Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2019,
12.28

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

davki ZDA Kitajska

Sreda, 15. 5. 2019, 12.28

4 leta, 11 mesecev

Trump: "S Kitajsko imamo majhen prepir"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
kitajska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek znova obtožil Kitajsko, da je prekršila že dogovorjeno v trgovinskih pogovorih med obema stranema. "S Kitajsko imamo majhen prepir," je priznal, a izrazil prepričanje, da bodo ZDA v trgovinski vojni zmagale. "Vedno zmagamo," je povedal.

kitajska
Novice Kitajska v zvišanje carin na 60 milijard dolarjev ameriškega uvoza

"Imeli smo dogovor, ki je bil že zelo blizu sklenitvi, in potem so ga prekršili. Več, kot da bi se ponovno pogajali, res so ga prekršili," je novinarjem pred Belo hišo v torek dejal predsednik Donald Trump.

Na vprašanje, ali ZDA res pripravljajo uvedbo visokih carin na še preostalih 325 milijard dolarjev kitajskega uvoza, je ameriški predsednik odgovoril: "O tem resno razmišljamo."

Objavili seznam produktov

Ameriški predsednik Donald Trump. | Foto: Getty Images Ameriški predsednik Donald Trump. Foto: Getty Images Urad ameriškega trgovinskega predstavnika je pozneje že objavil seznam 3.805 kategorij produktov, ki jih ZDA uvažajo iz Kitajske in jih nameravajo obremeniti s 25-odstotnimi carinami, če ne bo prišlo do trgovinskega dogovora med državama. Sredi junija bodo o tem potekala javna zaslišanja.

ZDA so prejšnji teden za 25 odstotkov zvišale carine na kitajski uvoz v vrednosti 200 milijard dolarjev. Trump je dodal, da ne bi imel nič proti, če bi ameriški kupci namesto kitajskega kupovali ameriško blago ali pa bi podjetja proizvodnjo preselila iz Kitajske v ZDA.

Na Twitterju je ameriški predsednik uvajanje carin branil tudi pred ameriškimi kmeti, ki se zaradi trgovinskega spora spopadajo z velikimi padci izvoza izdelkov, kot sta svinjina in soja. Izvoz soje na Kitajsko se je denimo lani glede na leto 2017 zmanjšal za 75 odstotkov.

Kitajska vrača udarec

Kot je poudaril, bodo kmetje eni od največjih zmagovalcev v trenutnem dogajanju. Če ameriških kmetijskih proizvodov ne bo kupovala Kitajska, bo razliko pokrila ameriška vlada, je obljubil.

Kitajski predsednik Xi Jinping. | Foto: Reuters Kitajski predsednik Xi Jinping. Foto: Reuters Peking se je namreč na višje ameriške carine ta teden odzval z napovedjo zvišanja svojih carin na vrsto ameriškega blaga, tudi kmetijskih izdelkov. Ukrep bo začel veljati s 1. junijem.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministra Geng Shuang je medtem zatrdil, da je Washington v trgovinskih pogovorih začel postavljati nove zahteve. "Kitajska ne želi trgovinske borze, se je pa ne bojimo," je dejal in dodal: "Če nekdo pripelje vojno do našega praga, se bomo v njej bojevali do konca."

Trump je sicer izrazil upanje, da se bo s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, s katerim naj bi imela "izreden" odnos, srečal ob robu vrha G20 prihodnji mesec. Kitajska stran tega ni želela komentirati.

Spor, ki traja od lani

Ameriški predsednik je trgovinsko vojno s Kitajsko sprožil lani z namenom izsiliti temeljite gospodarske reforme Pekinga in zmanjšati ameriški zunanjetrgovinski primanjkljaj v menjavi z državo.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters Kitajsko obtožuje, da želi dominirati v globalnih industrijah. Pri tem kitajski državni giganti prejemajo velike državne subvencije in se zanašajo na krajo ameriške tehnologije. V vojni sta si ZDA in Kitajska doslej naprtili visoke carine na več kot 360 milijard dolarjev dvostranske menjave.

Kitajski predsednik Xi je medtem ocenil, da trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko ne predstavlja spopada civilizacij, kot je pred časom ocenil visoki predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Kiron Skinner.

"Nikakršnega spopada ni, imeti moramo le odprte oči, da lahko vidimo lepoto vsake civilizacije," je poudaril ob odprtju konference o dialogu med azijskimi civilizacijami v Pekingu.

Candy, Haier, pralni stroj
Novice Kitajska tehnološka širitev v Evropo vodi skozi Velenje
Ne spreglejte