Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 5. 2017,
18.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

1

Natisni članek

Ford Družinski Avtomoto

Torek, 2. 5. 2017, 18.18

6 let, 6 mesecev

Družinska mobilnost: prestižni enoprostorec ali klasični karavan s pogonom 4 x 4 #foto

Primerjalni test: ford S-max ali mondeo karavan kot prvo družinsko vozilo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

1

Ford S-max 2.0 TDCi vignale vs. Ford mondeo karavan 2.0 TDCI AWD titanium

Tokrat smo ocenili dva Fordova klasična družinska avtomobila, ki pa se predvsem zaradi opreme precej razlikujeta. Ponujamo vpogled v prednosti in slabosti razkošno opremljenega enoprostrca S-maxa vignale in klasičnega karavana mondea s štirikolesnim pogonom. Pri izbiri med obema odloča predvsem zasedenost sedežev in uporabnost prtljažnika, oba pa se lahko pohvalita z veliko opreme.

Povzetek:

S-max je prostornejši, višji, ima večji prtljažnik, večja je njegova nosilnost, mondeo karavan pa je sedem centimetrov daljši. | Foto: S-max je prostornejši, višji, ima večji prtljažnik, večja je njegova nosilnost, mondeo karavan pa je sedem centimetrov daljši. S primerjavo mondea karavan in enoprostornega S-maxa poskušamo odgovoriti na vprašanje, kateri od obeh je primernejši kot družinski potovalnik. Takoj moramo priznati, da bi bila naša izbira lažja, če bi šlo za enako opremljeni vozili. Cenovna razlika med njunima vstopnima različicama je manj kot sedem tisočakov (19.500 in 26.250 evrov), ceni obeh različno opremljenih testnih vozil pa sta kar 20 in celo 30 tisočakov višji. Prav zato se moramo v tej primerjavi opredeliti še do njune zelo bogate serijske in dodatne opreme. Pri tem izstopa S-max vignale, kot član Fordove najbolj žlahtne družine vignale, ki lastniku poleg bogate opreme in izbranih materialov ponuja tudi zanimiv nabor storitev, kot so brezplačno pranje, enkraten prevoz vozila na servis in dostava s servisa na kraj prevzema …

Tehnični podtaki | Vaše mnenje | Cena in garancija | Zanimivo

Kljub manjši prostornini prtljažnika je mondeo karavan bolje izkoriščen. Poleg korita za rezervno kolo se vanj lahko namesti tudi prtljažni rolo, kadar se ga ne uporablja. | Foto: Vid Ponikvar Kljub manjši prostornini prtljažnika je mondeo karavan bolje izkoriščen. Poleg korita za rezervno kolo se vanj lahko namesti tudi prtljažni rolo, kadar se ga ne uporablja. Foto: Vid Ponikvar Motor:
štirivaljni turbo dizelski 2.0 TDCi 153 kW – S-max vignale
štirivaljni turbo dizelski 2.0 TDCi 132 kW AWD – mondeo karavan

Poraba goriva:
8,0 l/100 km – S-max vignale
7,4 l/100 km – mondeo karavan

Cena:
57.200 EUR, 55.600 EUR s popustom – S-max vignale
44.930 EUR,38.330 EUR s popustom – mondeo karavan

Komur športni terenci ne ugajajo in jim običajno petvratno vozilo ne zadošča, limuzina pa še sploh ne, so pogosto pred dilemo: enoprostorec ali karavan? Preizkusili smo obe možnosti, ki ju Ford ponuja finančno solidno preskrbljenim družinam. | Foto: Komur športni terenci ne ugajajo in jim običajno petvratno vozilo ne zadošča, limuzina pa še sploh ne, so pogosto pred dilemo: enoprostorec ali karavan? Preizkusili smo obe možnosti, ki ju Ford ponuja finančno solidno preskrbljenim družinam.

Palec gor za forda mondeo karavan

Podvozje deluje izredno udobno tudi na makadamu. AWD posega povsem nezaznavno, pri čemer lahko voznik spremlja vklop zadnjih koles prek zaslona znotraj merilnikov. Zanimivo.

Palec gor za forda S-max

Elektronsko uravnavanje dinamike vožnje v povezavi z radarskim tempomatom v ovinkih deluje tako, da pri zaznavanju bočne obremenitve zmanjša hitrost, še preden bi eno od koles lahko zdrsnilo.

700-litrski prtljažni prostor je pohvalno velik, posebej priročno je preprosto polaganje treh naslonjal s stikali na levem boku prtljažnika.

S-max je opremljen s premium sedežnimi prevlekami vignale. Voznikov sedež ponuja masažno funkcijo, na treh enakih sedežih v drugi vrsti pa je dovolj prostora za dolge noge. | Foto: Vid Ponikvar S-max je opremljen s premium sedežnimi prevlekami vignale. Voznikov sedež ponuja masažno funkcijo, na treh enakih sedežih v drugi vrsti pa je dovolj prostora za dolge noge. Foto: Vid Ponikvar

Palec gor za oba

Menjalnik powershift pri obeh vozilih deluje mehko in za njun namen prestavlja hitro. Med postanki motor samodejno ugasne v položaju D med aktivirano zavoro in tudi v N brez zavore. Ponovni zagon motorja in speljevanje sta mirna, brez sunkov.

Pokrov pod tapeto pokriva samo še eno tapeto. Nekateri S-maxi imajo tu skrito uporabno prečno korito, tale vignale pa se morda s tem trikom samo malo "heca". | Foto: Vid Ponikvar Pokrov pod tapeto pokriva samo še eno tapeto. Nekateri S-maxi imajo tu skrito uporabno prečno korito, tale vignale pa se morda s tem trikom samo malo "heca". Foto: Vid Ponikvar

Palec dol za forda S-max

Prtljažni prostor prestižne različice vignale bi lahko ponujal samodejno oziroma vsaj električno odpiranje. Pohvaljen način polaganja naslonjal žal ne ustvari ravne tovorne površine. Pod dnom prtljažnika, kjer ni rezervnega kolesa, ni koristnih odlagalnih korit, pač pa se pod tapeto takoj za sedeži skrivata samo dva sramežljivo majhna in težko dosegljiva predalčka. Ta pomanjkljivost nam je posebej nerazumljiva, ker je imel sedemsedežni S-max na našem testu pod tapeto veliko prečno korito za orodje in še eno okroglo za rezervno kolo.

Oba forda, S-max in mondeo, prenašata moč motorja prek šeststopenjskega menjalnika powershift z dvema sklopkama, ki ga voznik lahko upravlja z ročicama izza volanskega obroča. | Foto: Vid Ponikvar Oba forda, S-max in mondeo, prenašata moč motorja prek šeststopenjskega menjalnika powershift z dvema sklopkama, ki ga voznik lahko upravlja z ročicama izza volanskega obroča. Foto: Vid Ponikvar

Zanimiva ponudba dveh prestižnih vozil

Ford S-max 2.0 TDCi vignale vs. Ford mondeo karavan 2.0 TDCI AWD titanium | Foto: V času, ko so vozila SUV dobro obsedla kupce osebnih avtomobilov, še obstaja množica voznikov, ki drugače oziroma po starem razmišljajo o načinu družinske uporabe avtomobila. Komur športni terenci ne odgovarjajo in jim običajno petvratno vozilo ne zadošča, limuzina pa sploh ne, so pogosto pred dilemo: enoprostorec ali karavan? Preizkusili smo obe možnosti, ki ju Ford ponuja finančno solidno preskrbljenim družinam.

Vozili ženeta zmogljiva dizelska motorja, mondea s 180, S-maxa pa celo z 210 konjskimi močmi, pri čemer za razliko v moči skrbi dodatna turbina. Motorja obeh vozil sta povezana z menjalnikom powershift z dvema sklopkama in možnostjo ročnega menjavanja prestav z ročicama + in – izza volanskega obroča. Udobni družinski vozili odlikujejo dobre vozne lastnosti, s katerimi se tudi S-max lahko hvali, čeprav gre za enoprostorca.

Obe vozili smo že vozili

Karavana vignale z enako močjo, vendar samo s sprednjim pogonom, smo že vozili, prav tako S-maxa z 210 "konjski", ki je na predhodnem testu zagotavljal prostor sedmim potnikom.

Višjo ceno obeh vozil od običajne mondeo dosega z najvišjo stopnjo opreme titanium in štirikolesnim pogonom, S-max pa z oznako vignale, ki Fordove modele pomika v premijsko smer. Obe vozili sta oplemeniteni s številnimi dodatnimi elementi, vrednimi 6.600 pri mondeu in kar 11.600 evrov pri S-maxu.

Dodatno skrb za varnost v fordih zagotavlja varnostna blazina v stranskih pasovih na zadnji klopi. | Foto: Vid Ponikvar Dodatno skrb za varnost v fordih zagotavlja varnostna blazina v stranskih pasovih na zadnji klopi. Foto: Vid Ponikvar

Občutki med vožnjo

Ford S-max 2.0 TDCi vignale vs. Ford mondeo karavan 2.0 TDCI AWD titanium | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Našim že objavljenim testom S-maxa in mondea ni mogoče dodati prav veliko. Na različna načina delujeta njuna tempomata, mondeo s pogonom AWD pa je porabil več goriva kot dvopogonska različica z enako močjo.

Mondeo nas je navdušil z udobjem in delovanjem štirikolesnega pogona. Skozi tako imenovani referenčni ovinek, ki ga uporabljamo v zadnjem času, smo ga zapodili s tempomatom, nastavljenim na 60 kilometrov na uro. Rezultat: pri nespremenjeni hitrosti se je sprednjemu pogonu med zavijanjem s povečanjem bočne obremenitve sorazmerno povečeval delež zadnjega pogona. To je lepo prikazano med merilniki, če je izbrana funkcija shematskega prikaza delovanja AWD.

Spredaj gnani S-max z radarskim tempomatom in prilagodljivim vzmetenjem je v istem ovinku pri enaki vstopni hitrosti deloval drugače. Z začetkom zavijanja je hitrost pojemala in na koncu padla na 50, na izhodu pa je S-max samodejno pospešil do 60 kilometrov na uro. Elektronika torej pri preveliki hitrosti v ovinkih predvideva zdrs in ga vnaprej preprečuje.

Pri mondeu lahko voznik med merilniki spremlja delovanje (razmerje navora med sprednjo in zadnjo osjo) štirikolesnega pogona AWD. | Foto: Vid Ponikvar Pri mondeu lahko voznik med merilniki spremlja delovanje (razmerje navora med sprednjo in zadnjo osjo) štirikolesnega pogona AWD. Foto: Vid Ponikvar

Motorja sta glede na zalogo moči varčna

Pod motornima pokrovoma se skriva 390 "konjev", pri tem jih 210 spada k S-maxu. | Foto: Vid Ponikvar Pod motornima pokrovoma se skriva 390 "konjev", pri tem jih 210 spada k S-maxu. Foto: Vid Ponikvar S-max vignale je na testu porabil osem litrov na sto kilometrov, na avtocesti brez priganjanja pa sedem, to je enako kot na testu maja lani. Rezultat je dober, saj smo vozili z zimskimi gumami, opazili pa smo razliko v delovanju merilnika hitrosti. Največ je pretiraval na avtocesti, kjer je pri izmerjenih 130 prikazoval vrednost 137 kilometrov na uro. Na sumu imamo dimenzijo zimskih gum 235/45 R18, medtem ko so imele gume na lanskem testu presek 50. Tudi vrtljaji so bili to pot bližje vrednosti 2.300, prej pa 2.200.

Mondeo je za pol litra varčnejši od S-maxa (7,4 litra na sto kilometrov) predvsem zaradi boljše aerodinamike in manjše mase. Štirikolesni pogon AWD zahteva dodatnega pol litra goriva, za kolikor se je povečala poraba AWD v primerjavi z dvopogonskim mondeom (ta je znašala 6,9). Merilnik hitrosti ni pretiraval tako kot pri enoprostorcu, pri 130 kilometrih na uro na avtocesti se je motil le za tri kilometre pri enakih vrtljajih kot motor S-maxa. Na avtocesti s tempomatom, nastavljenim na 133 kilometrov na uro, je na morje in nazaj naračunal porabo 6,7.

Mnenje o varčnosti obeh fordov upravičujemo z dejstvom, da gre za 180 oziroma 210 "konjev" moči, pri mondeu celo za štirikolesni pogon, pri čemer se oba izkažeta tudi v mestu, kjer njuna poraba ni dosegla osem litrov. Verjamemo, da tudi na račun učinkovitega delovanja sistema samodejnega ugašanja motorja.

Na izbiro vpliva tudi prtljažnik

Ford S-max 2.0 TDCi vignale vs. Ford mondeo karavan 2.0 TDCI AWD titanium | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Manjši prtljažnik mondea je z nekaterimi lastnostmi bolj funkcionalen od večjega v S-maxu, pa ne mislimo samo na daljinsko in električno odpiranje. Ima uporabno dvojno dno z manjšimi prekati in kljub zadnjemu diferencialu tudi korito z rezervnim kolesom. Ja, ima celo posebej oblikovan utor za namestitev roloja (v prevodu: senčnika), da ga ni treba puščati v garaži.

O prtljažnem prostoru S maxa imamo še kakšno pripombo. V bočnih stenah sta dva z loputama zaprta predala, od katerih se desni na vse pretege upira odpiranju. Ženske z nežnejšimi prsti in malo daljšimi nohti nimajo nikakršne možnosti, da pridejo do prve pomoči. Na notranjih kolotekih sta dva utora, po premeru primerna za plastenki, teh pa ni mogoče namestiti, ker je na poti konzola prtljažnega roloja. O dvojnem dnu, ki ga ni, smo pa že potarnali.

Osnovna prostornina v prtljažniku S-maxa meri 700 litrov, to je 200 litrov več kot v mondeu. | Foto: Vid Ponikvar Osnovna prostornina v prtljažniku S-maxa meri 700 litrov, to je 200 litrov več kot v mondeu. Foto: Vid Ponikvar

Dodatne posebnosti v obeh ali pa v enem od fordov

K prestižni urejenosti notranjosti spadajo prešite usnjene obloge in celo osvetlitev utorov za pijačo. | Foto: Vid Ponikvar K prestižni urejenosti notranjosti spadajo prešite usnjene obloge in celo osvetlitev utorov za pijačo. Foto: Vid Ponikvar Ford za nekatera svoja vozila uvaja naziv vignale. V primeru testnega S-maxa to med drugim pomeni premium dvobarvne usnjene prevleke, mehke bočne obloge, unikatna platišča in naslednje osebne storitve: zunanje in notranje čiščenje vozila do trikrat letno za obdobje petih let in tri brezplačne redne servise (obraba delov ni všteta).

Celotna oprema vignale "210-konjskega" S-maxa v primerjavi z opremo titanium podraži za devet tisočakov, z dodatno opremo pa še skoraj za 12 tisočakov. Več kot polovico od tega odpade na prilagodljivo podvozje, ki močno popestri vozniško izkušnjo in masažno funkcijo električno nastavljivih sprednjih sedežev.

Mondeo s pogonom AWD je 3.700 evrov dražji od takšnega s sprednjim pogonom, s čimer se karavan ne spremeni v crossoverja, pač pa postane bolj zanesljiv na slabših cestnih podlagah, varnejši v zimskih razmerah in primernejši za vleko priklopnikov vse do največje dovoljene mase dveh ton (ta je za obe vozili enaka).

Dovolj polna denarnica kupcem obeh fordov omogoča odklepanje na dotik s svetlobnim pozdravom in postavitvijo ogledal ob približevanju, odmaknjen sedež in volanski obroč (oba električno nastavljiva). Ko voznik sede na svoje mesto, volan in sedež zavzameta prejšnji položaj.

Sprednja sedeža v obeh vozilih za doplačilo razvajata potnike ne samo z ogrevanjem in hlajenjem, pač pa tudi z masažno funkcijo in nastavljivimi bočnimi oporami za hrbet in stegna. Občutek prestiža bi bil za višje voznike popolnejši, če bi se sedalni deli sedežev lahko podaljšali. Vsaj mehansko oziroma ročno. | Foto: Vid Ponikvar Sprednja sedeža v obeh vozilih za doplačilo razvajata potnike ne samo z ogrevanjem in hlajenjem, pač pa tudi z masažno funkcijo in nastavljivimi bočnimi oporami za hrbet in stegna. Občutek prestiža bi bil za višje voznike popolnejši, če bi se sedalni deli sedežev lahko podaljšali. Vsaj mehansko oziroma ročno. Foto: Vid Ponikvar

Pri S-maxu lahko voznik namesto radarskega tempomata prek zaslona izbere običajnega. Zadeva je smiselna, kadar radarski tempomat ne bi deloval, ker bi bilo tipalo zaradi umazanije ali snega prekrito. V tem primeru se med merilniki prikaže opozorilo o nedelovanju radarja, voznik pa lahko izbere običajni, mehansko delujoči tempomat. | Foto: Vid Ponikvar Pri S-maxu lahko voznik namesto radarskega tempomata prek zaslona izbere običajnega. Zadeva je smiselna, kadar radarski tempomat ne bi deloval, ker bi bilo tipalo zaradi umazanije ali snega prekrito. V tem primeru se med merilniki prikaže opozorilo o nedelovanju radarja, voznik pa lahko izbere običajni, mehansko delujoči tempomat. Foto: Vid Ponikvar Test: ford mondeo 2,0 TDCi vignale

PRIMA-test: Kdo ima najboljšo premium limuzino srednjega razreda? #foto #video

Pri S-maxu lahko voznik namesto radarskega tempomata prek zaslona izbere običajnega. Zadeva je smiselna, kadar radarski tempomat ne bi deloval, ker bi bilo tipalo zaradi umazanije ali snega prekrito. V tem primeru se med merilniki prikaže opozorilo o nedelovanju radarja, voznik pa lahko izbere običajni, mehansko delujoči tempomat.

O radarskem tempomatu povejmo še, da prva in druga najbližja razdalja, ki ju omogoča radarski tempomat, pomenita sledenje vozilom spredaj na razdalji manj kot dve zakonsko določeni sekundi.

S-max ima za doplačilo vgrajeno kamero s pogledom naprej, ki med parkiranjem omogoča natančno približevanje oviram spredaj. Ta dodatek stane 1.090 evrov, preostale cene dodatne opreme pa smo zapisali v tabelah.

Občutke prestiža v S-maxu pričara modra osvetlitev predalov v vratih in celo v utorih za pijačo na konzoli med sedežema.

Sistem MyKey je koristna inovacija, s katero starši v skrbi za varnost mladih voznikov določijo nekatere omejitve. Fordov pametni ključ (eden ali več) lahko sprogramirajo tako, da omejijo največjo hitrost, glasnost avdiosistema, povečajo razdaljo, pri kateri vozilo opozarja na količino goriva v rezervoarju …

Ford S-max 2.0 TDCi vignale vs. Ford mondeo karavan 2.0 TDCI AWD titanium | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Cena testnega vozila: 57.110 EUR, akcijska cena: 55.510 EUR

Cena osnovne različice: 28.050 EUR (ford S-max 1.5 EcoBoost 118 kW trend), akcijska cena: 26.250 EUR

Osnovna cena testnega vozila: 45.450 EUR (ford S-max 2.0 TDCi 154 kW powershift vignale), akcijska cena: 43.850 EUR

Dodatna oprema: 11.660 EUR

električno nastavljiv volan s spominom (900 EUR), Sony premium navigacija (1.350 EUR), prilagodljivo vzmetenje (3.090 EUR), opozorilnik na vozila v mrtvem kotu (840 EUR), masažna sedeža (3.640 EUR), širokokotna sprednja kamera (1.090 EUR), preprečevanje naleta (600 EUR), ogrevan volanski obroč (150 EUR)

Ford S-max 2.0 TDCi vignale vs. Ford mondeo karavan 2.0 TDCI AWD titanium | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Cena testnega vozila: 44.930 EUR, akcijska cena: 38.330 EUR

Cena osnovne različice: 26.100 EUR (ford mondeo karavan 1.0 ecoboost 92 kW trend; akcijska cena 19.500 EUR

Osnovna cena testnega vozila: 38.600 EUR (ford mondeo karavan 2.0 TDCi 132 kW powershift AWD titanium)

Dodatna oprema: 6.330 EUR

kovinska barva (590 EUR), lita platišča z gumami 235/50 R18 (580 EUR), dodatno zatemnjena zadnja stekla (180 EUR), električno nastavljiv volan s spominom (280 EUR), zimski paket 2 (ogrevana sprednja sedeža, vetrobransko steklo in volan –180 EUR), tehnološki paket 1 (nadzor mrtvih kotov, ohranjanje na prometnem pasu, preprečevanje naleta, pasova z zračno blazino zadaj, prilagodljivi LED žarometi – 1.430 EUR), tehnološki paket 3 (Sony navigacijski sistem sync III, kamera za vzvratno vožnjo, aktivna pomoč pri parkiranju – 2.230 EUR), sedežni paket 4 (tekstilne sedežne prevleke, sedeža spredaj ogrevana s poudarjenimi stranskimi oporami, v 10 smereh električno nastavljiv voznikov sedež s spominom, sovoznikov sedež nastavljiv po višini z ledveno oporo, spominska nastavitev vzvratnih ogledal – 860 EUR)

Garancija: 5 let jamstva brez omejitve kilometrov, 12 let na prerjavenje

Pri treh otrocih oziroma petih potnikih je vse jasno

Zmagovalec je dobrih šest centimetrov širši S-max s tremi enakimi sedeži s sidrišči isofix v drugi vrsti. Vsebuje pa še nekatere vrline, zaradi katerih ga lahko izbere tudi samo štiričlanska družina. V prtljažniku s prostornino 700 litrov je kar za 200 litrov več prostora kot v karavanu, precej večja je tudi nosilnost. Teža potnikov in prtljage lahko seže vse do 800 kilogramov, kar je 150 več kot v karavanu. | Foto: Zmagovalec je dobrih šest centimetrov širši S-max s tremi enakimi sedeži s sidrišči isofix v drugi vrsti. Vsebuje pa še nekatere vrline, zaradi katerih ga lahko izbere tudi samo štiričlanska družina. V prtljažniku s prostornino 700 litrov je kar za 200 litrov več prostora kot v karavanu, precej večja je tudi nosilnost. Teža potnikov in prtljage lahko seže vse do 800 kilogramov, kar je 150 več kot v karavanu.

Kaj pa štiričlanska družina?

Karavan je z osnovno opremo sedem tisočakov cenejši, kar je za marsikateri družinski žep pomembno in bi lahko delovalo kot prevladujoče, če le niso tiste prednosti S-maxa iz gornjega odstavka preveč pomembne. Vozilo je približno 80 kilogramov lažje, kot podaljšan osebni avtomobil bolj vodljivo, zaradi boljše aerodinamike in manjše mase bolj gospodarno. Tako S-max kot karavan lahko zaprežeta priklopno vozilo z največjo dovoljeno maso dveh ton.

Morda še opozorilo, če bi mere garaže lahko predstavljale težavo: nižji in ožji karavan je sedem centimetrov daljši od enoprostorca! | Foto: Morda še opozorilo, če bi mere garaže lahko predstavljale težavo: nižji in ožji karavan je sedem centimetrov daljši od enoprostorca!

Zanimivo (tokrat za oba modela)

Ford S-max 2.0 TDCi vignale vs. Ford mondeo karavan 2.0 TDCI AWD titanium | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Imajo pri Fordu istega prevajalca kot pri Seatu?

Potem ko smo pri Seatovi ateci razkrili izraz zgoščevanje kot prevod za kompresijsko razmerje, zdaj sumimo, da se je ista oseba lotila še Forda. Rolo, ki prekriva prtljažnik v S-maxu, je postal senčnik, majhen predalček (5 x 16 cm) pod zračnimi režami na zadnjem delu konzole med sedežema pa je postal kar pladenj. Ko bi bil vsaj pladenjček.

Zanimivo je tudi besedilo na strani 20 servisne knjižice, kjer piše:

Če zaženete vaše vozilo na E85, bi morali imeti olje in filter spremenilo vsakih 12 mesecev ali vsakih 10.000 km, kaj se zgodi prej. Morali bi imeti vzdrževanje prej, če menjave olja opomnik osvetljuje. Glejte Lastnikov priročnik.

Mi pa v tem slogu dodajamo: če voznik ne zažene vozila na E85 (ne toči bioetanola), bi moral imeti olje in filter spremenilo na 24 mesecev oziroma na vsakih 30.000 km, kaj se zgodi prej.

 Tehnični podatki:

  Ford S-max 2.0 TDCi vignale
Motor: dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1997 cm3; največja moč: 154 kW pri 3750 vrt/min, največji navor: 450 Nm pri 2000 vrt/min
Prenos moči: pogon na sprednji kolesi; 6-stopenjski samodejni menjalnik z dvema sklopkama; pnevmatike: 235/45 R18
Mere in mase: dolžina: 4796 mm, širina: 1916 mm, višina: 1698 mm; medosna razdalja: 2850 mm; krog obračanja: 11,5 m; masa praznega vozila: 1766 kg, največja dovoljena masa: 2575 kg, največja dovoljena masa skupine vozil: 4575; največja dovoljena masa priklopnika: 750 kg (lahki priklopnik) / 2000 kg (z naletno zavoro), največja dovoljena masa skupine vozil: 4575 kg; prostornina prtljažnika 700 - 2200 l
Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 218 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 8,8 s; mestna vožnja: 6,3 l/100 km, odprte ceste: 5,1 l/100 km, kombinirano: 5,5 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 68 l; emisije: 144 g CO2/km, Euro 6
Varnost: čelni in stranski zračni blazini spredaj, kolenska varnostna blazina za voznika, varnostni zavesi; 3x isofix; ABS z elektronsko porazdelitvijo zavorne sile EBD in pomočjo pri zaviranju v sili EBA; preprečevanje zdrsa pogonskih koles TCS; nadzor stabilnosti vozila ESC; zaščita pred prevračanjem RSC; nadzor vektorjev navora, opozorilnik nezbranosti voznika; elektronska ključavnica za drugi par vrat; nadzor tlaka v gumah; sistem MyKey; ocena NCAP: 5 zvezdic (2015)
Serijska oprema: lita platišča, kovinska barva, dvojna izpušna cev, LED dnevne, zadnje in zavorne luči, meglenke, samodejni vklop luči, LED žarometa z aktivnim prilagajanjem in samodejnim preklapljanjem med dolgimi in kratkimi žarometi, zatemnjena stekla, kromirana obloga bočnih stekel, električno pomični, ogrevani in preklopni ogledali, osvetljene ročke vrat, odklepanje s pametnim ključem in daljinsko centralno zaklepanje, samozatemnitveno notranje ogledalo, ogledalce za nadzor otrok, LED osvetlitev notranjosti z ambientalno osvetlitvijo, usnjen trikraki volanski obroč nastavljiv po osi in višini s stikali in vzvodi za ročno izbiranje prestav, merilniki z barvnim 9-palčnik TFT zaslonom, elektronska parkirna zavora, zagon motorja brez ključa, start/stop, potovalni računalnik, indikator prestavljanja, radarski tempomat s prilagodljivim omejevalnikom hitrosti, prepoznavanje prometnih znakov, pomoč pri speljevanju v klanec, pomoč pri ohranjanju lege na prometnem pasu, parkirni senzorji spredaj in zadaj, kamera za vzvratno vožnjo, senzorski brisalci z ogrevanim vetrobranskim steklom in šobami za pranje, premium usnjene sedežne prevleke vignale, električno nastavljiva ogrevana sprednja sedeža, voznikov tudi v ledvenem delu, z žepi na hrbtni strani, naslon za roke spredaj, vzdolžno pomični sedeži druge vrste z nastavljivim naklonom naslonjal, električni poklop sedežev druge vrste, Sony avdio sistem (radio CD, zaslon na dotik), Sync 3 (Bluetooth, USB in SD vmesnik), GPSM s funkcijo za klic v sili, 3 vtičnice 12 V, USB, AUX, reža za SD, kompas, 8 zvočnikov), dvopodročna klimatska naprava, električni »one touch« pomik stekel, daljinsko upravljanje vseh stekel, zaprta, osvetljena predala pred sovoznikom in med sedežema, zaprta predala na armaturni plošči in levo poleg volana, predala pod sprednjima sedežema, odlagalno mesto pred konzolo med sedežema, osvetljen zaprt predalček in osvetljena utora za pijačo med sedežema, predali v vratih, 3 vtičnice 12 V, kit za popravilo pnevmatike pred desnim sedežem v drugi vrsti, dvojna osvetlitev prtljažnika, prtljažni rolo, zaprt bočni predal in utora za pijačo pod tretjo vrsto oken, 4 pritrdilne zanke za prtljago, dva predalčka pod tapeto prtljažnika

 

  Ford mondeo karavan 2.0 TDCI AWD titanium
Motor: dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1997 cm3; največja moč: 132 kW pri 3500 vrt/min, največji navor: 400 Nm pri 2000 vrt/min
Prenos moči: štirikolesni pogon; 6-stopenjski samodejni menjalnik z dvema sklopkama; pnevmatike: 235/50 R18
Mere in mase: dolžina: 4867 mm, širina: 1852 mm, višina: 1501 mm; medosna razdalja: 2850 mm; krog obračanja: 11,5 m; masa praznega vozila: 1685 kg, največja dovoljena masa: 2330 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 750 kg (lahki priklopnik) / 2000 kg (z naletno zavoro), največja dovoljena masa skupine vozil: 4575 kg; prostornina prtljažnika: 500 do 1605 l
Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 216 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 9,5 s; mestna vožnja: 6,1 l/100 km, odprte ceste: 4,8 l/100 km, kombinirano: 5,3 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 62 l; emisije: 138 g CO2/km, Euro 6
Varnost: čelni in stranski zračni blazini spredaj, kolenska varnostna blazina za voznika, varnostni zavesi; 2x isofix; ABS z elektronsko porazdelitvijo zavorne sile EBD in pomočjo pri zaviranju v sili EBA; preprečevanje zdrsa pogonskih koles TCS; nadzor stabilnosti vozila ESC; nadzor tlaka v gumah; sistem MyKey; ocena NCAP: 5 zvezdic (2014)
Serijska oprema: lita platišča, dvojna izpušna cev, LED zadnje luči, meglenke, samodejni vklop luči, samodejno preklapljanje med dolgimi in kratkimi žarometi, zatemnjena stekla, kromirana obloga bočnih stekel, električno pomični, ogrevani in preklopni ogledali, odklepanje brez ključa oziroma daljinsko centralno zaklepanje, samozatemnitveno notranje ogledalo, LED osvetlitev notranjosti, usnjen volanski obroč nastavljiv po osi in višini s stikali za upravljanje avdio sistema, usnjen trikraki električni servo volan s stikali in vzvodi za ročno izbiranje prestav, merilniki z barvnim TFT zaslonom med analognima števcema, elektronska parkirna zavora, zagon motorja brez ključa, start/stop, potovalni računalnik, indikator prestavljanja, tempomat z omejevalnikom hitrosti, pomoč pri speljevanju v klanec, senzorski brisalci z ogrevanim vetrobranskim steklom in šobami za pranje, po višini nastavljiva ogrevana športna sprednja sedeža z žepi na hrbtni strani, naslon za roke spredaj, sedeža druge vrste deljiva v razmerju 60/40, avdio sistem Ford Sync (CD, mp3, zaslon na dotik, Bluetooth, 3 vtičnice 12 V, USB, AUX, povezljivost avdio sistema s pametnim telefonom), dvopodročna klimatska naprava, električni »one touch« pomik stekel, daljinsko upravljanje vseh stekel, zaprta, osvetljena predala pred sovoznikom in med sedežema, odlagalno mesto pred konzolo med sedežema, utora za pijačo med sprednjima in zadnjima sedežema, predala pod sprednjima sedežema, predali v vratih, žepa za sprednjima sedežema, 3 vtičnice 12 V, dvojna osvetlitev prtljažnika, prtljažni rolo, 4 pritrdilne zanke za prtljago, korito za orodje in obvezno opremo ter zasilno rezervno kolo v dvojnem dnu

Kateri od fordov je za vas najprimernejši za družinska potepanja?

  • mondeo karavan, ker ohranja vse lastnosti običajnega osebnega avtomobila in ima v tem primeru še 4x4 pogon
    57,65 %
    211 glasov
  • S-max, zaradi udobnega prevoza petih potnikov in velikega prtljažnega prostora
    37,70 %
    138 glasov
  • kuga, ker je SUV primernejši za moj način uporabe avtomobila
    4,64 %
    17 glasov
Oddanih 366 glasov
Ne spreglejte