SiolNET. Novice Slovenija
4,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Januarja že brez plastičnih vrečk: Avstralcem je to uspelo brez zakonodaje

4,35

termometer

Plastična vrečka vrečke
Ukrep je med avstralskimi strankami sprva sprožil precej jeze in slabe volje, zdaj večina ljudi že uporablja svoje vrečke. Foto: Thinkstock

Pred vrati je prvi januar, ko v veljavo stopa prepoved brezplačnih plastičnih nosilnih vrečk na vseh prodajalnih mestih blaga ali izdelkov v Sloveniji. Cilj je zmanjšanje potrošnje lahkih plastičnih vrečk. O drastičnem zmanjšanju uporabe brezplačnih plastičnih vrečk za enkratno uporabo medtem poročajo iz Avstralije.

V Avstraliji jim je v samo treh mesecih uspelo uporabo plastičnih vrečk zmanjšati za 80 odstotkov. V številki je to za 1,5 milijarde plastičnih vrečk za enkratno uporabo, navajajo pri avstralskem nacionalnem maloprodajnem združenju (NRA).

To jim je uspelo brez zakonske ureditve. Zasluga za drastično zmanjšanje porabe plastičnih vrečk gre dvema največjima trgovskima verigama, Coles in Woolworths, ki sta sami z julijem letos uveljavili prepoved uporabe brezplačnih lahkih plastičnih vrečk v trgovinah z živili. Namesto teh so na blagajnah za 15 centov avstralskih dolarjev (okoli deset evrskih centov) na voljo vrečke za ponovno uporabo.

plastične vrečke, trgovina Novice Se bodo naši trgovci odpovedali plastičnim vrečkam za sadje in zelenjavo?

Kupci sprva jezni, zdaj večina uprablja svojo vrečko

Ukrep je sprva med strankami sprožil precej jeze in slabe volje, poročali so celo o nasilnih incidentih, vendar se je na koncu izkazal za pozitivnega, saj so ljudje hitro spremenili navado.

Kot navajajo pri NRA, je ukrep spodbudil kupce, da večina zdaj uporablja svoje vrečke. Nekateri trgovci celo govorijo o 90-odstotnem zmanjšanju porabe plastičnih vrečk.

Nemci v dveh letih zmanjšali za tretjino

Za podoben ukrep se je že pred dvema letoma odločilo več nemških podjetij, s čimer se je po letu 2016 uporaba nosilnih plastičnih vrečk v Nemčiji zmanjšala za tretjino oz. 1,3 milijarde. Povprečni Nemec je lani uporabil 29 plastičnih vrečk.

Doslej se je že več kot 60 držav po svetu odločilo za prepoved plastičnih vrečk za enkratno uporabo.

Nekateri trgovci so plastične vrečke za sadje in zelenjavo že zamenjali z vrečkami brez ročajev, s čimer bodo preprečili, da bi kupci te lahko uporabili kot nosilne. Nekateri trgovci so plastične vrečke za sadje in zelenjavo že zamenjali z vrečkami brez ročajev, s čimer bodo preprečili, da bi kupci te lahko uporabili kot nosilne. Foto: Thinkstock

V Sloveniji prepoved s 1. januarjem 2019

V Sloveniji bodo te vrečke prepovedane s 1. januarjem prihodnje leto. Z ukrepom želijo do konca leta 2019 zmanjšati letno porabo potrošnje teh vrečk pod 90 na osebo oz. pod 40 na osebo do konca leta 2025.

Bodo pa še vedno v uporabi plastične vrečke, ki so namenjene nepakiranim svežim živilom, to je sveža zelenjava in sadje. So pa nekateri trgovci te vrečke že zamenjali s plastičnimi vrečkami brez ročajev, s čimer bodo preprečili, da bi kupci te lahko uporabili kot nosilne.

Plastična vrečka vrečke Novice Z letom 2019 se poslavljajo brezplačne plastične vrečke

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 615
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin