Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2024,
13.25

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

jedrska elektrarna Trajnost Zeleni prehod Zeleni prehod Krško JEK2 NEK

Petek, 12. 4. 2024, 13.25

3 mesece

Energetska zbornica za novo nuklearko z le enim blokom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
Nuklearna elektrarna Krško | Foto STA

Foto: STA

Upravni odbor Energetske zbornice Slovenije se je na današnji seji seznanil s preliminarnimi dokumenti za postavitev nove nuklearke, ki jo v Krškem načrtuje Slovenija (JEK 2). Ocenil je, da je z vidika elektroenergetskega sistema različica z enim blokom primernejša kot različica z dvema blokoma.

Člani upravnega odbora Energetske zbornice Slovenije so se na seji zbrali v Krškem, saj je bila namenjena izključno projektu JEK 2. Seznanili so se z globalnimi trendi pridobivanja električne energije iz jedrskih elektrarn, ponujenimi rešitvami jedrske industrije iz Francije, Južne Koreje in ZDA ter pomembnostjo postavitve JEK 2 v regiji, so sporočili iz zbornice.

Na osnovi analize Elektroinštituta Milan Vidmar in podatkov investitorja, družbe Gen energija, je upravni odbor ocenil, da glede na energetske bilance tudi v različici investicije z enim jedrskim blokom zagotavljajo energetsko samozadostnost države pri proizvodnji električne energije in obenem razogljičenje slovenskega elektroenergetskega sistema.

Ocenil je še, da je za gradnjo drugega jedrskega bloka z manjšo močjo elektroenergetsko omrežje že zdaj dovolj robustno, medtem ko bi bile v primeru dveh enot z večjo skupno močjo potrebne nadgradnje elektroenergetskega omrežja. To bi po eni strani pomenilo večji strošek, po drugi strani pa tudi večjo negotovost glede časovnega umeščanja objektov v prostor.

Dejan Paravan
Novice Pred referendumom o JEK2 obljubljajo več informacij

Navzoči so tako podprli mnenje, da je z vidika elektroenergetskega sistema različica JEK 2 z enim blokom primernejša kot varianta z dvema blokoma.

Mervar optimističen glede časovnice aktivnosti

Predsednik Energetske zbornice Slovenije Aleksander Mervar je predstavil potrebe elektroenergetskega sistema Slovenije v luči predvidene rasti odjema, pomena in priporočil glede uvozne odvisnosti ter izzivov investicij v energetiki. "Projekt JEK 2 je po zahtevnosti, oceni potrebnih finančnih sredstev za njegovo izvedbo in vplivu na slovenski elektroenergetski sistem daleč najpomembnejši energetski infrastrukturni projekt po Nuklearni elektrarni Krško," je dejal.

Mervar projekt podpira in je optimist glede realizacije načrtovanih aktivnosti po začrtani časovnici, kar pomeni dokončno investitorjevo odločitev o gradnji okrog leta 2028 in dokončanje v letu 2039.

Člani upravnega odbora so se seznanili s preliminarno oceno ekonomske upravičenosti projekta na osnovi trenutno dostopnih vhodnih podatkov. Rezultate ekonomske analize bodo v Gen energiji javno predstavili predvidoma v maju.

Da bodo v okviru osmih potencialnih različic JEK 2 v nadaljnjih postopkih zelo verjetno odpadle tri različice s po dvema reaktorjema, je v začetku tedna v pogovoru z novinarji ocenil tudi generalni direktor družbe Gen energija Dejan Paravan. Med razlogi za to je omenil tudi izzive priključitve na prenosno omrežje. Tako bi ostalo pet potencialnih različic, na katere se vežejo tudi mikrolokacije na območju ob sedanji Nuklearni elektrarni Krško.

Dejan Paravan
Novice JEK 2 zelo verjetno ne bosta sestavljala dva reaktorja
Ne spreglejte