SiolNET. Novice Slovenija
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

S septembrom na blagajnah ne bo več plastičnih vrečk

0,35

termometer

Plastične vrečke
Po besedah ministra bosta ministrstvo in zbornica zdaj uskladila kodeks, ki se ga bodo držali trgovci, nato se bodo lotili novih izzivov. Foto: Pixabay

Na prvi letošnji šolski dan na blagajnah ne bo več plastičnih vrečk, je ob robu seje upravnega odbora Trgovinske zbornice Slovenije napovedal okoljski minister Jure Leben. Pozdravil je dobro sodelovanje z zbornico, ki po besedah predsednice Mariče Lah ministrove ambicije podpira. Kot je dodala, imajo posluh za takšne ukrepe tudi potrošniki.

Leben je danes sodeloval na uvodnem delu seje upravnega odbora Trgovinske zbornice Slovenije (TZS), kjer je članom predstavil predloge za zmanjšanje potrošnje plastičnih nosilnih vrečk.

"Dogovorili smo se, da na prvi šolski dan letos na blagajnah ne bo več plastičnih vrečk. To je nek kompromis. Zavedam se, da imajo trgovci svoje poslovne procese, mi, ki oblikujemo politiko, pa jim moramo zagotoviti predvidljivost," je dejal in dodal, da ga današnji rezultat veseli.

Po besedah ministra bosta ministrstvo in zbornica zdaj uskladila kodeks, ki se ga bodo držali trgovci, nato se bodo lotili novih izzivov.

Plastične vrečke Novice Uporaba in prodaja plastičnih vrečk v nekaterih trgovinah močno upadla

Slovenska trgovina že deset let pred aktivnostmi v ostalih državah EU

Predsednica zbornice Lahova je izpostavila, da "slovenska trgovina ministra za okolje podpira pri njegovih ambicioznih načrtih". "Moramo vedeti, da so to načrti, ki presegajo okvire EU," je poudarila. Kot je dodala, so danes ugotovili, da slovenska trgovina pravzaprav že zadnjih 10 let koraka pred aktivnostmi v ostalih državah unije.

Zbornica bo po besedah Lahove kot nosilka pripravila kodeks, ki ga bodo uskladili z ministrstvom, nato pa v prostovoljni podpis poslali vsem članom in tudi nečlanom zbornice. "Računamo na široko odzivnost. Potrošniki nam pri takih aktivnostih prisluhnejo, tako da ne vidim posebnega problema," je dejala.

plastične vrečke, trgovina Novice Kako so se kupci navadili na plačljive vrečke? #video

Lahova: Zbornica vse aktivnosti v smeri varovanja okolja podpira

Leben je strnil še nekaj izzivov, ki jih čakajo, pri tem pa poudaril, da se je treba zadeve lotiti postopoma. "Skupaj moramo delati še v smeri drugega koraka, to je vprašanje, kaj bomo z vrečkami pri sadju in zelenjavi. Na tem področju bomo aktivno sodelovali, da bi tudi ta izziv čim prej rešili," je dejal. Idej je po njegovih besedah "kar nekaj", morajo pa opraviti tudi pogovor z ministrstvom za zdravje glede higienskim minimumov.

Plastična vrečka vrečke Novice Januarja že brez plastičnih vrečk: Avstralcem je to uspelo brez zakonodaje

Zbornica vse aktivnosti, ki gredo v smeri varovanja okolja, podpira, je ponovila Lahova. Med drugim je napovedala tudi projekt zbornice, v okviru katerega bodo na oktobrski strateški konferenci na Brdu pri Kranju nagradili trgovca, ki bo v tekočem letu realiziral najbolj inovativen okoljevarstveni ukrep.

Leben je prepričan, da se pomena varstva okolja zavedajo tudi državljani in vedo, da je treba v trgovino s svojo vrečko.

plastični odpadki Novice Ankaran želi postati poskusna občina brez plastičnih vrečk plastične vrečke, trgovina Novice Se bodo naši trgovci odpovedali plastičnim vrečkam za sadje in zelenjavo?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin