Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 1. 2023,
13.59

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

211

Natisni članek

Urška Klakočar Zupančič

Sreda, 4. 1. 2023, 13.59

1 leto, 3 mesece

Klakočar Zupančičeva na Dunaj letela s falconom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

211

"Šlo je za državniški obisk, pot je bila opravljena z državnim letalom falcon in vse je v skladu s predpisi," je na današnji novinarski konferenci na očitke v zvezi z obiskom novoletnega koncerta na Dunaju odgovorila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. 

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič se je v nedeljo na povabilo predsednika avstrijskega parlamenta Wolfganga Sobotke udeležila novoletnega koncerta na Dunaju.

"Presenečena sem nad absurdnostjo situacije, zaradi katere smo danes tukaj. Kot je bilo napovedano s strani DZ, sem se 1. januarja udeležila bilateralnega obiska v Avstriji. Tako kot je običajno, v Avstriji državnike povabijo tudi na kakšen dogodek, mene je gospod Sobotka povabil na koncert Dunajskih filharmonikov. Po koncertu je sledilo bilateralno srečanje, ki je trajalo štiri ure in kjer sva s predsednikom avstrijskega parlamenta odprla številne teme, med drugim položaj slovenske manjšine v Avstriji," je v uvodu povedala Klakočar Zupančičeva. Srečanje ocenjuje kot izjemno uspešno, med drugim jo je Sobotka povabil na slavnostno odprtje prenovljenega avstrijskega parlamenta prihodnji teden. 

Klakočar Zupančičeva: Tukaj ni nobene senzacije

Potrdila je tudi, da je na Dunaj odpotovala z državnim letalom falcon, kar je povsem običajno, saj je šlo za državniški obisk. "Številni državniki do zdaj so na različne državne obiske leteli z vladnim letalom in prepričana sem, da je vse bilo v skladu z vladnimi predpisi," je pojasnila Klakočar Zupančičeva. 

"Tukaj ni nobene senzacije, kar je senzacija, je to, da so parlamentarni odnosi med državama na najvišji ravni do zdaj," je dodala. 

Na vprašanje, zakaj se na pot ni odpravila z avtomobilom, ki po izračunih na 380 kilometrov dolgi poti med Ljubljano in Dunajem pridela 41 kilogramov ogljikovega oksida, medtem ko je ogljični odtis potovanja z zasebnim letalom mnogo večji in znaša od pet do šest ton, je Klakočar Zupančičeva pojasnila, da bi bila pot z avtomobilom organizacijsko zahtevnejša, saj bi vključevala več spremstva oziroma avtomobilov in večji varnostni zalogaj.

Zmanjšanje ogljičnega odtisa je namreč ena od tem, ki jo kot ključne izpostavlja tudi predsednik vlade Robert Golob. Klakočar Zupančičeva je dejala, da se vsak izmed nas danes zelo težko izogne ogljičnemu odtisu in dodala, da se zaveda resnosti tega problema, da pa bi minimalni ogljični odtis lahko pustila le če bi se v tujino odpeljala s kočijo. 

 
Joc Pečečnik
Novice Pečečnik odgovaja Klakočar Zupančičevi: Zato odhajajo drugam
Urška Klakočar Zupančič
Novice Urška Klakočar Zupančič: Upam, da bodo Joc Pečečnik in njemu podobni začeli razmišljati manj kapitalistično #video
Ne spreglejte