SiolNET. Novice Svet
3,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Golob: Slovenija bi morala sodelovati pri proizvodnji streliva #video

3,71

termometer

Proizvodnja streliva mora biti enakomerno razporejena po vsej EU, pri tem bi morala sodelovati tudi Slovenija, je danes ob prihodu na zasedanje voditeljev EU v Bruslju, kjer bodo govorili tudi o skupnih nabavah topniškega streliva za Ukrajino, povedal premier Robert Golob. V ta namen bo Slovenijo obiskal evropski komisar Thierry Breton.

EU se po premierjevih besedah ne začenja organizirati zgolj za skupne nabave streliva, ampak tudi za skupno proizvodnjo, kar je koristen premik. "Sredstva za vojaške proračune se bodo namreč povečevala in prav je, da se ta denar porablja čim bolj lokalno, se pravi v državah članicah tudi z namenom gospodarskega razvoja," je povedal premier.

Razprava mora iti in tudi že gre v smer, da so proizvodne zmogljivosti tudi geografsko enakomerno porazdeljene po Evropi. Slovenija bi se morala vključiti tudi v proizvodnem delu, ne samo v nabavnem, je dejal. Temu bo namenjen tudi skorajšnji obisk evropskega komisarja za notranji trg Bretona v Sloveniji.

"Z njim bomo preigrali scenarije, kaj je možno znotraj evropskega okvira, in kaj je tisto, kar bo Evropska komisija konkretno podprla. Takrat bomo lahko več povedali o tem. So pa seveda osnutki pripravljeni," je povedal Golob.

Komisar Breton je v zadnjih dneh v okviru razprav o krepitvi evropske obrambne industrije obiskal že več držav članic in njihovih podjetij.

Krepitev zmogljivosti je eden od treh stebrov načrta EU za nadaljnje dobave streliva Ukrajini. Prvi predvideva dobave topniškega streliva Ukrajini iz obstoječih zalog držav članic, drugi pa skupno naročanje topniškega streliva kalibra 155 milimetrov.

Robert Golob Novice Gospodarstveniki v javnem pismu Golobu: V energetiki je preveč nerešenih vprašanj

Jedrska tehnologija mora imeti mesto v ogljično nevtralni prihodnosti Evrope

Jedrska tehnologija mora imeti mesto v ogljično nevtralni prihodnosti Evrope, je danes ob prihodu na zasedanje voditeljev EU v Bruslju še povedal Golob. Okvir o čistih tehnologijah, ki ga bodo danes obravnavali voditelji, je po njegovih besedah pomemben na dolgi rok, in ne toliko za konkretne projekte, kot je Jek 2.

Premier je glede zakonodajnega predloga komisije o okolju prijaznih tehnologijah, ki je del predlogov za okrepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva, dejal, da opaža napredek. Razprava se namreč ne osredotoča toliko na to, katere tehnologije so sporne, ampak se pušča prostor, da so vključene vse tehnologije glede na nacionalne interese.

"V slovenskem nacionalnem interesu je, da je jedrska tehnologija sestavni del tega paketa. Ne nujno kot tista, ki jo vsa Evropa omenja kot nosilno, zagotovo pa ena od tistih, ki je dovoljena znotraj tega okvira pomoči za ogljično nevtralno tehnologijo. Vztrajali bomo pri tem, da mora imeti jedrska tehnologija svoje mesto v ogljično nevtralni prihodnosti Evrope," je ob prihodu na zasedanje povedal premier.
Robert Golob Novice Obisk Goloba v Kijevu je v fazi priprav

Predlog Bruslja o sintetičnih gorivih za avtomobile sprejemljiv za Slovenijo

Predlog Bruslja glede sintetičnih goriv za vozila z motorji na notranje izgorevanje je za Slovenijo sprejemljiv, je danes prav tako izpostavil Golob. Predlog predvideva izvzetje vozil, ki bi jih poganjala sintetična goriva, iz prepovedi po letu 2035. Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da so pogovori na dobri poti.

"Stališče Slovenije je, da kar je dobro za avtomobilsko industrijo Nemčije, je načeloma vedno dobro tudi za avtomobilsko industrijo Slovenije, in avtomobilska industrija Slovenije je zelo pomemben delež naše industrijske proizvodnje in izvoza. To pomeni, da je kompromisni predlog, ki ga je pripravila komisija in je danes na mizi, za nas čisto sprejemljiv," je povedal Golob.

Nemški kancler Scholz, ki dokončno potrditev o prepovedi vozil z motorji na notranje izgorevanje po letu 2035 pogojuje z izjemo za sintetična goriva, je dejal, da so pogovori med Nemčijo in komisijo na dobri poti.
Robert Golob Novice Strateški svet bo vladi pomagal pri makroekonomskih vprašanjih #video
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin