SiolNET. Novice Slovenija
3,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Se bodo naši trgovci odpovedali plastičnim vrečkam za sadje in zelenjavo?

3,32

termometer

plastične vrečke, trgovina
Foto: Thinkstock

V Sloveniji bo s 1. januarjem 2019 na vseh prodajnih mestih blaga ali izdelkov začela veljati prepoved brezplačnih plastičnih vrečk, a še vedno bomo lahko z njihovo pomočjo kupovali sadje in zelenjavo. Kako naši trgovci razmišljajo o vrečkah na tem oddelku?

Slovenci se že močno zavedamo težave plastičnih vrečk, teh s 1. januarjem 2019 v naših trgovinah ne bo več mogoče dobiti brezplačno, a prepoved bo veljala samo na blagajnah. Na oddelku s sadjem in zelenjavo, ki nista predpakirana, zelo lahke plastične vrečke lahko ostanejo, vendar se večina naših trgovcev zaveda, da jih bo treba postopoma odstraniti tudi tam. V Švici na primer to rešujejo s plačljivimi vrečkami iz blaga, ki so kupcem na voljo na oddelku sadja in zelenjave. 

Plastična vrečka vrečke Novice Z letom 2019 se poslavljajo brezplačne plastične vrečke

Razmišljajo o primernih alternativah

V Sparu, Hoferju, Lidlu in Mercatorju razmišljajo o problematiki porabe lahkih plastičnih vrečk, ki so namenjene sadju in zelenjavi, zato vsi omenjeni trgovci že preizkušajo različne alternative, a o njih za zdaj še ne želijo govoriti.

Poleg razvijanja alternative za vrečke pri nakupu sadja in zelenjave so se pri Lidlu tudi zavezali, da do konca leta 2019 pri njih ne bo več mogoče kupiti plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, kot so na primer pribor in krožniki.

Tuš je medtem na svoje oddelke sadja in zelenjave že umestil možnost uporabe 100-odstotno razgradljive papirnate vrečke, ki je na voljo v sedmih njihovih supermarketih po Sloveniji, E.Leclerc pa namerava še pred koncem leta svojim strankam za nakup sadja in zelenjave ponuditi prosojne biorazgradljive plastične vrečke.

plastične vrečke, trgovina Foto: Thinkstock

Vsak trgovec že ima svojo trajnostno vrečko

So pa vsi našteti trgovci svojim kupcem že pred časom ponudili možnost nakupov s pomočjo trajnostnih nakupovalnih vrečk iz različnih materialov, s čimer jih spodbujajo k ponovni, večkratni uporabi. Pri Lidlu še opažajo, da jih kupci uporabljajo tudi za nakup nepakiranega sadja in zelenjave.

Pri Mercatorju pozdravljajo sodelovanje kupcev, saj so le tako mogoči premiki k bolj trajnostni porabi, in menijo, da plastične vrečke niso le težava trgovcev. "Ukrepi morajo med porabniki resnično zaživeti in biti kakovosten premik na bolje, ne le enega materiala, škodljivega okolju, za drugega."

plastične vrečke, trgovina Foto: Thinkstock

Ministrstvo za okolje spodbuja trajnostno potrošnjo

Razmišljanje naših trgovcev spodbuja tudi ministrstvo za okolje in prostor, ki 1. septembra začenja enomesečno kampanjo "Imam svojo vrečko!", v okviru katere bodo v trgovinah in osnovnih šolah poudarjali pomen preprečevanja odpadkov kot sklop najpomembnejših ukrepov za čim manj nastalih odpadkov.

Bistvo kampanje ni pravilno ravnanje z odpadnimi lahkimi plastičnimi nosilnimi vrečkami, poudarek je na bolj trajnostni potrošnji. Da vsako vrečko uporabimo čim večkrat, saj tako vsak posameznik vpliva na kakovost okolja, v katerem živimo.

Preverite tudi:

BrezvzenaPlastika Trendi Poglejte, kako s kupovanjem teh kumar uničujete planet #foto biorazgradljive vrečke Trendi Bodo plastične vrečke izginile z ljubljanskih tržnic?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 66
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin