SiolNET. Novice Novice
1,98

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Z letom 2019 se poslavljajo brezplačne plastične vrečke

1,98

termometer

Plastična vrečka vrečke
Foto: Thinkstock

Od 1. januarja 2019 bodo na vseh prodajnih mestih blaga ali izdelkov v Sloveniji prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke, je danes odločila vlada, ki je sprejela spremembo uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo. Kljub spremembi bomo sveža živila v trgovini še vedno lahko spakirali v plastično vrečko.

Vlada je na današnji seji sprejela spremembo uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, s katero želi trajno zmanjšati potrošnjo lahkih plastičnih nosilnih vrečk. S sprejetjem uredbe bomo v slovenski pravni red prenesli evropsko direktivo glede zmanjšanja potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk.

Z ukrepom naj bi se zmanjšala količina smeti. Z ukrepom naj bi se zmanjšala količina smeti. Foto: Thinkstock

Manj smeti in spremenjeni vzorci potrošnikov

Z ukrepi naj bi se odpravilo smetenje, spremenili naj bi se vedenjski vzorci potrošnikov in se spodbujalo preprečevanje odpadkov. Vlada želi s tem ukrepom spodbuditi trajno zmanjšanje potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk, obenem pa preprečevati splošno povečanje proizvodnje embalaže in doseči zmanjšanje potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk.

Kako pogosto posežete po brezplačnih plastičnih vrečkah v trgovini?

 • Skoraj vedno. 53 glasov
  27,18%
 • Občasno. 98 glasov
  50,26%
 • Nikoli. 44 glasov
  22,56%
Oddanih 195 glasov

Dolgoročni cilj: manj kot 40 plastičnih vrečk na osebo

V uredbi je določen okoljski cilj, da se do konca leta leta 2019 zmanjša letna raven potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk pod 90 takih vrečk na osebo in pod 40 lahkih plastičnih nosilnih vrečk na osebo do konca leta 2025.

Sadje in zelenjavo bomo v trgovini še vedno lahko zložili v (brezplačne) plastične vrečke. Sadje in zelenjavo bomo v trgovini še vedno lahko zložili v (brezplačne) plastične vrečke. Foto: Thinkstock

Tanke vrečke za sveža živila bodo še vedno na voljo

Iz vseh ukrepov so v skladu z evropsko direktivo izvzete zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so namenjene za primarno embalažo svežih živil, ki niso predpakirana.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 694
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin