Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2024,
13.13

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Zeleni prehod Zeleni prehod NEK jedrska elektrarna JEK2 Gen energija Dejan Paravan

Torek, 9. 4. 2024, 13.13

3 tedne

JEK 2 zelo verjetno ne bosta sestavljala dva reaktorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Dejan Paravan | Dejan Paravan ocenjuje, da se bodo v nadaljnjem postopku zelo verjetno odrekli različicam z dvema reaktorjema, med razlogi za to so tudi izzivi priključitve na prenosno omrežje. | Foto STA

Dejan Paravan ocenjuje, da se bodo v nadaljnjem postopku zelo verjetno odrekli različicam z dvema reaktorjema, med razlogi za to so tudi izzivi priključitve na prenosno omrežje.

Foto: STA

V okviru osmih potencialnih različic nove nuklearke v Krškem (JEK 2) bodo v nadaljnjih postopkih zelo verjetno odpadle tri različice z dvema reaktorjema, je v današnjem pogovoru z novinarji ocenil generalni direktor Gen energije Dejan Paravan. Bolj usmerjena glede tega bi lahko bila že pobuda za začetek prostorskega načrtovanja.

V Gen energiji imajo glede na moč reaktorja in dobavitelja tehnološke opreme trenutno na mizi osem potencialnih različic JEK 2 v razponu od tisoč do 2.400 megavatov. Tri od teh predvidevajo postavitev dveh reaktorjev, s katerimi bi skupna moč novega jedrskega objekta presegla dva tisoč megavatov.

Po besedah Dejana Paravana v družbi, ki je trenutno edini investitor v JEK 2, nadaljujejo s študijami, s katerimi bodo zožili nabor različic jedrskih objektov treh potencialnih dobaviteljev, francoskega energetskega velikana EDF, ameriškega Westinghousa, katerega tehnologija je v obstoječi krški nuklearki, in korejskega KHNP.

Dejan Paravan
Novice Pred referendumom o JEK2 obljubljajo več informacij

Med izzivi tudi priključitve na prenosno omrežje

Paravan ocenjuje, da se bodo v nadaljnjem postopku zelo verjetno odrekli različicam z dvema reaktorjema, med razlogi za to so tudi izzivi priključitve na prenosno omrežje. Tako bi ostalo pet potencialnih različic, na katere se vežejo tudi mikrolokacije na območju ob sedanji Nuklearni elektrarni Krško (Nek).

Zelo verjetno bo glede različic JEK 2 bolj usmerjena že pobuda za začetek postopka državnega prostorskega načrtovanja (DPN), je dejal vodja tehničnega sektorja v Gen energiji Bruno Glaser. V okviru priprave pobude je že zaključen dokument z idejnimi rešitvami, dokument za pobudo pa naj bi bil zaključen do sredine maja, preden bo poslan na ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, pa bo pregledan tudi na ožji vladni delovni skupini za JEK 2.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo bo nato dokumentacijo poslalo ministrstvu za naravne vire in prostor, vsebina pobude za DPN pa bo tudi javno objavljena. Če bo do te objave prišlo še pred poletnimi počitnicami in bi bile jeseni zaključene analize smernic raznih mnenjedajalcev, bi lahko bil vladni sklep o začetku umeščanja v prostor po zmerno optimističnem, a realnem scenariju po ocenah Gen energije sprejet še v tem letu.

Izvajalec radiološke analize že izbran

Poleg priprave dokumentacije za pobudo za DPN so v Gen energiji že izbrali izvajalca radiološke analize, objavili so tudi javni razpis za analizo varnosti širše lokacije nove elektrarne, poteka pa tudi preliminarna analiza PSHA študije potresne ogroženosti. V pripravi je tudi razpis za izdelavo nove poplavne študije, ki jo bodo v Gen energiji izvedli skupaj z Nekom.

Danijel Levičar
Novice Vlada sprejela predlog resolucije o rabi jedrske energije

Več o pobudi za DPN in tudi o ekonomiki oz. ocenah vrednosti projekta JEK 2 bodo v Gen energiji javnosti po napovedih povedali maja, še več informacij pa nato obljubljajo do referenduma o nadaljnji rabi jedrske energije v državi, na katerega naj bi volivci šli jeseni.

Srečanje novinarjev z novim poslovodstvom Skupine GEN. Dejan Paravan, Danijel Levičar.
Novice Dejavnosti v povezavi z gradnjo JEK2 tečejo s polno paro

Predvidoma maja začetek gradnje jedrskih objektov

Odločitev o izboru konzorcija družbe Riko s partnerji Kolektor, CGP in Kostak za gradnjo jedrskih objektov v okviru odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) v Vrbini pri Krškem je pravnomočna, dela naj bi po podpisu pogodbe predvidoma stekla maja. Isti konzorcij medtem dokončuje infrastrukturna dela.

Skupna ocenjena vrednost izgradnje jedrskih objektov je nekaj manj kot 93 milijonov evrov, obsega pa gradnjo odlagalnega silosa, hale nad silosom ter upravno-servisnega in tehnološkega objekta.

Ne spreglejte