Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
2. 12. 2015,
12.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kia Družinski Avtomoto

Sreda, 2. 12. 2015, 12.03

8 let

Kia cee'd SW 1,6 CRDi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Karavanski cee'd je soliden na vseh področjih, a na nobenem ni olimpijski prvak. Motor na račun nizke porabe skriva razpoložljive kilovate. Hvalimo sistem odpiranja zadnjih vrat.

Razmerje med ceno in uporabnostjo vse bolj izpostavljeno

Čeprav karavan nikakor ni namenjen le družinam, tem današnji avtomobilski trg ponuja vse večjo izbiro modelov. Skoraj pri vseh gre za navzven evropsko oblikovane modele z dinamično zunanjostjo, ki pa oblikovno vseeno ni pretirana.

V času gospodarske krize kupci nočejo voziti kričečih avtomobilov, na drugi strani pa v vse bolj množični ponudbi vozil, ki se med seboj dejansko razlikujejo v vse manjših podrobnostih in osebnih preferencah voznikov, zahtevajo uporabnost in varčnost. Razmerje med ceno in uporabnostjo morda še nikoli ni bilo tako izpostavljeno.

Podatki v prodajnih brošurah so lahko varljivi

Prav zato se avtomobilski proizvajalci na različne načine borijo za kar najugodnejše uradne tehnične podatke.

Nobena skrivnost ni, da je v realnem svetu pri veliki večini avtomobilov poraba goriva vsaj liter višja od navedene v prodajni brošuri. Pisali smo tudi o novem mercedesu razreda C, ki so mu za prikaz uradno nizke mase posodo za gorivo zmanjšali na raven mestnih malčkov.

Pri družinskih karavanih vedno najprej pogledamo podatek o prostorninskih litrih prtljažnika, kjer se je na trgu razvnel boj za vsak teoretični liter prostora. Nova honda civic tourer, ki jo v Sloveniji pričakujemo aprila, vodi pred škodo octavio in volkswagen golfom variantom. Toda tudi ta podatek je lahko varljiv, saj je uporabnost prtljažnika ravno tako odvisna od njegove arhitekture, zasnove vrat, morebitnega dvojnega dna ali različnih priročnih pomagal v Škodinem "simply clever" slogu.

Hladilnik boste v cee'da naložili lažje kot v marsikaterega tekmeca

Zato bomo tudi test karavanskega cee'da začeli pri njegovem prtljažniku, ki s 528 litri ne spada med največje in je celo manjši kot pri predhodniku. Prostornina je za natanko 100 litrov manjša od največjega pri omenjenem civicu, a za cee'da še vedno ne moremo trditi, da njegov prtljažnik ni velik in uporaben.

Ravno nasprotno – zaradi ustrezne arhitekture zadnjih vrat, ki se v zgornjem delu odpirajo nadpovprečno globoko v področje strehe, je odprtina prtljažnika zelo velika.

Z drugimi besedami, s cee'dom boste zaradi takih vrat veliko lažje naložili manjši hladilnik ali podoben gospodinjski aparat kot pri marsikaterem tekmecu.

Štejejo torej podrobnosti, dejstva življenjske uporabnosti in ne le številke na papirju.

Soliden na vseh področjih, na nobenem ni olimpijski zmagovalec

Kot pri mnogo karavanskih različicah lahko tudi pri cee'du ugotovimo, da mu karavanska karoserijska izvedba pristaja in da z njo avtomobil postane še bolj resen od kombilimuzine. Tako kot vse kie se tudi karavan otepa slabšalnih stereotipov zaradi korejskega izvora, saj je avtomobil povsem evropsko zasnovan in tudi izdelan v Kijini tovarni na Slovaškem. Eden večjih izzivov bo zanj prepoznavnost na trgu, saj je cee'd nadvse soliden na vseh področjih, na nobenem pa ni olimpijski zmagovalec. Ne pri prostornosti prtljažnika, niti ne pri voznih lastnostih, motorni zmogljivosti in ceni.

Dizelski motor skriva kilovate, a porabi malo

Mešane občutke pri cee'du vzbuja tudi najmočnejši 1,6-litrski motor CRDi z močjo 94 kilovatov. Kot smo zapisali že v testu kombilimuzinskega cee'da z enakim motorjem, je razpoložljive kilovate med vožnjo kar težko občutiti, moč in navor sta vozniku na voljo šele pri okrog dva tisoč vrtljajih motorja.

Kia je nove motorje prilagodila zahtevam okoljevarstvenikov in tudi trga, na katerem kupci iščejo najbolj varčne dizelske motorje. Kijin spada v samo elito, saj se je s povprečno porabo dobrih šest litrov na 100 prevoženih kilometrov delno odkupil za manjšo mero svoje poskočnosti.

Če bi se hoteli s karavanskim cee'dom vseeno peljati bolj športno, bo poraba goriva zagotovo presegla raven sedmih litrov na sto prevoženih kilometrov.

Cena ni več glavni adut Kijinih vozil

Če so nekoč kie kupce vabile z ugodnimi cenami, danes poskušajo bolj prepričati s svojo vsebino, ponudbo in konkretnimi prednostmi. Cenovno tudi karavanski cee'd nikakor ni poceni, saj je redna cena testnega vozila presegala 21 tisoč evrov, s trenutno veljavnim popustom pa znaša dobrih 17 tisočakov.

Ne spreglejte