Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 3. 2023,
12.37

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

21

Natisni članek

Janez Lenarčič Vera Jourova Roberta Metsola Bruselj Urška Klakočar Zupančič

Torek, 28. 3. 2023, 12.37

1 leto

Klakočar Zupančičeva v Bruslju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

21

Urška Klakočar Zupančič | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je bila danes na delovnem obisku v Bruslju, kjer se je o aktualnih izzivih EU med drugim pogovarjala s podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo, komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem in predsednico evropskega parlamenta Roberto Metsola, so sporočili iz državnega zbora.

Predsednica DZ in komisarka Vera Jourova sta se na srečanju osredotočili na pomen vladavine prava. Poudarili sta pomen svobodnih in neodvisnih medijev za demokracijo, strinjali pa sta se tudi, da je pomen vladavine prava treba približati ljudem. Kot sta dejali, mehanizem Evropske komisije in izpolnjevanje priporočil Evropske komisije, ki izhajajo iz letnih poročil o vladavini prava, nista namenjena Bruslju, temveč državljankam in državljanom EU. Sogovornici sta se sicer nazadnje sestali že med obiskom Jourove v Sloveniji v začetku tega meseca.

Srečanje z Lenarčičem

S slovenskim komisarjem Andrejem Lenarčičem sta se strinjala o pomenu povečevanja humanitarne pomoči Slovenije in EU na pomoči potrebnih področjih, pogovorila pa sta se tudi o notranjepolitičnih razmerah v Sloveniji. Lenarčič je ob tej priložnosti opozoril na dobro delovanje Slovenije na področju civilne zaščite, njeno pomoč ob nedavnem potresu v Turčiji ter pomoč Ukrajini. "Naj vrednote EU ob tem ostanejo naš skupni kompas," je po srečanju na Twitterju zapisal Lenarčič.

Klakočarjeva in Metsola pa sta se dotaknili prihajajočih evropskih volitev v letu 2024, pri čemer je predsednica evropskega parlamenta poudarila, da bi želela v Bruslju videti več poslank. Spregovorili sta tudi o nevarnosti vzpona populizma na celini.

Podpora Ukrajini

Izrazili sta zadovoljstvo o prihajajoči konferenci predsednikov parlamentov EU (EUSC) v Pragi, ki bo priložnost za široko izmenjavo mnenj na najvišji parlamentarni ravni in ki se je nameravata obe tudi udeležiti. Predsednica DZ je sogovornici na kratko predstavila tudi notranjepolitične razmere v Sloveniji ter reformna prizadevanja aktualnih oblasti.

Vera Jourova
Novice Jourova: Z Accettom se nisva pogovarjala o noveli zakona o RTVS #video

Metsola je na Twitterju ob sliki z gostjo iz Ljubljane zapisala, da medparlamentarno sodelovanje ostaja ključno na "združeni fronti podpiranja Ukrajine".

Med delovnim obiskom v Bruslju se je predsednica DZ srečala še s predsednico predstavniškega doma Belgije Eliane Tillieux in s slovenskimi evroposlanci. V njeni delegaciji je bila tudi generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar.

Urška Klakočar Zupančič, Meritxell Batet Lamana
Novice Klakočar Zupančičeva: Čeprav nismo sosedje, imamo veliko skupnega
Bruselj
Novice Sloveniji iz Bruslja trije opomini, ker ne upošteva zakonodaje EU
Robert Golob
Novice Golob v Bruslju: Zaradi strožjih pravil smo lahko mirni
Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva na Dunaj letela s falconom #video
Ne spreglejte