Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Ponedeljek,
7. 11. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

1

Natisni članek

Ford SUV Avtomoto SUV

Ponedeljek, 7. 11. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Prva vožnja prenovljenega modela od Varšave do Vilne

Ford kuga – kako bo služila Slovencem? #video

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

1

Ford kuga - prva vožnja prenovljenega modela | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

S prenovljeno ford kugo smo prevozili 500 kilometrov dolgo pot od Varšave do Vilne. Vožnja nam je ponudila zanimiv vpogled v prometno infrastrukturo Poljske, kjer si potovalne iztočnice podajajo ravnice. Poljaki poznajo tudi nadgradnjo dvojne neprekinjene črte.

Poudarki:
Ford kuga - prva vožnja prenovljenega modela | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Ford je po štirih letih prenovil kugo. Vozili smo jo na Poljskem in v Litvi. Karavana je pot začela v Atenah in jo bo končala na Nordkappu. 

SUV je dobil nov obraz, ki dokazuje, da gre za globalen avtomobil. Se tudi vam zdi, da so bile kuge prej videti bolj športne?

Na voljo bosta dva nova paketa opreme: prestižno-elegantni vignale in športni ST-line. Oba bosta na voljo tudi v Sloveniji.

Prvič z vmesnikom SYNC tretje generacije. Poenostavljena je grafika in izboljšano glasovno ukazovanje. Na slovenščino še čakamo.

Sistem samodejnega zaviranja pri nizkih hitrostih zdaj deluje do 50 kilometrov na uro. Prej je do 30 kilometrov na uro.

Kuga bo prvič na voljo z 1,5-litrskim dizlom s 120 "konji". Cena takšne izvedenke bo vsaj 26.830 evrov. Uvoznik bo na vse različice ponujal 3.500 evrov popusta.

Se še spomnite regionalk, polnih tovornjakov?

Kilometri in kilometri ravnin z le malo zavoji – prometna realnost severovzhodne Poljske ne pozna veliko avtocest. | Foto: Ciril Komotar Kilometri in kilometri ravnin z le malo zavoji – prometna realnost severovzhodne Poljske ne pozna veliko avtocest. Foto: Ciril Komotar

Redni uporabniki slovenskih regionalnih cest, predvsem tistih vzdolž avtocestnega križa, smo že skoraj pozabili na čas, ko so bile te polne tovornega prometa. Na Poljskem je težava še zelo živa in pereča.

Reliefna (ne)razgibanost severovzhodne Poljske ne pomeni le relativno monotone pokrajine, ampak tudi absolutno prevlado preglednih ravnic, kjer prehitevanje ni le tolerirano, ampak nujno potrebno za kolikor toliko hitro napredovanje po prometnih žilah, v našem primeru na poti proti Litvi.

Bi takšne talne oznake v Sloveniji prišle v poštev?

Avtocestnih odsekov je razmeroma malo, več je posameznih odsekov cest, rezerviranih za motorna vozila, običajne ceste pa so na nevarnih odsekih s posebnimi talnimi oznakami opozorilno prilagojene vsem nevarnim voznikom – tistim, ki radi prehitevajo na hitrih in manj preglednih delih.

Rešitev je preprosta in učinkovita. Psihološki učinek debelega rdečega pasu, ki razmejuje obe strani cestišča, je velik in po nekaj sto kilometrov nabranih izkušnjah tistih, ki ga ignorirajo, praktično ni. Seveda smo rešitev v mislih prenesli na slovenske ceste, kjer bi na dovolj širokih cestiščih lahko nadomestila ali nadgradila dvojno neprekinjeno črto.

Grafika je zgolj simbolična. Prikazuje dva prometna pasova, ki ju ločuje dvojna neprekinjena s širokim rdečim pasom v sredini. | Foto: Grafika je zgolj simbolična. Prikazuje dva prometna pasova, ki ju ločuje dvojna neprekinjena s širokim rdečim pasom v sredini.

Na pot s prenovljeno kugo

Posodobljen videz kuge je, to lahko trdimo, malenkost manj razgiban, malo manj športen, bolj umirjen in bolj odrasel kot je bil prej – a obenem tudi stvar ocene posameznika. | Foto: Ciril Komotar Posodobljen videz kuge je, to lahko trdimo, malenkost manj razgiban, malo manj športen, bolj umirjen in bolj odrasel kot je bil prej – a obenem tudi stvar ocene posameznika. Foto: Ciril Komotar

Monotonost poti je razbijala prenovljena kuga. Ford ji je kot primerno popotnico za nadaljevanje prodajno razmeroma uspešne preteklosti namenil izlet od juga do skrajnega severa Evrope – od Aten pa vse do Nordkappa. Slovenskim novinarjem je pripadla etapa med poljsko in litovsko prestolnico.

Osvežitev kugi ni prinesla veliko novega, je pa že na zunaj dobro vidna. Nov je sprednji del vozila, na novo so oblikovani žarometi, ki so pri kugi prvič lahko prilagodljivi, novo oblikovana ohišja imajo tudi zadnje luči.

Oblikovno nevtralnost pripisujemo dejstvu, da je kuga, kot vsi novejši Fordovi avtomobili, globalen izdelek in mora z videzom ugajati okusom vseh trgov, kjer je prisoten – tudi ameriškemu, katerega estetske zahteve so vedno in brez izjeme drugačne evropskim. Na fotografiji je kuga s športnim paketom ST-line. | Foto: Ciril Komotar Oblikovno nevtralnost pripisujemo dejstvu, da je kuga, kot vsi novejši Fordovi avtomobili, globalen izdelek in mora z videzom ugajati okusom vseh trgov, kjer je prisoten – tudi ameriškemu, katerega estetske zahteve so vedno in brez izjeme drugačne evropskim. Na fotografiji je kuga s športnim paketom ST-line. Foto: Ciril Komotar

Po prenovi tudi za Slovence dva povsem nova paketa opreme

Pomembnejše je dejstvo, da je Ford s predstavitvijo prenovljenega modela aktiviral dva nova paketa opreme – prestižnega vignale (s tem kuga sledi mondeu, S-maxu ter edgeu) in ST-line za bolj športne voznike.

Vignale s prilagojeno kabino, kakovostnejšimi materiali, posebnim usnjenim oblazinjenjem ter spremenjeno masko išče tip kupca, ki je prej posegal po premijskih tekmecih. Ford se na tem področju še lovi, kako uspešno jim je uspela integracija dodatne mere prestiža v mondeu, pa na Avtomotu preverjamo ravno v teh dneh.

Video: Kuga vignale in ST-line

ST za bolj športne voznike

Kuga ST-line pa po drugi plati črpa iz bogate zaloge izkušenj znotraj znamke. Karoserija je centimeter bližje tlom in podvozje je malenkost čvrstejše, a še vedno naravnano udobju. Skladno s pričakovanji je takšna kuga vozniško še malenkost zabavnejša – tudi zaradi dobro uravnoteženega in komunikativnega krmiljenja, ki pa je že del serijske opreme.

Med drugimi dodatki ST-line so še plastično satovje, integrirano v masko in na vrhnji del atraktivnega difuzorja na zadku, ki lično objema zaključka izpuhov. Drugačna so tudi platišča, stopalke so obogatene z aluminijem, sprednja sedeža sta športna …

Pametnejša, a razume in govori le angleško

Vmesnik je šel v sodelovanju z zaslonom, občutljivim na dotik, v korak s časom tudi pri upoštevanju kretenj, kot sta raztegovanje in ščipanje, zaradi integracije tehnologij Car Play in Android Auto pa bo kos tudi nemoteni komunikaciji z mobilniki. | Foto: Ciril Komotar Vmesnik je šel v sodelovanju z zaslonom, občutljivim na dotik, v korak s časom tudi pri upoštevanju kretenj, kot sta raztegovanje in ščipanje, zaradi integracije tehnologij Car Play in Android Auto pa bo kos tudi nemoteni komunikaciji z mobilniki. Foto: Ciril Komotar

Ford je kugi namenil tudi tretjo generacijo vmesnika SYNC. O temeljiti nadgradnji že pred prenovo priročnega sistema je Ford upošteval 22 tisoč mnenj in komentarjev, rezultat pa je povečanje uporabnosti in priročnosti. To ne pomeni, da je SYNC 3 le hitrejši, ampak tudi učinkovitejši in preprostejši za uporabo.

Dober primer je vpeljava preprostejših glasovnih ukazov – voznik lahko v primeru iskanja osvežitve, goriva ali prostih parkirišč (način je enak vse podobne zahteve) preskoči sistematsko vnašanje želja v iskalnik, ampak (na primer) reče le: "potrebujem kavo/gorivo/parkirišče".

Edina pomanjkljivost, ključna za slovenske kupce, je dejstvo, da morajo biti glasovni ukazi izrečeni v angleškem jeziku. Slovenščine najbrž še nekaj časa ne bo. Iskreno, dobro bi bilo začeti vsaj z vpeljavo slovenskih menijev, kot je to vse pogosteje že pri drugih avtomobilskih proizvajalcih. | Foto: Ciril Komotar Edina pomanjkljivost, ključna za slovenske kupce, je dejstvo, da morajo biti glasovni ukazi izrečeni v angleškem jeziku. Slovenščine najbrž še nekaj časa ne bo. Iskreno, dobro bi bilo začeti vsaj z vpeljavo slovenskih menijev, kot je to vse pogosteje že pri drugih avtomobilskih proizvajalcih. Foto: Ciril Komotar

Varnostno izboljšana

Ford kuga - prva vožnja prenovljenega modela | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Najopaznejša aktivnovarnostna pridobitev je del sistema active city stop, ki je pred prenovo oviro zaznal in se odzval z zaviranjem do ustavitve pri hitrostih do 30 kilometrov na uro, zdaj stori enako do hitrosti 50 kilometrov na uro.

Med druge novosti prištevamo še premierno ogrevanje volana (Ford novost počasi seli na večino svojih modelov) in blago preoblikovano sredinsko konzolo ter spremembo oblike stikala elektronske ročne zavore – s tem je kuga pridobila prostor za odlaganje mobilnih telefonov.

Novost: 1,5-litrski turbodizel s 120 "konji"

Ford kuga - prva vožnja prenovljenega modela | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

S prenovo je pridobila tudi motorna paleta – nov je namreč 1,5-litrski turbodizelski motor s 120 "konji", 4,4-litrsko porabo in 115 grami izpustov CO2 na prevoženi kilometer.

Motorja, ki bo na voljo izključno s sprednjim pogonom in je bil del karavane od Aten do Dunaja, nam ni uspelo preizkusiti. Pomikanje karavane proti severu namreč pomeni tudi postopno slabšanj voznih razmer, ki jim sprednji pogon ne bil kos.

MYKEY – podcenjena rešitev, ki pomirja starše

Kuga bo prvič lahko opremljena s sistemom MYKEY – dodatnim ključem, ki ga starši lahko programirajo, preden (na primer) vozilo posodijo otroku. Tehnologija, ki jo Ford ponuja že nekaj let in smo jo preizkusili že med testiranjem fieste, omogoča preprečitev sprejemanja dohodnih klicev med vožnjo, nastavitev najvišje dovoljene hitrosti, preprečuje izklop elektronskih stabilizacijskih sistemov, mogoče je omejiti glasnost zvočnega sistema ali ga povsem onemogočiti, če sprednja potnika nista privezana z varnostnim pasom.

Opomba: cenik ne upošteva 3.500-evrskega popusta na vse izvedenke

RAZLIČICA MOTOR MENJALNIK ZMOGLJIVOSTI PORABA IN IZPUSTI CENA
1,5 TDCi 120 turbodizelski, 1499 cm3, 88 kW, 270 Nm ročni (6) ali samodejni powershift (6) 173 km/h, 12,7 s do 100 km/h ali  171 km/h, 12,4 s do 100 km/h 4,4 l/100 km, 115 g CO2/km ali 4,8 l/100 km, 124 g CO2/km od 26.830 EUR
2,0 TDCi 150 turbodizelski, 1997 cm3, 110 kW, 370 Nm ročni (6) 194 km/h, 10,1 s do 100 km/h 4,7 l/100 km, 122 g CO2/km od 27.940 EUR
2,0 TDCi 150 AWD turbodizelski, 1997 cm3, 110 kW, 370 Nm ročni (6) ali samodejni powershift (6) 192 km/h, 9,9 s do 100 km/h, 190 km/h, 10,9 s do 100 km/h 5,2 l/100 km, 135 g CO2/km ali 5,2 l/100 km, 134 g CO2/km od 30.910 EUR
2,0 TDCi 180 AWD turbodizelski, 1997 cm3, 132 kW, 400 Nm ročni (6) ali samodejni powershift (6) 202 km/h, 9,2 s do 100 km/h, 200 km/h, 10,0 s do 100 km/h 5,2 l/100 km, 135 g CO2/km ali 5,2 l/100 km, 134 g CO2/km od 32.610 EUR
1,5 EcoBoost 120 turbobencinski, 1498 cm3, 88 kW, 240 Nm ročni (6) 180 km/h, 12,5 s do 100 km/h 6,3 l/100 km, 145 g CO2/ km od 25.110 EUR
1,5 EcoBoost 150 turbobencinski, 1498 cm3, 110 kW, 240 Nm ročni (6) 195 km/h, 9,7 s do 100 km/h 6,3 l/100 km, 145 g CO2/ km od 26.580 EUR
1,5 EcoBoost 182 turbobencinski, 1498 cm3, 134 kW, 240 Nm samodejni (6) 200 km/h, 10,1 s do 100 km/h 7,5 l/100 km, 173 g CO2/ km od 34.040 EUR
Ne spreglejte