Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2019,
7.38

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

5

Natisni članek

prepoved vohunjenje Huawei Donald Trump

Četrtek, 16. 5. 2019, 7.38

4 leta, 11 mesecev

Trump spet nad Kitajsko, tokrat se je spravil na Huawei

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

5

Donald Trump | Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. | Foto Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Podjetja ali države niso posebej omenjene, a v prvi vrsti naj bi šlo predvsem za ukrep proti kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu Huaweiu.

Američani in ameriška podjetja od srede ne smejo več kupovati ali uporabljati opreme od podjetij, ki predstavljajo nesprejemljivo tveganje za nacionalno varnost ZDA, je odločil ameriški predsednik Donald Trump.

kitajska
Novice Trump: "S Kitajsko imamo majhen prepir"

Ukrep, usmerjen predvsem proti Huaweiu

V Trumpovem ukrepu se je takoj prepoznala Kitajska. Z zunanjega ministrstva v Pekingu so sporočili, da ZDA že nekaj časa zlorabljajo svojo moč za namerno blatenje in zatiranje določenih kitajskih podjetij: "To ni častno in ni pošteno. Pozivamo ZDA, naj prenehajo nerazumno zatiranje kitajskih podjetij z izgovorom nacionalne varnosti in naj zagotovijo pošteno poslovno okolje brez diskriminacije."

V Huaweiju so Trumpovo odločitev označili za nerazumno. Poudarili so, da so v sodelovanju z ZDA pripravljeni vzpostavitvi ukrepe, ki bodo zagotovili varnost njihovih proizvodov. "Zaradi omejevanja Huaweija pri poslovanju ZDA ne bodo ne varnejše ne močnejše. Nasprotno, ukrep bo služil le kot omejitev za ZDA, ki bodo morale iskati dražje alternative in bodo zaostajale pri razvoju novih mobilnih omrežij nove generacije 5G," so poudarili v podjetju.

Dodali so, da bo Trumpova odločitev na koncu škodovala interesom ameriških podjetij in potrošnikov, obenem pa napovedali, da bodo zaradi nerazumnih omejitev primorani odpreti številna resna pravna vprašanja.

Ameriška vojska
Novice ZDA umikajo uslužbence s predstavništev v Iraku

ZDA Kitajsko obtožujejo kraje informacij in vohunjenja

ZDA Kitajsko že dolgo obtožujejo kraje informacij in vohunjenja, republikanski senator Tom Cotton pa je Huawei celo obtožil, da je le podaljšana vohunska roka kitajske komunistične partije.

ZDA prepričujejo zavezniške države, naj ne sodelujejo s Huaweiem pri gradnji novih mobilnih omrežij nove generacije 5G, saj da naj bi Kitajci vohunili. Spomnimo, da so v Washingtonu ameriškim vladnim agencijam že prepovedali poslovanja s Huaweiem.

Ne spreglejte