Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2019,
12.52

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

2

Natisni članek

trgovci plastika trgovine plastične vrečke

Četrtek, 7. 2. 2019, 12.52

5 let, 2 meseca

Uporaba in prodaja plastičnih vrečk v nekaterih trgovinah močno upadla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

2

Plastične vrečke | Uporaba in prodaja plastičnih nosilnih vrečk je v nekaterih trgovinah, ki tovrstne vrečke še vedno prodajajo kupcem, januarja močno upadla. | Foto Pixabay

Uporaba in prodaja plastičnih nosilnih vrečk je v nekaterih trgovinah, ki tovrstne vrečke še vedno prodajajo kupcem, januarja močno upadla.

Foto: Pixabay

Slovenski trgovci so morali pred mesecem dni z blagajn umakniti brezplačne plastične nosilne vrečke. Z izjemo lahkih plastičnih vrečk za pakiranje svežih živil so omenjene vrečke pri nas od prvega januarja prepovedane, vendar jih v nekaterih trgovinah kupcem na blagajnah zdaj prodajajo. Preverili smo, ali se je prodaja plastičnih nosilnih vrečk v teh trgovinah po uvedbi sprememb zmanjšala in kako trgovci, ki tovrstne vrečke strankam še ponujajo, gledajo na morebitno prepoved prodaje plastičnih nosilnih vrečk.

Prvega januarja 2019 je začela veljati uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, s katero so brezplačne plastične nosilne vrečke na blagajnah slovenskih trgovin uradno postale prepovedane. Država želi, da potrošnja lahkih plastičnih nosilnih vrečk do konca letošnjega leta pade pod 90, do konca leta 2025 pa pod 40 tovrstnih vrečk na posameznika.

Okoljski minister Jure Leben je med drugim napovedal, da si bo v prihodnje v dogovoru s trgovci prizadeval tudi za to, da potrošniki omenjenih vrečk na blagajnah ne bi mogli več kupiti. V zvezi s tem vprašanjem je sredi januarja sklical sestanek s trgovci.

plastične vrečke, trgovina
Novice Kako so se kupci navadili na plačljive vrečke? #video

Spar: Prodaja plastičnih vrečk manjša za okoli 40 odstotkov

Mesec dni po uvedbi sprememb smo na večje slovenske trgovce naslovili vprašanja, za koliko se je v njihovih trgovinah zmanjšala uporaba omenjenih vrečk in kako gledajo na omenjeno pobudo ministra Lebna. V Spar Slovenija so nam odgovorili, da so zaznali, da je z januarjem na vseh njihovih blagajnah močno upadla tako uporaba kot tudi prodaja plastičnih nosilnih vrečk.

"Prodaja plastičnih vrečk se je januarja v primerjavi s predhodnim mesecem zmanjšala za približno 40 odstotkov. Nasprotno smo zaznali zvišanje prodaje biovrečk iz koruznega škroba, ki jih imamo v ponudbi že dlje časa, in papirnatih vrečk, ki smo jih uvedli januarja letos," pojasnjujejo v Spar Slovenija.

V Spar Slovenija pojasnjujejo, da se je prodaja plastičnih vrečk januarja v primerjavi z lanskim decembrom zmanjšala za približno 40 odstotkov. | Foto: STA , V Spar Slovenija pojasnjujejo, da se je prodaja plastičnih vrečk januarja v primerjavi z lanskim decembrom zmanjšala za približno 40 odstotkov. Foto: STA ,

Po njihovih besedah ekološka odgovornost predstavlja pomemben del njihovega poslovanja: "Aktivno sodelujemo v pogovorih z ministrom in verjamemo, da bomo v sodelovanju z njim dosegli optimalen dogovor. Tako kot do zdaj bomo tudi v prihodnje sledili vsem njegovim določilom in ukrepom."

Plastična vrečka vrečke
Novice Januarja že brez plastičnih vrečk: Avstralcem je to uspelo brez zakonodaje

Mercator: Kjer je primerjava možna, opažamo manjšo prodajo

V Mercatorju medtem poudarjajo, da po enem mesecu veljavnosti nove uredbe konkretni in jasni zaključki glede porabe vrečk še niso možni: "Januarja smo uvedli nove vrečke, s katerimi želimo spodbujati njihovo čim bolj trajnostno uporabo, pri tistih vrstah vrečk, kjer je primerjava možna, pa opažamo manjšo prodajo, medtem ko se je prodaja vrečk za bolj trajnostno uporabo povečala."

"Pri tistih vrstah vrečk, kjer je primerjava možna, opažamo manjšo prodajo," pojasnjujejo v Mercatorju. | Foto: STA , "Pri tistih vrstah vrečk, kjer je primerjava možna, opažamo manjšo prodajo," pojasnjujejo v Mercatorju. Foto: STA ,

Kot pojasnjujejo, se pozna tudi, da so vrečke na samopostrežnih blagajnah plačljive: "Domnevamo, da se bo čez čas odrazilo tudi to, da vedno več kupcev tudi na samopostrežnih blagajnah uporablja lastno vrečko." Kot poudarjajo, beležijo tudi porast prodaje vrečk za večkratno uporabo pri sadju in zelenjavi, ki so sicer novost v prodaji. Ob tem dodajajo, da bo moralo preteči še nekaj časa, da bodo lahko ugotovili, kako so se spremenile potrošniške navade glede porabe in uporabe nosilnih vrečk.

Ministrstvo za okolje: Pogovori s predstavniki trgovcev se nadaljujejo

Na ministrstvu za okolje in prostor pojasnjujejo, da bodo prvi podatki o morebitni zmanjšani porabi plastičnih nosilnih vrečk skladno s sedmim členom uredbe o okoljski dajatvi znani v drugi polovici letošnjega leta. Kot poudarjajo, se je minister
Leben januarja že srečal s predstavniki vseh večjih trgovcev v Sloveniji: "Minister zaznava dobršno mero pripravljenosti trgovcev za zmanjševanje plastičnih vrečk v Sloveniji. Pogovori se bodo nadaljevali tudi v tem mesecu."

Po njihovih besedah se na ministrstvu dobro zavedajo, da lahko v Sloveniji tako plastične vrečke kot tudi druge plastične izdelke za enkratno uporabo ukinemo oziroma njihovo uporabo učinkovito zmanjšamo le, če bodo temu naklonjeni tako potrošniki kot tudi trgovci. "Vse spremembe zato načrtujemo skupaj v dialogu s trgovci, na drugi strani pa javnost redno ozaveščamo o škodljivih posledicah plastike na okolje," še dodajajo na okoljskem ministrstvu.
plastični odpadki
Novice Ankaran želi postati poskusna občina brez plastičnih vrečk

Tuš: Na oddelke sadja in zelenjave smo kot prvi umestili razgradljive vrečke

V Tušu pojasnjujejo, da so klasične plastične nakupovalne vrečke iz prodaje popolnoma umaknili že lansko jesen. Nadomestile so jih druge trajnostno usmerjene vrečke, tudi FSC papirnata nakupovalna vrečka. "Kot prvi trgovec smo plastične nakupovalne vrečke umaknili tudi s hitrih blagajn, kjer so sedaj na voljo papirnate vrečke s certifikatom FSC," razlagajo v Tušu.

Potrošnik ima na blagajni možnost izbire papirnate, trajne, tekstilne in biorazgradljive nakupovalne vrečke ali kartonske škatle. Kot prvi trgovec v Sloveniji so v Tušu na sveže oddelke sadja in zelenjave umestili tudi možnost uporabe razgradljive vrečke: "Kupcem ponujamo možnost, da ob nakupu izberejo razgradljivo papirnato vrečko in tako prispevajo k skrbi za okolje." Vrečke so trenutno na voljo v sedmih supermarketih po Sloveniji, v prihodnje si jih želijo vpeljati v vse poslovalnice po državi.

V Tušu poudarjajo, da so kot prvi slovenski trgovec s hitrih blagajn umaknili plastične nakupovalne vrečke, na oddelke s svežim sadjem in zelenjavo pa so prav tako prvi umestili razgradljive vrečke. | Foto: STA , V Tušu poudarjajo, da so kot prvi slovenski trgovec s hitrih blagajn umaknili plastične nakupovalne vrečke, na oddelke s svežim sadjem in zelenjavo pa so prav tako prvi umestili razgradljive vrečke. Foto: STA ,

"Kot trajnostno usmerjeno podjetje želimo potrošnike ozavestiti o uporabi razgradljivih vrečk ter tako pomembno prispevati k varovanju našega okolja," še poudarjajo v Tušu in dodajajo, da trajno naravnanost integrirajo v številne procese poslovanja podjetja.

plastične vrečke, trgovina
Novice Se bodo naši trgovci odpovedali plastičnim vrečkam za sadje in zelenjavo?

Hofer: Trajnostno večnamensko vrečko uporablja že skoraj sto tisoč kupcev

Da se zavedajo problematike porabe in proizvodnje plastičnih vrečk, poudarjajo tudi v Hoferju, kjer pravijo, da brezplačne plastične vrečke za nakupe v njihovih trgovinah niso bile na voljo že pred prvim januarjem: "Naši kupci ob sprejetju uredbe tako niso občutili sprememb." Po njihovih besedah kupce že od nekdaj aktivno ozaveščajo o problematiki uporabe plastičnih vrečk.

"Iz prodajnih rezultatov lahko sklepamo, da so kupci pri svojih nakupnih navadah vse bolj odgovorni. Hkrati opažamo, da s seboj vse pogosteje prinesejo svoje vrečke ali košare za večkratno uporabo, poslužujejo pa se tudi prazne kartonske embalaže iz naših pakirnih polic, ki jo sicer predamo naprej v reciklažo," razlagajo v Hoferju.

V Hoferju kupce spodbujajo predvsem k izbiri trajnostne večnamenske vrečke, ki so jo kot prvi večji slovenski trgovec v ponudbo uvrstili že februarja lani. | Foto: STA , V Hoferju kupce spodbujajo predvsem k izbiri trajnostne večnamenske vrečke, ki so jo kot prvi večji slovenski trgovec v ponudbo uvrstili že februarja lani. Foto: STA ,

Kupce spodbujajo predvsem k izbiri trajnostne večnamenske vrečke, ki so jo kot prvi večji slovenski trgovec v ponudbo uvrstili že februarja lani. Omenjeno trajnostno vrečko, ki izpolnjuje standarde pravične trgovine, po njihovih navedbah uporablja že skoraj sto tisoč kupcev.

Sredi januarja so se udeležili tudi sestanka pri ministru Lebnu, ki je omenil možnost, da kupci na blagajnah v prihodnje ne bi več mogli dobiti plastičnih nosilnih vrečk: "Trgovci smo bili sklepčni, da si bomo prizadevali k pozitivnim spremembam pri ravnanju s plastičnimi vrečkami. Spremembe, ki urejajo področja trajnostnega in družbeno odgovornega poslovanja, podpiramo."

Plastična vrečka vrečke
Novice Z letom 2019 se poslavljajo brezplačne plastične vrečke

Lidl: Navadnih plastičnih vrečk pri nas ne morete kupiti že več kot pol leta 

V Lidl Slovenija poudarjajo, da brezplačnih plastičnih vrečk nikoli niso ponujali: "Prvega junija lani smo šli korak dlje, navadne plastične vrečke smo povsem umaknili iz prodaje." Od začetka lanskega junija lahko kupci v njihovih trgovinah kupijo le še trajno vrečko iz recikliranih materialov, ki je primerna za dolgotrajno uporabo, ter papirnate vrečke različnih nosilnosti s trajnostnim certifikatom FSC.

Na oddelku za sveže sadje in zelenjavo sicer še vedno ponujajo tanke plastične vrečke, ki niso bile vključene v prej omenjeno uredbo: "Umik plastičnih vrečk iz prodaje so naši kupci zelo dobro sprejeli, vse več je tudi kupcev, ki nakupujejo s svojo lastno vrečko. Opažamo tudi, da vse več kupcev nepakirano sadje in zelenjavo kupuje s pomočjo lastnih, doma izdelanih vrečk za večkratno uporabo."

Izziv, ki ga kot trgovec vidijo na tem področju, je, da so tanke plastične vrečke namenjene varnemu shranjevanju nepakiranih živil v času nakupa in transporta domov, zato je treba po njihovih besedah najti primerne alternative, ki bodo sprejemljive glede na potreben higienski vidik, potrebe kupca, zmožnosti trgovca in zahteve procesov dela v trgovini.

"Veseli nas, da se je naša dobra praksa, s katero smo dokazali, da je popoln umik plastičnih vrečk iz prodaje mogoče izpeljati, pokazala kot možnost, da to storijo vsi trgovci v Sloveniji," pravijo v Lidl Slovenija. | Foto: STA , "Veseli nas, da se je naša dobra praksa, s katero smo dokazali, da je popoln umik plastičnih vrečk iz prodaje mogoče izpeljati, pokazala kot možnost, da to storijo vsi trgovci v Sloveniji," pravijo v Lidl Slovenija. Foto: STA ,

Pobudo ministra Lebna podpirajo, ob tem pa dodajajo, da bo na tem področju veliko naredilo tudi ozaveščanje javnosti. "Veseli nas, da se je naša dobra praksa, s katero smo dokazali, da je popoln umik plastičnih vrečk iz prodaje mogoče izpeljati, pokazala kot možnost, da to storijo vsi trgovci v Sloveniji," poudarjajo v Lidl Slovenija.

Marca lani so se po vzoru mednarodne skupine Lidl zavezali, da bodo do leta 2025 uporabo plastičnih materialov v poslovanju zmanjšali za 20 odstotkov. Zavezali so se tudi, da bo do leta 2025 vsa embalaža izdelkov blagovnih znamk Lidl narejena iz plastičnih materialov, ki jih bo možno stoodstotno reciklirati, obnoviti ali ponovno uporabiti.

S koncem letošnjega leta v njihovih trgovinah ne bo več možno kupiti plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, na primer plastičnega pribora in krožnikov. Nadomestili jih bodo izdelki iz alternativnih in drugih materialov. Podjetje si bo v prihodnje prizadevalo tudi za ukinitev in prilagoditev jedilnega pribora in slamic pri izdelkih, kot so napitki, pripravljene jedi in solate.

Ne spreglejte