urška Klakočar Zupančič, obisk, Ruanda | "Verjamem, da imata državi, kot sta najini, ki sta v zgodovini doživeli marsikaj, veliko skupnega," so Klakočar Zupančičevo prek Twitterja povzeli na profilu ruandskega parlamenta. | Foto Twitter/ruandski parlament

"Verjamem, da imata državi, kot sta najini, ki sta v zgodovini doživeli marsikaj, veliko skupnega," so Klakočar Zupančičevo prek Twitterja povzeli na profilu ruandskega parlamenta.

Foto: Twitter/ruandski parlament

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič se mudi na obisku v Ruandi, kamor je v sredo prispela iz Ugande. Med diplomatsko potjo med drugim izpostavlja vprašanje enakosti spolov, ki ga je naslovila s parlamentarnima kolegicama v Kampali in Kigaliju. Svoj obisk na jugu Afrike pa danes končuje državni sekretar na zunanjem ministrstvu Samuel Žbogar.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v sredo iz Ugande, kjer se je mudila od ponedeljka, odpotovala v Ruando. Tam jo je prvi dan obiska sprejela predsednica poslanske zbornice Ruande Donatille Mukabalisa. V njenem spremstvu je predsednica DZ obiskala tudi spominski center, posvečen žrtvam ruandskega genocida izpred 29 let.

"Ruanda kot afriška država, ki deli vrednote, ki jih ima Slovenija, in Slovenija kot država Evropske unije, ki skuša odpreti svoja vrata zunaj Evropske unije. Verjamem, da imata državi, kot sta najini, ki sta v zgodovini doživeli marsikaj, veliko skupnega," so je prek Twitterja povzeli na profilu ruandskega parlamenta.

Klakočar Zupančičeva je med pogovori v parlamentu v Kigaliju izpostavila, da si državi delita vrednote. | Foto: Twitter/ruandski parlament Klakočar Zupančičeva je med pogovori v parlamentu v Kigaliju izpostavila, da si državi delita vrednote. Foto: Twitter/ruandski parlament

Odprte številne možnosti sodelovanja

"To pomeni tudi, da lahko odpremo vrata za poslovanje, izmenjavo znanja, zlasti na področju varstva okolja in spodbujanja človekovih pravic. Od vas se lahko naučimo, kako spodbujati pravice žensk in opolnomočiti ženske," je dodala predsednica DZ. V nedavnem poročilu Interparlamentarne unije (IPU) se je Ruanda namreč uvrstila na vrh svetovne lestvice po številu žensk v parlamentu. Slovenija je na 35. mestu.

V okviru obiska se bo predsednica DZ danes med drugim predvidoma srečala še z ruandsko ministrico za enakost spolov in družino Jeannette Bayisenge in vodjo urada za spremljanje enakosti spolov ter z ministrico za okolje Jeanne d'Arc Mujawamariya.

V popoldanskem času se bo srečala še z zunanjim ministrom Vincentom Birutaom, predviden pa je tudi ločen sprejem pri ruandskem predsedniku Paulu Kagameju in pri predsedniku vlade Edouardu Ngirenteju.

Iz Ugande v Ruando

Ruanda je druga postaja Klakočar Zupančičeve v Vzhodni Afriki. Tja je pripotovala iz sosednje Ugande, kjer se je med drugim srečala s tamkajšnjim zunanjim ministrom Jejom Odongom. Ta je po srečanju na Twitterju zapisal, da je gostji potrdil zavezanost svoje države za krepitev bilateralnih vezi v korist obeh držav. V Kampali je imela predvideno tudi srečanje s predsednikom Ugande Yowerijem Musevenijem.

Na srečanju z ugandsko kolegico Anito Annet Among se je predsednica DZ prav tako dotaknila vprašanj enakosti spolov. Amongova je na Twitterju zapisala, da ne dvomi, da bosta Slovenija in Uganda "še naprej hodili po istih poteh sodelovanja".

Novice Klakočar Zupančičeva v Afriki posvojila šimpanzinjo, poimenovala jo je Urska

Med obiskom je Klakočar Zupančičeva skupaj z ministrom za turizem Martinom Mugarro Bahinduko obiskala še največji živalski vrt v Ugandi, kjer je posvojila šimpanzinjo, ki jo je poimenovala Urska, so sporočili iz izobraževalnega centra za ohranjanje divjih živali v Entebbeju. Klakočar Zupančičeva na turneji po Vzhodni Afriki spremlja poslanka in strankarska kolegica iz vrst Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek.

Na jugu Afrike medtem svoj večdnevni obisk danes končuje državni sekretar na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) Samuel Žbogar. Sekretar je najprej obiskal Namibijo, kjer se je srečal z namestnico ministrice za mednarodne odnose in sodelovanje Jenelly Matundu, v sredo pa se je v Bocvani pogovarjal z ministrom za zunanje zadeve Lemogangom Kwapejem.

Slovenija je v zadnjih mesecih okrepila diplomatske stike z afriškimi državami, ki bodo predvidoma imele odločilno vlogo pri tem, ali bo nestalna članica Varnostnega sveta ZN v obdobju 2024–25 postala Slovenija ali Belorusija. Glasovanje o tem bo v ZN potekalo 6. junija.

Branka Bošnjak
Novice Klakočar Zupančičeva s podpredsednico Skupščine Črne gore o vlogi žensk v politiki
Urška Klakočar Zupančič
Novice Znan je datum začetka zbiranja podpisov za zakonsko omejitev županskih mandatov
Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva v Bruslju
Urška Klakočar Zupančič, Meritxell Batet Lamana
Novice Klakočar Zupančičeva: Čeprav nismo sosedje, imamo veliko skupnega
Ne spreglejte