SiolNET. Avtomoto Testi
5,60

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Sedem avtomobilskih uredništev je združilo moči in znanje

Veliki primerjalni test devetih družinskih karavanov: slabega ni, razlike so majhne #infografika

5,60

termometer

 | Foto:

S kolegi iz šestih drugih uredništev smo tokrat pod drobnogled vzeli devet "ljudskih" karavanov spodnjega srednjega razreda s srednjeprostorninskim dizelskim motorjem. Kateri ima največ prostora, kateri se najbolje pelje in kateri je stroškovno najbolj učinkovit? Razlike so bile manjše, kot bi morda mislili. Veliko je zelo dobrih, a trije so odlični. Zmagovalec testa je seat leon, tesno za odbijačem mu sledita renault megane grandtour in opel astra sportstourer.

Karavanski nahrbtnik še vedno eden ključnih stebrov družinske mobilnosti

Veliki primerjalni test karavanov spodnjega srednjega razreda | Foto: Sedem avtomobilskih redakcij nas je ponovno združilo moči, da smo na velikem primerjalnem testu dobili odgovor na vprašanje, kateri proizvajalec po naših ocenah trenutno ponuja najbolj prepričljiv družinski karavan "ljudskega" oziroma spodnjega srednjega razreda s srednjeprostorninskim 1,6-litrskim dizelskim motorjem. Izjema je bil le Fordov focus z 1,5-litrskim dizelskim motorjem, ki pa je imel primerljive lastnosti oziroma moč in navor.

Kombijevske različice ključnih modelov tega velikostnega in cenovnega razreda so poleg kompaktnih in srednje velikih enoprostorcev še vedno ključni izbor osebne mobilnosti slovenskih družin. Ob tem ne gre pozabiti, da so v vzponu tudi avtomobilski križanci, zaradi katerih smo naredili prvi veliki primerjalni test.

Karavanski prtljažnik torej Slovenci in tudi preostali evropski kupci še vedno močno cenimo zaradi prostornosti in prilagodljivosti v vsakodnevni uporabi vozila, kamor poleg poslovnih nalog spada tudi aktivni življenjski slog.

Cenovna primerjava je narejena za tipičen družinski karavan, ki ima srednjo raven opreme in je brez dodatnih asistenčnih sistemov. V salonih smo med drugim izvedeli, da kupci med dodatno opremo v tem cenovnem rangu pogosto izbirajo zadnje parkirne senzorje/kamero in dodatno zatemnjena zadnja stekla. Če model v paketu ali na seznamu doplačil ni imel posamezne opcije, smo za cenovno primerjavo uporabili povprečje s cenikov preostalih znamk. Seveda zaradi lastnosti modelov in prodajne politike posameznih znamk primerjani modeli pod črto niso popolnoma enaki, a smo se potrudili, da je usklajena njihova bistvena oprema. | Foto: Cenovna primerjava je narejena za tipičen družinski karavan, ki ima srednjo raven opreme in je brez dodatnih asistenčnih sistemov. V salonih smo med drugim izvedeli, da kupci med dodatno opremo v tem cenovnem rangu pogosto izbirajo zadnje parkirne senzorje/kamero in dodatno zatemnjena zadnja stekla. Če model v paketu ali na seznamu doplačil ni imel posamezne opcije, smo za cenovno primerjavo uporabili povprečje s cenikov preostalih znamk. Seveda zaradi lastnosti modelov in prodajne politike posameznih znamk primerjani modeli pod črto niso popolnoma enaki, a smo se potrudili, da je usklajena njihova bistvena oprema.

Slabega med njimi ni

Prvi trije. Seat leon ST se je na vrh zavihtel brez zmage v posamezni ocenjevalni kategoriji. Upravičeno je premagal oba koncernska tekmeca, saj je v seštevku glasov sedmih uredništev petkrat dobil največ točk. | Foto: Prvi trije. Seat leon ST se je na vrh zavihtel brez zmage v posamezni ocenjevalni kategoriji. Upravičeno je premagal oba koncernska tekmeca, saj je v seštevku glasov sedmih uredništev petkrat dobil največ točk. Pri tokratnem testu smo imeli težko delo, saj so bile razlike med avtomobili praktično v vseh postavkah bistveno manjše kot pri primerjalnem testu kompaktnih križancev. Med devetimi karavani dejansko ni takega, ki bi izrazito izstopal v negativnem smislu, kar pomeni, da ne bi zmogel ponuditi konkurenčnih lastnosti v primerjavi s tekmeci.

Pod črto to pomeni, da nakup kateregakoli izmed teh devetih avtomobilov ne prinaša vprašljive investicije v smislu, da vozilo ne bi učinkovito izpolnjevalo nalog družinske mobilnosti.

Vsi so dobri, prvi trije pa so odlični. Pri tem velja omeniti, da sta zlasti megane in astra najnovejša, tako po tehniki kot obliki. Zlata sredina še čaka, da ne ceste zapelje v novi oziroma osveženi tehniki in podobi. Vsi so tudi varni in po testih Euro NCAP ocenjeni s petimi zvezdicami.

Kritiko si večina zasluži, ker noben nima serijskega sistema proti naletu s funkcijo samodejnega zaviranja. Nekateri izmed tokratnih testnih modelov to učinkovito obvladajo, a za dodaten denar. Opazili smo tudi, da sta informacijsko-zabavni vmesnik in sposobnost hitre povezljivosti z mobilnim telefonom precej odvisna od starosti modela, kar je pričakovano. Po tej plati je precej izstopala Oplova astra, aktualni in evropski avto leta.

Na 113 kilometrov dolgem testnem krogu za merjenje porabe smo vozili v dežju, kar pomeni, da je bila poraba za okoli deset odstotkov višja zaradi kotalnega upora, ki ga okrepi voda na cesti. V umirjenem ciklu se je kljub temu poraba pri večini testnih avtomobilov spustila krepko pod pet litrov. | Foto: Na 113 kilometrov dolgem testnem krogu za merjenje porabe smo vozili v dežju, kar pomeni, da je bila poraba za okoli deset odstotkov višja zaradi kotalnega upora, ki ga okrepi voda na cesti. V umirjenem ciklu se je kljub temu poraba pri večini testnih avtomobilov spustila krepko pod pet litrov.

Prav bi bilo, da bi svoje povedali še hyundai, honda in fiat 

V testu smo želeli vam, drage bralke in dragi bralci, ponuditi celovit nabor kandidatov. Žal nam je, da manjka fiat tipo, ki v kombijevski različici še ni zapeljal na naše cesta. Hyundai i30 na "maturo" ni prišel, ker so pri zastopniku menili, da zaradi prihajajoče nove generacije model ni več tako zanimiv ali pa morda konkurenčen. No, tudi golf je ravno včeraj dobil svojo tehnično osvežitev in pred kratkim tudi octavia, pa sta brez zadržkov stopila med konkurente v še neprenovljenih različicah. Pri hondi civic tourerju, ki bi zagotovo premešal karte zaradi odličnega dizelskega motorja in velikega prtljažnika, pa se je zapletlo, ker uvoznik ni mogel priskrbeti dizelskega testnega karavana.

 

Pri prtljažniku smo merili, koliko je od tal oddaljen njegov rob. Preverili smo, ali je na voljo dvojno dno in ali je dejansko uporabno. Točke so kandidati dobivali tudi za pritrdilne zanke, mrežice, predalčke ali pregrade. Za vsako po točko. Pred zlaganjem stvari v prtljažnik smo pogledali še, kako preprosto se zložijo sedeži, ali je to mogoče narediti od zadaj, ali se zložijo v eni potezi ali je treba najprej dvigniti sedala klopi in tako naprej. Prava rezervna pnevmatika je dobila več točk kot zasilna ali prtljažnik brez nje. | Foto: Pri prtljažniku smo merili, koliko je od tal oddaljen njegov rob. Preverili smo, ali je na voljo dvojno dno in ali je dejansko uporabno. Točke so kandidati dobivali tudi za pritrdilne zanke, mrežice, predalčke ali pregrade. Za vsako po točko. Pred zlaganjem stvari v prtljažnik smo pogledali še, kako preprosto se zložijo sedeži, ali je to mogoče narediti od zadaj, ali se zložijo v eni potezi ali je treba najprej dvigniti sedala klopi in tako naprej. Prava rezervna pnevmatika je dobila več točk kot zasilna ali prtljažnik brez nje.

Veliko smo merili in vozili

Pri zlaganju stvari v prtljažnik vozila smo izbrali predmete, ki jih uporabnik največkrat vzame na dopust. Torej kovček, otroški poganjalec, hladilno torbo, žogo in kup preostalega. Pri vsakem kandidatu smo se potrudili, da je šlo vanj čim več stvari, ponekod lažje, drugod pač ne. | Foto: Pri zlaganju stvari v prtljažnik vozila smo izbrali predmete, ki jih uporabnik največkrat vzame na dopust. Torej kovček, otroški poganjalec, hladilno torbo, žogo in kup preostalega. Pri vsakem kandidatu smo se potrudili, da je šlo vanj čim več stvari, ponekod lažje, drugod pač ne. Tudi tokrat smo se testa lotili izredno natančno in dosledno: na cesti in na poligonu varne vožnje. Izmerili smo potniški in prtljažni prostor ter drugega napolnili s konkretno družinsko kramo. Ocenili smo vozne lastnosti, pod drobnogled vzeli nabor aktivnih vozniških pripomočkov, preverjali povezljivost komunikacijskih sistemov, temeljito preračunali celovit letni stroškovnik vozila glede na ceno, porabo, zavarovanje in vzdrževanje ter ne nazadnje avtomobile ocenili tudi z vidika splošnega vtisa. Pri tem gre za nedoločilnike, kot smo jih poimenovali.

To so tiste empirično nemerljive lastnosti, kamor, na primer, spadajo tudi počutje za volanom, videz ali tako imenovani dejavnik X. Pri ocenjevanju teh so pomembno vlogo igrali znanje in izkušnje avtomobilskih novinarjev, ki vsako leto sedemo za volane okoli 150 različnih avtomobilov.

Infografika: rezultati testa

 

1. mesto: seat leon ST (1.317 točk od 1.820)

Preizkušeno vozilo: seat leon ST 1.6 TDI style

Cena: 21.390 evrov, cena s popustom: 18.541 evrov

Letni stroški vzdrževanja, goriva (20.000 km/leto) in zavarovanja (AO, AO+, polni kasko): 2.329 evrov

Varnostna ocena na testu Euro NCAP: 5 zvezdic (2012)

Seat leon ST je zmagal upravičeno. Je popoln primer avtomobila, ki se je v vseh ocenjevalnih kategorijah držal vsaj zlate sredine ali celo lagodno stal pri vrhu, nikjer pa ni boja končal med zadnjimi. Tekmece je premagal z dobrim razmerjem med ceno, ponujeno tehnologijo, dobrimi voznimi lastnostmi in uporabno velikim prtljažnikom. Ključ do uspeha je torej preprost, kar pa ne pomeni, da je zlahka dosegljiv, saj njegova zmaga ni naključje. | Foto: Seat leon ST je zmagal upravičeno. Je popoln primer avtomobila, ki se je v vseh ocenjevalnih kategorijah držal vsaj zlate sredine ali celo lagodno stal pri vrhu, nikjer pa ni boja končal med zadnjimi. Tekmece je premagal z dobrim razmerjem med ceno, ponujeno tehnologijo, dobrimi voznimi lastnostmi in uporabno velikim prtljažnikom. Ključ do uspeha je torej preprost, kar pa ne pomeni, da je zlahka dosegljiv, saj njegova zmaga ni naključje.

2. mesto: renault megane grandtour (1.303 točke od 1.820)

Preizkušeno vozilo: renault megane grandtour dCi 130 GT line

Cena: 20.990 evrov, cena s popustom: 19.990 evrov

Letni stroški vzdrževanja, goriva (20.000 km/leto) in zavarovanja (AO, AO+, polni kasko): 2.520 evrov

Varnostna ocena na testu Euro NCAP: 5 zvezdic (2015)

Tesno za špancem je francoz. Karavanski megane skupaj s tretjeuvrščeno astro sportstourer tvori prodajno, tehnološko in na splošno najbolj svež dvojec. Suverenost je pokazal predvsem s privlačnim videzom in ugodnim počutjem v kabini, mesto pri vrhu mu je zagotovil tudi tehnološki skok naprej, s čimer je uspešno odpravil pomanjkljivosti predhodnika. Odličnost pri nedoločilnikih je kronal še z vzornim razmerjem med ceno in dobljenim (skupno drugo mesto), kratko (zadnje mesto) pa povlekel pri ekonomičnosti. | Foto: Tesno za špancem je francoz. Karavanski megane skupaj s tretjeuvrščeno astro sportstourer tvori prodajno, tehnološko in na splošno najbolj svež dvojec. Suverenost je pokazal predvsem s privlačnim videzom in ugodnim počutjem v kabini, mesto pri vrhu mu je zagotovil tudi tehnološki skok naprej, s čimer je uspešno odpravil pomanjkljivosti predhodnika. Odličnost pri nedoločilnikih je kronal še z vzornim razmerjem med ceno in dobljenim (skupno drugo mesto), kratko (zadnje mesto) pa povlekel pri ekonomičnosti.

3. mesto: opel astra sportstourer (1.293 točk od 1.820)

Preizkušeno vozilo: opel astra sportstourer 1.6 CDTI 136 enjoy

Cena: 19.655 evrov; cena s popustom: 18.665 evrov

Letni stroški vzdrževanja, goriva (20.000 km/leto) in zavarovanja (AO, AO+, polni kasko): 2.444 evrov

Varnostna ocena na testu Euro NCAP: 5 zvezdic (2015)

Bron za slovenski avtomobil leta 2016, ki je upravičil pomp, s katerim ga je Opel napovedoval. Suvereno prvo mesto na področju uporabnosti prtljažnika, voznih lastnostih in asistenčnih sistemov ni bilo dovolj za skupno zmago, a obenem več kot dovolj za utrditev statusa ene najboljših izbir segmenta. Stroški vzdrževanja (šesto mesto med devetimi) so astro prikovali na tretje mesto. | Foto: Bron za slovenski avtomobil leta 2016, ki je upravičil pomp, s katerim ga je Opel napovedoval. Suvereno prvo mesto na področju uporabnosti prtljažnika, voznih lastnostih in asistenčnih sistemov ni bilo dovolj za skupno zmago, a obenem več kot dovolj za utrditev statusa ene najboljših izbir segmenta. Stroški vzdrževanja (šesto mesto med devetimi) so astro prikovali na tretje mesto.

4. mesto: kia ceed sportswagon (1.201 točka od 1.820)

Preizkušeno vozilo: kia ceed sportswagon 1.6 CRDi VGT 135 LX champion

Cena: 22.590 evrov; cena s popustom: 18.290 evrov

Letni stroški vzdrževanja, goriva (20.000 km/leto) in zavarovanja (AO, AO+, polni kasko): 2.277 evrov

Varnostna ocena na testu Euro NCAP: 5 zvezdic (2012)

Zaostanek nadoknaden, tudi s pomočjo nizkih lastniških stroškov. Ceed s prtljažnikom je dokaz, da se meje med Evropo in Azijo brišejo tudi zaradi evropskega razvoja. Sportwagon je bil zasnovan in narejen po okusu evropskega kupca, obenem pa mu je uspelo zadržati dostopnost. Na področju cene oziroma vzdrževalnih stroškov je premočno zmagal, a pokazal tudi, da bodo morali Kijini inženirji še veliko postoriti pri voznih lastnostih in na področju tehnološke naprednosti. | Foto: Zaostanek nadoknaden, tudi s pomočjo nizkih lastniških stroškov. Ceed s prtljažnikom je dokaz, da se meje med Evropo in Azijo brišejo tudi zaradi evropskega razvoja. Sportwagon je bil zasnovan in narejen po okusu evropskega kupca, obenem pa mu je uspelo zadržati dostopnost. Na področju cene oziroma vzdrževalnih stroškov je premočno zmagal, a pokazal tudi, da bodo morali Kijini inženirji še veliko postoriti pri voznih lastnostih in na področju tehnološke naprednosti.

5. mesto: škoda octavia combi (1.191 točk do 1.820)

Preizkušeno vozilo: škoda octavia combi 1.6 TDI 110 KM family

Cena: 20.446 evrov; cena s popustom: 19.966 evrov

Letni stroški vzdrževanja, goriva (20.000 km/leto) in zavarovanja (AO, AO+, polni kasko): 2.353 evrov

Varnostna ocena na testu Euro NCAP: 5 zvezdic (2013)

Povprečje v močni konkurenci še vedno pomeni, da je bila čehinja boljša od štirih drugih. Ne nazadnje tudi od avtomobila, po katerem je neuradno poimenovan segment – golfa. V ocenjevalnem sklopu asistenčnih sistemov je bila tretja, zaradi prostorske radodarnosti in kakovostne kabine pa odlična prva pri družinski uporabnosti. Nazaj v sredino so jo potegnili nedoločilniki, kamor spadajo tudi razmeroma pust videz in drugi dejavniki, ki lahko odločilno vplivajo na odločitev za nakup. | Foto: Povprečje v močni konkurenci še vedno pomeni, da je bila čehinja boljša od štirih drugih. Ne nazadnje tudi od avtomobila, po katerem je neuradno poimenovan segment – golfa. V ocenjevalnem sklopu asistenčnih sistemov je bila tretja, zaradi prostorske radodarnosti in kakovostne kabine pa odlična prva pri družinski uporabnosti. Nazaj v sredino so jo potegnili nedoločilniki, kamor spadajo tudi razmeroma pust videz in drugi dejavniki, ki lahko odločilno vplivajo na odločitev za nakup.

6. mesto: peugeot 308 SW (1.189 točk od 1.820)

Preizkušeno vozilo: peugeot 308 SW 1.6 BlueHDI 120 active

Cena: 20.630 evrov; cena s popustom: 18.051 evrov

Letni stroški vzdrževanja, goriva (20.000 km/leto) in zavarovanja (AO, AO+, polni kasko): 2.268 evrov

Varnostna ocena na testu Euro NCAP: 5 zvezdic (2013)

Vzorno velik in uporaben prtljažnik med tako sposobnimi tekmeci ni bil dovolj za več kot šesto mesto. Karavanski 308 je vsestransko prijeten avtomobil z razmeroma ugodnim pristopom k lastniškim stroškom in unikatnim vozniškim okoljem, a premalo prepričljiv pri učinkovitem podajanju prednosti potniške kabine. Dober primer je težavna namestitev otroških sedežev, slabše od povprečja sta bila ocenjena tudi ergonomija in udobje zadnje klopi. | Foto: Vzorno velik in uporaben prtljažnik med tako sposobnimi tekmeci ni bil dovolj za več kot šesto mesto. Karavanski 308 je vsestransko prijeten avtomobil z razmeroma ugodnim pristopom k lastniškim stroškom in unikatnim vozniškim okoljem, a premalo prepričljiv pri učinkovitem podajanju prednosti potniške kabine. Dober primer je težavna namestitev otroških sedežev, slabše od povprečja sta bila ocenjena tudi ergonomija in udobje zadnje klopi.

7. mesto: volkswagen golf variant (1.182 točk od 1.820)

Preizkušeno vozilo: volkswagen golf variant 1.6 TDI variant comfortline

Cena: 21.611 evrov; cena s popustom: 19.611 evrov

Letni stroški vzdrževanja, goriva (20.000 km/leto) in zavarovanja (AO, AO+, polni kasko): 2.431 evrov

Varnostna ocena na testu Euro NCAP: 5 zvezdic (2012)

Golf, kam si se skril? Presenetljivo nizka uvrstitev za avtomobil, ki ima tudi pri slovenskih kupcih zavidljiv status razredne ikone? Nikakor. Medtem ko je golf variant pričakovano blestel v vožnji tako na običajnih cestah kot tudi med stožci na Vranskem in si s škodo octavio combi sporazumno razdelil vrh pri družinski uporabnosti, ga je na razmeroma nizko sedmo mesto pripeljal visok vstopni strošek – cena. | Foto: Golf, kam si se skril? Presenetljivo nizka uvrstitev za avtomobil, ki ima tudi pri slovenskih kupcih zavidljiv status razredne ikone? Nikakor. Medtem ko je golf variant pričakovano blestel v vožnji tako na običajnih cestah kot tudi med stožci na Vranskem in si s škodo octavio combi sporazumno razdelil vrh pri družinski uporabnosti, ga je na razmeroma nizko sedmo mesto pripeljal visok vstopni strošek – cena.

8. mesto: ford focus (1.164 točk od 1.820)

Preizkušeno vozilo: ford focus karavan 1.5 TDCi 120 style

Cena: 22.730 evrov; cena s popustom: 17.630 evrov

Letni stroški vzdrževanja, goriva (20.000 km/leto) in zavarovanja (AO, AO+, polni kasko): 2.481 evrov

Varnostna ocena na testu Euro NCAP: 5 zvezdic (2012)

Veselje na cesti lahko pomeni veliko, še zdaleč pa ne vsega. Vozniško je bil focus pri vrhu, kar je le še eden od dokazov, kako dobro svoje delo obvladajo Fordovi strokovnjaki za podvozje. Leta pa so prinesla jesen, zato je padec v drugih kategorijah razumljiv. Focus, leta 2012 v razrednem vrhu na področju asistenčnih sistemov, danes ni več tako prepričljiv. Dejstvo, da s prostornino in uporabnostjo prtljažnika močno zaostaja za sodobnejšimi tekmeci, tudi ni pomagalo. | Foto: Veselje na cesti lahko pomeni veliko, še zdaleč pa ne vsega. Vozniško je bil focus pri vrhu, kar je le še eden od dokazov, kako dobro svoje delo obvladajo Fordovi strokovnjaki za podvozje. Leta pa so prinesla jesen, zato je padec v drugih kategorijah razumljiv. Focus, leta 2012 v razrednem vrhu na področju asistenčnih sistemov, danes ni več tako prepričljiv. Dejstvo, da s prostornino in uporabnostjo prtljažnika močno zaostaja za sodobnejšimi tekmeci, tudi ni pomagalo.

9. mesto: toyota auris touring sports (1.036 točk od 1.820)

Preizkušeno vozilo: toyota auris touring sports 1.6 D-4D luna

Cena: 19.250 evrov

Letni stroški vzdrževanja, goriva (20.000 km/leto) in zavarovanja (AO, AO+, polni kasko): 2.258 evrov

Varnostna ocena na testu Euro NCAP: 5 zvezdic (2013)

Pri toyoti prenova ni bila dovolj. Pred letom osveženi auris se je dokazal z izjemno učinkovitim motorjem (sodelovanje z BMW se je obrestovalo). Z izmerjenim povprečjem 5,1 litra na sto kilometrov je za slabega pol litra premagal drugega najboljšega – kio ceed (podatke o porabi preostalih tekmecev najdete v tehničnih podatkih na dni razpredelnice). Višje od repa se ni prebil tudi zaradi cene, v primerjavi s tekmeci pomanjkljive družinske uporabnosti in podpovprečnih voznih lastnosti. | Foto: Pri toyoti prenova ni bila dovolj. Pred letom osveženi auris se je dokazal z izjemno učinkovitim motorjem (sodelovanje z BMW se je obrestovalo). Z izmerjenim povprečjem 5,1 litra na sto kilometrov je za slabega pol litra premagal drugega najboljšega – kio ceed (podatke o porabi preostalih tekmecev najdete v tehničnih podatkih na dni razpredelnice). Višje od repa se ni prebil tudi zaradi cene, v primerjavi s tekmeci pomanjkljive družinske uporabnosti in podpovprečnih voznih lastnosti.

Video: vpogled v zakulisje kompleksnega primerjalnega testa

[video: 60892 / Veliki primerjalni test devetih družinskih karavanov]

Veliki primerjalni test devetih družinskih karavanov

Osnovni tehnični podatki:

Avtomobili, razporejeni po uvrstitvi na testu: Mere in mase: Motor: Zmogljivosti: Poraba na testnem krogu:
Seat leon ST 1.6 TDI style dolžina: 4535 mm, širina: 1816 mm, višina: 1451 mm, medosna razdalja: 2636 mm, pnevmatike: 225/45 R17, rezervoar za gorivo: 50 litrov, prostornina prtljažnika: 587/1470 litrov, masa vozila: 1305 kg, nosilnost: 565 kg 4-valjni turbodizel; prostornina: 1598 cm³, moč (pri vrt/min): 81 kW/110 KM pri 3250/min, navor (pri vrt/min): 250 Nm pri 1500/min, menjalnik: ročni 5-stopenjski največja hitrost: 194 km/h, pospešek 0-100 km/h: 10,9 s, poraba goriva po ECE: 4,7/3,8/4,1 l/100km, izpust CO2: 105 g/km 5,67 l/100km
Testni krog: 113 kilometrov - Mesto: 12,4 km, Umirjeno regionalna cesta: 20 km, Avtocesta: 1. del 25,7 km in 2. del 39,6 km, Dinamična vožnja, regionalna cesta: 15,3 km
Renault megane grandtour dCi 130 GT line dolžina: 4626 mm, širina: 1814 mm, višina: 1448 mm, medosna razdalja: 2669 mm, pnevmatike: 225/40 R18, rezervoar za gorivo: 47 litrov, prostornina prtljažnika: 580/1504 litrov, masa vozila: 1469 kg, nosilnost: 483 kg 4-valjni turbodizel; prostornina: 1598 cm³, moč (pri vrt/min): 96 kW/130 KM pri 4000/min, navor (pri vrt/min): 320 Nm pri 1750/min, menjalnik: ročni 6-stopenjski največja hitrost: 199 km/h, pospešek 0-100 km/h: 10,6 s, poraba goriva po ECE: 4,7/3,6/4,0 l/100km, izpust CO2: 103 g/km 6,55 l/100km
Testni krog: 113 kilometrov - Mesto: 12,4 km, Umirjeno regionalna cesta: 20 km, Avtocesta: 1. del 25,7 km in 2. del 39,6 km, Dinamična vožnja, regionalna cesta: 15,3 km
Opel astra sportstourer 1.6 CDTI 136 enjoy dolžina: 4702 mm, širina: 1871 mm, višina: 1499 mm, medosna razdalja: 2662 mm, pnevmatike: 225/45 R17, rezervoar za gorivo: 48 litrov, prostornina prtljažnika: 540/1630 litrov, masa vozila: 1425 kg, nosilnost: 550 kg 4-valjni turbodizel; prostornina: 1598 cm³, moč (pri vrt/min): 100 kW/136 KM pri 3500/min, navor (pri vrt/min): 320 Nm pri 2000/min, menjalnik: samodejni 6-stopenjski največja hitrost: 200 km/h, pospešek 0-100 km/h: 10,1 s, poraba goriva po ECE: 5,8/3,9/4,6 l/100km, izpust CO2: 122 g/km 5,75 l/100km
Testni krog: 113 kilometrov - Mesto: 12,4 km, Umirjeno regionalna cesta: 20 km, Avtocesta: 1. del 25,7 km in 2. del 39,6 km, Dinamična vožnja, regionalna cesta: 15,3 km
Kia ceed sportswagon 1.6 CRDi VGT 135 LX champion dolžina: 4505 mm, širina: 1780 mm, višina: 1485 mm, medosna razdalja: 2560 mm, pnevmatike: 225/45 R17, rezervoar za gorivo: 53 litrov, prostornina prtljažnika: 528/1642 litrov, masa vozila: 1389 kg, nosilnost: 531 kg 4-valjni turbodizel; prostornina: 1582 cm³, moč (pri vrt/min): 100 kW/136 KM pri 4000/min, navor (pri vrt/min): 280 Nm pri 1500/min, menjalnik: ročni 6-stopenjski največja hitrost: 194 km/h, pospešek 0-100 km/h: 10,5 s, poraba goriva po ECE: 4,4/3,6/4,9 l/100km, izpust CO2: 122 g/km 5,51 l/100km
Testni krog: 113 kilometrov - Mesto: 12,4 km, Umirjeno regionalna cesta: 20 km, Avtocesta: 1. del 25,7 km in 2. del 39,6 km, Dinamična vožnja, regionalna cesta: 15,3 km
Škoda octavia combi 1.6 TDI 110 family dolžina: 4659 mm, širina: 1814 mm, višina: 1465 mm, medosna razdalja: 2686 mm, pnevmatike: 205/55 R16, rezervoar za gorivo: 50 litrov, prostornina prtljažnika: 610/1740 litrov, masa vozila: 1327 kg, nosilnost: 570 kg 4-valjni turbodizel; prostornina: 1598 cm³, moč (pri vrt/min): 81 kW/110 KM pri 4000/min, navor (pri vrt/min): 250 Nm pri 1500/min, menjalnik: ročni 5-stopenjski največja hitrost: 194 km/h, pospešek 0-100 km/h: 10,8 s, poraba goriva po ECE: 4,4/3,4/4,8 l/100km, izpust CO2: 98 g/km 5,77 l/100km
Testni krog: 113 kilometrov - Mesto: 12,4 km, Umirjeno regionalna cesta: 20 km, Avtocesta: 1. del 25,7 km in 2. del 39,6 km, Dinamična vožnja, regionalna cesta: 15,3 km
Peugeot 308 SW 1.6 BlueHDI 120 active dolžina: 4585 mm, širina: 1804 mm, višina: 1461 mm, medosna razdalja: 2730 mm, pnevmatike: 225/45 R17, rezervoar za gorivo: 53 litrov, prostornina prtljažnika: 610/1660 litrov, masa vozila: 1370 kg, nosilnost: 500 kg 4-valjni turbodizel; prostornina: 1560 cm³, moč (pri vrt/min): 88 kW/120 KM pri 4000/min, navor (pri vrt/min): 300 Nm pri 1750/min, menjalnik: ročni 6-stopenjski največja hitrost: 194 km/h, pospešek 0-100 km/h: 10,1 s, poraba goriva po ECE: 4,7/3,5/3,9 l/100km, izpust CO2: 102 g/km 5,63 l/100km
Testni krog: 113 kilometrov - Mesto: 12,4 km, Umirjeno regionalna cesta: 20 km, Avtocesta: 1. del 25,7 km in 2. del 39,6 km, Dinamična vožnja, regionalna cesta: 15,3 km
Volkswagen golf variant 1.6 TDI variant comfortline dolžina: 4562 mm, širina: 1799 mm, višina: 1481 mm, medosna razdalja: 2635 mm, pnevmatike: 225/45 R17, rezervoar za gorivo: 50 litrov, prostornina prtljažnika: 605/1620 litrov, masa vozila: 1395 kg, nosilnost: 535 kg 4-valjni turbodizel; prostornina: 1598 cm³, moč (pri vrt/min): 81 kW/110 KM pri 3200/min, navor (pri vrt/min): 250 Nm pri 1500/min, menjalnik: ročni 5-stopenjski največja hitrost: 196 km/h, pospešek 0-100 km/h: 11,0 s, poraba goriva po ECE: 4,6/3,6/4,0 l/100km, izpust CO2: 103 g/km 5,98 l/100km
Testni krog: 113 kilometrov - Mesto: 12,4 km, Umirjeno regionalna cesta: 20 km, Avtocesta: 1. del 25,7 km in 2. del 39,6 km, Dinamična vožnja, regionalna cesta: 15,3 km
Ford focus karavan 1.5 TDCi 120 style dolžina: 4560 mm, širina: 1823 mm, višina: 1492 mm, medosna razdalja: 2650 mm, pnevmatike: 215/50 R17, rezervoar za gorivo: 53 litrov, prostornina prtljažnika: 490/1516 litrov, masa vozila: 1368 kg, nosilnost: 532 kg 4-valjni turbodizel; prostornina: 1499 cm³, moč (pri vrt/min): 88 kW/120 KM pri 3600/min, navor (pri vrt/min): 270 Nm pri 1750/min, menjalnik: ročni 6-stopenjski največja hitrost: 193 km/h, pospešek 0-100 km/h: 10,7 s, poraba goriva po ECE: 4,3/3,4/3,8 l/100km, izpust CO2: 98 g/km 5,90 l/100km
Testni krog: 113 kilometrov - Mesto: 12,4 km, Umirjeno regionalna cesta: 20 km, Avtocesta: 1. del 25,7 km in 2. del 39,6 km, Dinamična vožnja, regionalna cesta: 15,3 km
Toyota auris touring sports 1.6 D-4D luna dolžina: 4595 mm, širina: 1760 mm, višina: 1475 mm, medosna razdalja: 2600 mm, pnevmatike: 225/45 R17, rezervoar za gorivo: 50 litrov, prostornina prtljažnika: 530/1658 litrov, masa vozila: 1420 kg, nosilnost: 495 kg 4-valjni turbodizel; prostornina: 1598 cm³, moč (pri vrt/min): 82 kW/112 KM pri 4000/min, navor (pri vrt/min): 310 Nm pri 1800/min, menjalnik: ročni 6-stopenjski največja hitrost: 195 km/h, pospešek 0-100 km/h: 10,5 s, poraba goriva po ECE: 5,0/3,7/4,2 l/100km, izpust CO2: 108 g/km 5,13 l/100km
Testni krog: 113 kilometrov - Mesto: 12,4 km, Umirjeno regionalna cesta: 20 km, Avtocesta: 1. del 25,7 km in 2. del 39,6 km, Dinamična vožnja, regionalna cesta: 15,3 km

Katerega izmed testnih modelov bi glede na želje, tehniko in podobo izbrali vi za svoj družinski avtomobil?

 • seata leona ST 1.6 TDI style 158 glasov
  14,32%
 • renaulta megana grandtour dCi 130 GT line 234 glasov
  21,21%
 • opla astro sportstourer 1.6 CDTI 136 enjoy 107 glasov
  9,70%
 • kio ceed sportswagon 1.6 CRDi VGT 135 LX champion 56 glasov
  5,08%
 • škodo octavio combi 1.6 TDI 110 family 182 glasov
  16,50%
 • peugeota 308 SW 1.6 BlueHDI 120 active 61 glasov
  5,53%
 • volkswagna golfa variant 1.6 TDI variant comfortline 103 glasov
  9,34%
 • forda focusa karavan 1.5 TDCi 120 style 73 glasov
  6,62%
 • toyoto auris touring sports 1.6 D-4D luna 88 glasov
  7,98%
 • Ne zanima me karavan, raje bi izbral enoprostorca, križanca ali športnega terenca. 41 glasov
  3,72%
Oddanih 1103 glasov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 98
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin