SiolNET. Novice Slovenija
1,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Golob v Bruslju: Zaradi strožjih pravil smo lahko mirni

1,59

termometer

Robert Golob |  | Foto: Vlada RS / Twitter
Foto: Vlada RS / Twitter

Evropski bančni sistem je po mnenju voditeljev držav članic EU, ki so se danes sestali na vrhu evrskega območja, odporen proti motnjam, ki so se zgodile v ZDA in Švici, je povedal premier Robert Golob. Odporen je tudi slovenski bančni sistem, saj je zelo likviden, zelo visoka pa je tudi kapitalska ustreznost, je pojasnil. "Vsi parametri, od likvidnosti do kapitalske ustreznosti, so zelo znotraj predpisanih omejitev. Ravno zaradi pravil, ki veljajo v evropskem bančnem sistemu in so bistveno bolj stroga kot v ZDA in Švici, smo lahko v resnici mirni," je dejal premier Golob. 

Kot je povedal po vrhu evrskega območja, sta jim predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde in predsednik evroskupine Paschal Donohoe predstavila analizo stanja v evropskem bančnem sistemu in v čem se razlikuje od konkretnih primerov v ZDA in v Švici, kjer se je v težavah znašlo več bank.

"Na podlagi predstavljenega smo enotno sklenili, da je evropski bančni sistem odporen proti motnjam, ki smo jim bili priča, da so vsi parametri – od likvidnosti do kapitalske ustreznosti in podobno – zelo znotraj predpisanih omejitev. In ravno zaradi pravil, ki veljajo v evropskem bančnem sistemu, ki so bistveno bolj stroga od pravil v omenjenih dveh državah, smo lahko v resnici mirni," je povedal v izjavi za slovenske novinarje.

Golob: Naš bančni sistem je zelo likviden

Ob današnjem upadu vrednosti delnic nemške banke Deutsche Bank je poudaril, da je evropski bančni sistem enako stabilen ne glede na tovrstno dnevno nihanje. Dodal je, da to prav tako ni posledica stanja v sistemu.

Po premierjevih besedah pa je odporen tudi slovenski bančni sistem. "Slovenija je v evrskem območju in deli njegovo usodo, tako da so pravila enaka in naš bančni sistem je zelo likviden in tudi kapitalska ustreznost je zelo visoka," je poudaril Golob.

Za trdnost evropskega bančnega sistema je pomembna bančna unija, o dokončanju katere so danes govorili voditelji držav z evrom in tistih, ki nimajo skupne evropske valute.

Pravil ne nameravajo sproščati niti zaostrovati 

Kot je povedal premier, niso govorili ne o sprostitvi ne o zaostritvi pravil, ampak o ohranitvi teh, ki že veljajo. S tem bi preprečili, da turbulence, ki smo jim priča, ne bi vplivale na stabilnost.

Tako v četrtek na zasedanju Evropskega sveta, kot tudi danes na vrhu evrskega območja so razpravljali tudi o reformi ekonomskega upravljanja EU. Golob je pojasnil, da je vlada že pri sprejemanju proračunov za leti 2023 in 2024, v katerem bodo fiskalna pravila znova začela veljati, predvidela javnofinančni primanjkljaj pod tremi odstotki bruto domačega proizvoda za prihodnje leto.

Rebalans proračuna za 2023, njegova izhodišča je vlada sprejela v četrtek, pa potrjuje zagotovila iz septembra lani, da je v proračunu velika rezerva za potrebe pomoči za spopadanje z energetsko krizo.

"Danes se je pokazalo, da bo ta pomoč najverjetneje bistveno manjša, tako da smo zmanjšali rezervo in s tem tudi primanjkljaj," je povedal. "S tem dajemo tudi znamenje finančnim trgom, da Slovenija obvladuje tveganja na ustrezen način, kar zadeva primanjkljaj, in da se približujemo temu ciljnemu primanjkljaju, ki ga predvidevajo tudi nova fiskalna pravila," je še poudaril premier.

Novice Golob: Slovenija bi morala sodelovati pri proizvodnji streliva #video New York Posel danes Fed dvignil ključno obrestno mero in napovedal, kaj letos čaka Američane Credit Suisse Posel danes Credit Suisse naj bi kljub težavam izplačala nagrade zaposlenim Banka UBS Novice So to pošasti iz prihodnosti?
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin