Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2016,
5.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Družinski Avtomoto Peugeot

Sreda, 4. 5. 2016, 5.05

6 let, 6 mesecev

Peugeot 308 SW 1.6 BlueHDi avt. – družinska kombinacija varčnosti in razkošja prostora ter udobja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Peugeot 308 SW 1.6 BlueHDi avt. - fotogalerija testnega vozila | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

O peugeotu 308 SW z bencinskim trivaljnim motorjem smo pisali lani, o 1,6-litrskem 120-konjskem dizlu v partnerju pa prejšnji teden. Prav takšen motor, ki je v različici SW še varčnejši, smo na testu zapeljali prvič s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom. Pogonska kombinacija je prepričljiva, oprema in prostor pa tudi.

Poudarki:

Pogonska kombinacija je prepričljiva, oprema in prostor pa tudi. | Foto: Klemen Korenjak Pogonska kombinacija je prepričljiva, oprema in prostor pa tudi. Foto: Klemen Korenjak

Po uradnem ceniku je avtomatski šeststopenjski menjalnik 1.200 evrov dražji od ročnega, v akcijski ponudbi pa razlika znaša 425 evrov.

Samodejni menjalnik se najbolj izkaže med premikanjem v urbanem okolju, prometne konice pa zaradi preprostega upravljanja zlepa ne načnejo voznikovih živcev.

Ročna izbira prestav in možnost športnega načina vožnje lahko popestrijo življenje vozniku, kadar mu uspe, da uveljavi svoje veseljaške trenutke.

Zmogljivosti in poraba peugeota 308 SW z avtomatskim menjalnikom se praktično ne razlikujejo od tistih z ročnim menjalnikom.

Med dodatno opremo testnega peugeota so elementi, ki bi se jim racionalni kupec morda izognil in razmeroma dostopno akcijsko ceno še znižal. Na primer: 17-palčna lita platišča s kitom za popravilo pnevmatik, sistem ozvočenja Denon, ki skoraj v celoti zasede 54-litrsko dvojno dno prtljažnika, 1.700 evrov pa se privarčuje z odpovedjo svetlosivemu usnju, ki bi ga mlajši družinski člani hitro popackali.

Tudi športne aluminijaste stopalke bolj spadajo v kombilimuzino z oznako GTI, če pa so že v dizelskem karavanu, naj bi bile vsaj pri najmočnejšem motorju.

Del privarčevanih sredstev bi prav gotovo namenili za mrežo, ki loči kabino od prtljažnega prostora, te pa v testnem karavanu ni bilo. Sicer pa gre za precej izdatno opremljen družinski avtomobil, ki s tem svetlim usnjem utegne biti prepričljiv tudi na kakšnem parkirišču pred poslovno stavbo.

Motor: 1,6-litrski 88-kilovatni turbo dizel
Poraba na testu: 5,8 l/100 km
Cena testnega vozila  (v akciji): 24.980 EUR

Iz temnih površin, kot rečeno, lepo oblikovanega testnega vozila (karoserija, stekleno ostrešje, okna) svetleče izstopajo kromane letve in aluminijasta oprema, pa svetlobna telesa v tehniki LED ... Ta avtomobil lahko v kombinaciji z opremo allure v družinsko mobilnost ljudskega razreda prinese malce prestiža. | Foto: Klemen Korenjak Iz temnih površin, kot rečeno, lepo oblikovanega testnega vozila (karoserija, stekleno ostrešje, okna) svetleče izstopajo kromane letve in aluminijasta oprema, pa svetlobna telesa v tehniki LED ... Ta avtomobil lahko v kombinaciji z opremo allure v družinsko mobilnost ljudskega razreda prinese malce prestiža. Foto: Klemen Korenjak

Cena testnega vozila: 30.030 EUR; cena ob nakupu s Peugeot financiranjem in staro za novo: 24.025 EUR

Cena osnovne različice: 16.710 EUR (peugeot 308 SW 1.2 PureTech 110 stop&start access)

Osnovna cena testnega vozila: 23.980 EUR (peugeot 308 SW 1.6 BlueHDi 120 avt. stop&start allure)

Dodatna oprema: 6.050 EUR

kovinska barva (500 EUR), 17-palčna platišča, kit za popravilo pnevmatik (300 EUR), usnjena siva notranjost, ogrevana sprednja sedeža nastavljiva po višini z ledveno oporo, žepa zadaj, naslon zadaj z odprtino za smuči (1.700 EUR), panoramska streha z električno pomičnim senčilom (500 EUR), sistem za pomoč pri vzvratnem parkiranju, nadzor mrtvega kota, kamera za vzvratno vožnjo (600 EUR), dodatno zatemnjena zadnja stekla (100 EUR), sistem ozvočenja Denon (550,00 EUR), navigacijski sistem (500 EUR), aluminijaste stopalke (100 EUR), aluminijasta vodila z rinkami v prtljažnem prostoru (100 EUR), vstopanje in zagon brez ključa, vtičnica 230 V -  max 120 W (500 EUR), dinamični tempomat, opozorilo pred trkom, zaviranje v sili (600 EUR)

Redno servisiranje do 125.000 km: 1.200 EUR

25.000 km: 170 EUR / 50.000 km: 340 EUR / 75.000 km: 170 EUR / 100.000 km: 340 EUR / 125.000 km: 180 EUR

Časovni interval med servisi je največ eno leto.

Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

Evropski avto leta 2014

Peugeot 308 SW 1.6 BlueHDi avt. - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

To je naziv, ki že mora temeljiti na celotni vidni in vsebinski podobi vozila. V lanskem testu je naš Ciril Komotar ocenil, da je karavanska različica celo lepša od limuzine, čemur ne bomo oporekali, saj je pri enaki stopnji opreme (allure) razlika le v motorju in menjalniku.

Iz temnih površin, kot rečeno, lepo oblikovanega testnega vozila (karoserija, stekleno ostrešje, okna) svetleče izstopajo kromane letve in aluminijasta oprema, k ostrini poleg LED-žarometov doprinašajo še meglenke.

 

Zaslon "head up" ne bi prišel do veljave

Značilni Peugeotov novodobni i-cocpit. | Foto: Klemen Korenjak Značilni Peugeotov novodobni i-cocpit. Foto: Klemen Korenjak

Pohvalili bi tudi notranjost, zato naj ponovimo nekatere pomembnejše ugotovitve. Zaradi visoko nameščenih merilnikov voznik ne odvrne pogleda s ceste pred seboj. Pogled prek volana je v modelu 308 boljši kot pri 208, ki je prvi uvedel i-cocpit. Tako bi bil strošek za zrcaljenje podatkov na vetrobranskem steklu povsem nepotreben.

Peugeot se je tudi izognil nepregledni množici različnih stikal, saj so pred voznikom samo tista najpomembnejša. Na primer vklop/izklop ECO in TCS ter pomoč pri parkiranju (leva stran armaturne plošče) in ogrevanje stekel, notranje kroženje zraka ter varnostne utripalke (osrednja konzola). Tudi volan ni zasut z ukazi, vse drugo pa je na dotik dosegljivo na osrednjem zaslonu.

Varnostno razdaljo nadzira v sekundah (video)

Izbira možnosti sport tudi pri 88-dizelskih kilovatih

BlueHDi stroj je živahen in varčen. Na testu je "popil" ugodnih 5,8 litra. | Foto: Klemen Korenjak BlueHDi stroj je živahen in varčen. Na testu je "popil" ugodnih 5,8 litra. Foto: Klemen Korenjak

Najprej naj povemo, da testni konji pokažejo več, kot bi pričakovali iz golih številk 88 oziroma 120 ("konji"). SW pospešuje odločno in se urno zavrti zlasti pri izbiri programa sport. Dizel pri tem sicer ne postreže z rdečimi merilniki in spremenjenim zvokom, tako kot pri testu bencinarja, zato pa postane odzivnejši s športno otrdelim volanom. Med preizkušanjem pospeškov se motor vrti v nižjih prestavah do 4.200, v višjih pa do 4.400 vrtljajev.

Po drugi strani avtomatika med umirjeno vožnjo nikoli ne pride do dva tisoč vrtljajev, pri ročnem izbiranju prestav pa se pri 1.750 že prikaže puščica indikatorja.

Značilnosti Peugeotovega avtomatskega menjalnika

Samodejni menjalnik deluje dobro in se lepo ujema z značajem tega avtomobila. Plus za udobje in vozniško izkušnjo. | Foto: Klemen Korenjak Samodejni menjalnik deluje dobro in se lepo ujema z značajem tega avtomobila. Plus za udobje in vozniško izkušnjo. Foto: Klemen Korenjak

Najprej omenjamo izredno kratek čas prestavljanja, ki se približuje menjalnikom na dve sklopki. Sledi pohvala za izpis številke vsakokratne prestave poleg D (samodejni način) oziroma M (ročna izbira prestav). Tudi dirkaško smer pretikanja prestav je treba omeniti. Dirkač med zaviranjem visi na pasovih, zato potiska ročico naprej, ko menja prestave navzdol. Da, Peugeot je tukaj pametno unovčil svoje bogate motošportne izkušnje.

Sistem samodejnega ugašanja in ponovnega zagona je pri Peugeotih med najboljšimi. Zagon prek jermena alternatorja s pomočjo naboja kondenzatorja deluje zelo mehko, brez stresanja. Med postanki pred semaforji motor ostane ugasnjen tudi, če voznik prestavi v N in popusti zavoro. Motor se zažene šele po tem, ko voznik prestavi v D, pri čemer mu ni treba pritiskati zavore.

Med enakomerno vožnjo z največjo dovoljeno hitrostjo na ravnih odsekih avtoceste znaša poraba goriva okoli 5,6 litra na sto kilometrov. | Foto: Klemen Korenjak Med enakomerno vožnjo z največjo dovoljeno hitrostjo na ravnih odsekih avtoceste znaša poraba goriva okoli 5,6 litra na sto kilometrov. Foto: Klemen Korenjak

Za avtomatika zgledna varčnost

Med enakomerno vožnjo z največjo dovoljeno hitrostjo na ravnih odsekih avtoceste poraba goriva znaša okoli 5,6 litra na sto kilometrov. Enak motor je v aerodinamično mnogo manj ugodnem partnerju porabil več kot poldrugi liter več. Tudi na testnem krogu ga nismo prignali do šestih litrov, na umirjenih odsekih, kjer ne smemo čez 90, pa je poraba ostajala pod petimi litri. Enako kot pri partnerju deluje tudi merilnik hitrosti. Pri izmerjenih vrednostih 50, 90 in 130 se zmoti za tri kilometre na uro. Je to naključje ali je tako zdaj pri vseh peugeotih? Bomo pozorni …


Za pikolovce

Prav je, da so pri Peugeotu prečistili notranjost in se uspešno izognili preobilici različnih stikal. Pa vendar: stikala avdiosistema so nameščena na obeh prečkah volanskega obroča, čeprav bi lahko zavzemala le eno prečko. Druga bi lahko bila na voljo za bolj ergonomsko namestitev tempomata oziroma limitatorja, ki sta zdaj na konzoli, skriti za volanom.


  1.700 evrov se privarčuje z odpovedjo svetlosivemu usnju, ki bi ga mlajši družinski člani hitro popackali. Res pa je, da je avtomobil s tem oblazinjenjem videti zelo šik, pripravljen na poslovne naloge. | Foto: Klemen Korenjak 1.700 evrov se privarčuje z odpovedjo svetlosivemu usnju, ki bi ga mlajši družinski člani hitro popackali. Res pa je, da je avtomobil s tem oblazinjenjem videti zelo šik, pripravljen na poslovne naloge. Foto: Klemen Korenjak

Tehnični podatki: peugeot 308 SW 1.6 BlueHDi 120 avt. stop&start allure

karavan, spodnji srednji razred; 5 vrat, 5 sedežev

Motor: turbo dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1560 cm3; največja moč: 88 kW pri 3500 vrt/min, največji navor: 300 Nm pri 1750 vrt/min

Prenos moči: pogon na sprednji kolesi; 6-stopenjski samodejni menjalnik; pnevmatike: 225/45 R17

Mere, mase: dolžina: 4585 mm, širina: 1804 mm, višina: 1470 mm; medosna razdalja: 2730 mm; masa praznega vozila: 1385 kg; največja dovoljena masa: 1910 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 690 kg (lahki priklopnik) / 1200 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 660 l (do roba stekel) / 810 l (do stropa) / 1515 l (do roba stekel s položenimi sedeži) / 1775 l (do stropa s položenimi sedeži) 

Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 189 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 10,6 s; mestna vožnja: 4,4 l/100 km, odprte ceste: 3,6 l/100 km, kombinirano: 3,9 l/100 km; povprečna avtonomija: 1358 km; prostornina posode za gorivo: 53 l; emisije: 102 g CO2/km, Euro 6

Varnost: čelni in stranski zračni blazini spredaj, varnostni zavesi; 2x isofix; ABS z elektronsko porazdelitvijo in ojačitvijo zavorne sile; nadzor zdrsa pogonskih koles ASR; nadzor stabilnosti vozila ESP; nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: 5 zvezdic (2013)

Oprema: lita platišča, strešni letvi, meglenki s funkcijo osvetlitve ovinka, LED žarometi z dnevnimi lučmi, daljinsko centralno zaklepanje, električno pomični ogrevani in poklopni ogledali, samozatemnitveno notranje ogledalo, usnjen volanski obroč nastavljiv po osi in višini s stikali za upravljanje avdio sistema, konzola za volanom za upravljanje tempomata in limitatorja hitrosti, električna ročna zavora med sedežema, sprednja sedeža nastavljiva po višini in v ledvenem delu, naslona za roke spredaj in zadaj, sedeža v drugi vrsti deljiva v razmerju 60/40, potovalni računalnik, avto sistem Denon, Bluetooth, vtičnice 12 V, USB in AUX, tempomat z omejevalnikom hitrosti, pomoč pri speljevanju v klanec, senzor za dež, parkirni senzorji spredaj in zadaj, samodejna dvopodročna klimatska naprava, električni pomik stekel, zaprt, osvetljen, hlajen predal z ločeno poličko za dokumente pred sovoznikom, z rolojem pokrit predal in predal pod naslonom za roke, predali v vratih, utora za pijačo v naslonu za roke zadaj z odprtino za smuči, polaganje naslonjal iz prtljažnika, 12-voltna vtičnica v prtljažniku

Garancija: 2 leti osnovne garancije, 3 leta na barvo in 12 let na prerjavenje karoserije, jamstvo Optiway za 3., 4. in 5. leto ali 100.000 km velja ob nakupu s Peugeot financiranjem

Kateri menjalnik bi izbrali?

  • ročni
    31,61 %
    49 glasov
  • avtomatski
    68,39 %
    106 glasov
Oddanih 155 glasov
Ne spreglejte