SiolNET. Digisvet Novice
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šok za Huawei: kaj se bo zgodilo z njegovimi pametnimi telefoni?

10

termometer

Huawei P30 Pro
Pametni telefoni Huawei (na fotografiji je model P30 Pro) so med uporabniki v zadnjih letih zelo priljubljeni. Huawei se je na krilih odlične prodaje zavihtel že na drugo mesto največjih proizvajalcev pametnih telefonov. Foto: Bojan Puhek

Ameriško tehnološko podjetje Google je prekinilo sodelovanje s proizvajalcem pametnih telefonov Huawei, je razkrila tiskovna agencija Reuters. To pomeni takojšen konec prejemanja posodobitev za operacijski sistem Android, na prihodnji generaciji naprav Huawei pa tudi ne bo mogoče uporabljati Googlovih aplikacij, kot so YouTube, brskalnik Chrome, e-pošta Gmail. Huaweiu je Google vzel tudi dostop do trgovine za nameščanje in nakup aplikacij Play Store.

Podrobnosti odločitve Googla oziroma njegove starševske družbe Alphabet še niso znane, so pa nanjo skoraj zagotovo vplivale trgovinske sankcije, ki jih je proti Huaweiu pred nekaj dnevi uvedel ameriški predsednik Donald Trump, je poročal Reuters.

Donald Trump Novice Trump spet nad Kitajsko, tokrat se je spravil na Huawei

Huawei s prekinitvijo sodelovanja z Googlom takoj izgubi pravico do prihodnje uporabe Googlove programske ali strojne opreme in spletnih storitev.

Trenutno generacija naprav Huawei bo tako morda zadnja, na katerih bo mogoče uporabljati Play Store in aplikacije, brez katerih si marsikdo ne more predstavljati pametnega telefona, kot so Chrome, Gmail in YouTube.

Pri Googlu po poročanju Reutersa tudi s pomočjo pravnikov trenutno še razpravljajo, kakšne bodo razsežnosti prekinitve sodelovanja s Huaweiem in kakšne bodo morebitne posledice te odločitve. Pri Googlu po poročanju Reutersa tudi s pomočjo pravnikov trenutno še razpravljajo, kakšne bodo razsežnosti prekinitve sodelovanja s Huaweiem in kakšne bodo morebitne posledice te odločitve. Foto: Matic Tomšič

Huawei P30 Pro Digisvet Huawei P30 Pro: tudi v temi vidi podrobnosti, ki očesu zlahka uidejo

Huawei bo operacijski sistem Android, ki ga je sicer razvil Google, lahko uporabljal še vedno, a ne Googlove različice, temveč odprtokodno, ki je v javni domeni in za uporabo ter spreminjanje na voljo vsem. To pomeni, da pametni telefoni Huawei do nadaljnjega tudi ne bodo več prejemali uradnih Googlovih posodobitev Androida. 

Huawei je konec aprila razkril, da razvija lasten operacijski sistem, ki pa bi ga uporabil le v primeru uresničitve najslabšega mogočega scenarija - če bi izgubil dostop do Googlovega Androida. 

Aplikacije, dovoljenja Digisvet Razkrivamo: spornih aplikacij ni več, a zgodilo se je še nekaj drugega YouTube Digisvet YouTubov inženir priznal, kaj so storili: Hrvat je rekel, da bo to naredil on Huawei P30 Digisvet Fantastični telefon, ki bo prepričal marsikoga

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin