SiolNET. Novice
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Do prepovedi prodaje plastičnih vrečk s podpisom kodeksa

0,04

termometer

vrečke okolje varovanje onesnaženost | Seznam podjetij, ki bodo podpisala kodeks, bo javno dostopen na spletni strani TZS. | Foto:
Seznam podjetij, ki bodo podpisala kodeks, bo javno dostopen na spletni strani TZS.

Vlada in Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) sta oblikovali kodeks o zmanjšanju prodaje lahkih plastičnih nosilnih vrečk na blagajnah maloprodajnih mest v trgovinski dejavnosti. Dokument, ki ga je ministrstvo za okolje in prostor umestilo med gradiva za obravnavo na seji vlade, predvideva prepoved prodaje teh vrečk s 1. septembrom letos.

Kodeks po pojasnilih okoljskega ministrstva spodbuja trgovska podjetja k zmanjševanju prodaje plastičnih nosilnih vrečk potrošnikom na blagajnah maloprodajnih mest v trgovinski dejavnosti. S tem želijo trgovci prispevati k manjši uporabi plastike in k varovanju okolja.

Trgovci, ki bodo pristopili h kodeksu, se bodo prostovoljno zavezali, da na blagajnah svojih trgovin od 1. septembra dalje potrošnikom ne bodo prodajali lahkih plastičnih nosilnih vrečk ter recikliranih plastičnih vrečk, ki ne vsebujejo najmanj 80 odstotkov reciklata.

Plastične vrečke Novice S septembrom na blagajnah ne bo več plastičnih vrečk

Na blagajnah se bodo še naprej prodajale tudi vrečke za večkratno uporabo. | Foto: Na blagajnah se bodo še naprej prodajale tudi vrečke za večkratno uporabo. Na blagajnah še naprej dovoljena prodaja določenih ustreznih vrečk

Še naprej bo na blagajnah dovoljeno prodajati ustrezne reciklirane in biorazgradljive plastične vrečke, zložljive debelejše vrečke v torbici (žepek), debelejše plastične nosilne vreče oziroma nakupovalne torbe za večkratno uporabo ter mrežaste vrečke, namenjene za embalažo živil, ki niso predpakirana.

Kodeks bo sicer prostovoljen, k njemu pa lahko pristopijo trgovci in tudi drugi poslovni subjekti, ki sicer ne prodajajo plastičnih nosilnih vrečk na blagajnah maloprodajnih mest neposredno končnim potrošnikom, se pa lahko določbe kodeksa zanje smiselno uporabljajo.

Plastične vrečke Novice Uporaba in prodaja plastičnih vrečk v nekaterih trgovinah močno upadla

Seznam podjetij, ki bodo podpisala kodeks, bo javno dostopen na spletni strani TZS. Zbornica in okoljsko ministrstvo pa bosta vsaj enkrat letno objavila novico ali članek v različnih medijih s poudarkom na dobri poslovni praksi kodeksa in prispevku k ciljem zmanjšanja potrošnje plastičnih nosilnih vrečk.

Jure Leben je s TZS dosegel dogovor o tem, da se s prvim šolskim dnem letos plastične vrečke umaknejo z blagajn. | Foto: STA , Jure Leben je s TZS dosegel dogovor o tem, da se s prvim šolskim dnem letos plastične vrečke umaknejo z blagajn. Foto: STA , Odločen boj proti plastiki začel nekdanji minister Jure Leben

Odločen boj proti plastiki je začel nekdanji minister za okolje in prostor Jure Leben, ki je tudi dosegel dogovor s TZS o tem, da se z letošnjim prvim šolskim dnem plastične vrečke umaknejo z blagajn. Predsednica TZS Mariča Lah je februarja ob sklenitvi dogovora povedala, da v zbornici računajo na širok odziv svojih članov. "Potrošniki nam pri takih aktivnostih prisluhnejo, tako da ne vidim posebne težave," je dejala takrat.

Brezplačne lahke plastične nosilne vrečke so na blagajnah trgovin v Sloveniji prepovedane že od začetka leta, jih pa potrošniki, če jim jih trgovec ponudi, še vedno lahko kupijo. Prav tako so še naprej na voljo zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so namenjene za primarno embalažo svežih živil, ki niso predpakirana, denimo za sadje in zelenjavo.

plastične vrečke, trgovina Novice Kako so se kupci navadili na plačljive vrečke? #video Plastična vrečka vrečke Novice Januarja že brez plastičnih vrečk: Avstralcem je to uspelo brez zakonodaje plastični odpadki Novice Ankaran želi postati poskusna občina brez plastičnih vrečk Tuš Novice Tuš deluje trajnostno tudi pri nakupovalnih vrečkah

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin