Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
4. 11. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

Natisni članek

Huawei Huawei Mate 30 Honor pametni telefon

Ponedeljek, 4. 11. 2019, 4.00

4 leta, 5 mesecev

Bo kmalu konec negotovosti za ljubitelje telefonov Huawei?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04
Huawei | Foto Reuters

Foto: Reuters

Wilbur Ross, minister za trgovino ZDA, je včeraj dejal, da bodo lahko ameriška podjetja svojo tehnologijo najverjetneje še ta mesec znova prodajala kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu in proizvajalcu pametnih telefonov Huawei. Ta je maja letos postal osrednja žrtev trgovinskega spora med Kitajsko in ZDA, ki pa ga bo, vsaj kar zadeva Huawei, po zagotovilih Wilburja Rossa kmalu konec.

Huawei P30 Pro
Novice Šok za Huawei: kaj se bo zgodilo z njegovimi pametnimi telefoni?

S tem, ko je maja letos ministrstvo za trgovino ZDA kitajsko podjetje Huawei uvrstilo na črni seznam, se je sprožil val ugibanj predvsem o tem, kakšna bo na zahodnih trgih prihodnost novih Huaweievih pametnih telefonov.

Brez Googlovega operacijskega sistema Android in z njim povezanih aplikacij ter storitev bi bili za nekitajske kupce zelo nepraktični.

Huawei Mate 30 je vrhunski pametni telefon, ki pa ima v trenutnem stanju veliko napako, ki ga dela bolj ali manj nezanimivega za evropskega kupca: nima Googlovega Androida, brskalnika Chrome, pošte Gmail, YouTuba, navigacije Google Maps, trgovine z aplikacijami Google Play.  | Foto: Srdjan Cvjetović Huawei Mate 30 je vrhunski pametni telefon, ki pa ima v trenutnem stanju veliko napako, ki ga dela bolj ali manj nezanimivega za evropskega kupca: nima Googlovega Androida, brskalnika Chrome, pošte Gmail, YouTuba, navigacije Google Maps, trgovine z aplikacijami Google Play. Foto: Srdjan Cvjetović

Tega se je zavedal tudi Huawei, ki v Evropi oktobra zato ni začel prodajati s tehničnega vidika sicer izjemnega novega pametnega telefona Mate 30 Pro, precej zamaknjen pa je bil tudi prihod Honor 20 Pro, paradnega konja Huaweieve hčerinske znamke Honor. 

Honor Vision
Novice Kitajci so pokazali televizor, s katerim se morda začenja novo obdobje

 

Kot pa je napovedal ameriški minister za trgovino Wilbur Ross, bo Huawei tudi na zahodnih trgih morda lahko kmalu spet zadihal s polnimi pljuči in v prodajo poslal tudi svoj trenutno najbolj zmogljiv pametni telefon. 

Ross je za poslovni medij Bloomberg v nedeljo namreč dejal, da ne vidi pravega razloga, zakaj ZDA in Kitajska še v novembru ne bi dosegli tako imenovane prve faze trgovinskega sporazuma. Ta bi ameriškim podjetjem omogočila ponovno pridobitev licenc za prodajo svojih tehnologij Huaweiu. 

Pametni telefon Honor 20, ki ga je Huaweieva hčerinska družba Honor predstavila le dva dneva po majskem oznanilu o trgovinski blokadi, je bil prva žrtev začasne prekinitve sodelovanja med Huaweiem in ameriškimi podjetji. Začetek prodaje je bil namreč premaknjen za nekaj mesecev. | Foto: Matic Tomšič Pametni telefon Honor 20, ki ga je Huaweieva hčerinska družba Honor predstavila le dva dneva po majskem oznanilu o trgovinski blokadi, je bil prva žrtev začasne prekinitve sodelovanja med Huaweiem in ameriškimi podjetji. Začetek prodaje je bil namreč premaknjen za nekaj mesecev. Foto: Matic Tomšič

Kot smo poročali pred nekaj tedni, ameriška trgovinska blokada Huaweiu, kar zadeva prodajne številke, sicer ni povzročila prav veliko škode.

Edina posledica je bila morda le ta, da Huawei ni dosegel tako želenih sto milijard ameriških dolarjev (91 milijard evrov) letnih prihodkov, sicer pa je močno povečal tako prodajo kot dobiček. 

Preberite tudi:

Huawei Mate 30 Pro
Novice Huawei Mate 30 Pro - močan favorit z neugodno startno pozicijo
Honor, Huawei
Novice Huawei zatrjuje: teh 17 naših modelov pametnih telefonov bo dobilo EMUI 10 in Android Q! #video
Android, Bugdroid, Google
Novice Ali bosta Google in Trump uničila Huaweieve sanje?
Huawei Mate 30 Pro
Novice Huawei ne trpi (večjih) posledic ameriške blokade, številke so zelene
Deutsche Telekom
Novice Deutsche Telekom: Ob morebitni prepovedi Huaweia bo evropski 5G zamujal vsaj dve leti
Ne spreglejte